ГЕРБ с комфортна преднина, битката е кой ще е втори

Няма сериозна разлика в предпочитанията при избора за ЕП
22 май 2024 09:05, Елка Василева
481
ГЕРБ с комфортна преднина, битката е кой ще е втори
Снимка: "Тренд"

В първата половина от предизборната кампания не се регистрира структурна промяна в електоралните нагласи на българите. ГЕРБ е първа сила в електоралните предпочитания за предстоящите на 9 юни парламентарни избори.

Това показват данните от проучване на „Тренд“ по поръчка на „24 часа", посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+.

ГЕРБ разполага с комфортна преднина пред втория с малко над 10% сред гласуващите. Следва група от 3 формации, които са с почти сходен резултат – ПП-ДБ (15.4%), ДПС (14.9%) и Възраждане (14.8%). В хода на оставащата кампания ще бъде решена подредбата за второто, третото и четвъртото място.

Още по темата
БСП задържа пета позиция с 8.5% от гласуващите, следвана от „Има такъв народ“ с 5.5%.

Под бариерата за парламентарно представителство остават Солидарна България (2.4%), Синя България (1.8%), Левицата (1.4%), Български възход (1.2%) и ВМРО (1.1%).

Опцията „Не подкрепям никого“ събира малко над 5%, но резултатът не участва в разпределението.

Оставащите дни на кампанията ще решат битката за второ, трето и четвърто място. Избирателната активност ще е сходна с тази на последните парламентарни избори.

Избирателната активност на предстоящите парламентарни избори се очаква да бъде около 48% от пълнолетните българи, живеещи на територията на страната - приблизително се очакват между 2 милиона и половина и 2 милиона и 700 хиляди избиратели пред урните на 9 юни. За Европейските избори декларираната активност е с 3% по-ниска.

Няма сериозна разлика в предпочитанията на българите между изборите за национален и европейски парламент. Очаква се малко по-силен резултат на европейските избори за коалицията ПП-ДБ (16.1%) и Възраждане (15.1%). За БСП резултатът за евролистата ще бъде по-слаб в сравнение с националния вот.

Поради малките разлики в процентите на втория, третия и четвъртия в подредбата и поради възможността на парламентарните избори да се гласува и в страни извън Европейски съюз подреждането на формациите на парламентарните и европейските избори може да бъде различно.

Проучването на „Тренд“ по поръчка на „24 часа" е посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


481
Още по темата: изборипроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
356
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нодоумявам, как може да има разумни сапиенси, които да гласуват за Боко мафиота и Шиши сланината?
355
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво най-накратко представлява тракийският орфеизъм, запазен и до днес в българският фолклор сравни с това: ОРФЕЙ: 8) "Който намери любовта - той намира пламъка. Той се слива с него и се освобождава от печалната пропаст на преражданията."
354
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво най-накратко представлява тракийският орфеизъм, запазен и до днес в българският фолклор сравни с това: ОРФЕЙ: 7) "Посветените са същества на пламъка."
353
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво най-накратко представлява тракийският орфеизъм, запазен и до днес в българският фолклор сравни с това: ОРФЕЙ: 6) "Тайната на съпруг и съпруга е известна само на просветените. Тази тайна е скрита от хората. Тази тайна е скрита в пламъка."
352
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво най-накратко представлява тракийският орфеизъм, запазен и до днес в българският фолклор сравни с това: ОРФЕЙ: 5) "Има само една власт, само един Бог и само един Учител и ти можеш да го откриеш само чрез пламъка."
351
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво най-накратко представлява тракийският орфеизъм, запазен и до днес в българският фолклор сравни с това: ОРФЕЙ: 4) "Ти си пламък. Ти трябва да се разрастваш ежедневно. Пламъкът е ключът на живота."
350
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво най-накратко представлява тракийският орфеизъм, запазен и до днес в българският фолклор сравни с това: ОРФЕЙ: 3) "Победи раздвояването и ще победиш смъртта."
349
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво най-накратко представлява тракийският орфеизъм, запазен и до днес в българският фолклор сравни с това: ОРФЕЙ: 2) "Да си свободен, това значи да си господар, а да си господар, това значи да изтичаш от любовта."
348
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво най-накратко представлява тракийският орфеизъм, запазен и до днес в българският фолклор сравни с това: ОРФЕЙ: 1) "Жреците на Изида и Озирис ми разкриха тайните си. Аз имах за свой Бог - любовта и вдъхновен от любов - аз пях, говорих и победих."
347
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чалга, пъpдeл, мюслюмaни, скoпци, кюфтe. кoжи одрaни, кoпче, призрaмки, цигaнмaни изстpaли се в геpана на мoма Гергана, дет преживяла от векове в делиoрмана. Днес развява си тюpкмен кюмбeто. Утре пъха с байpам в кoмунето. Кoмуна знaчит бaйрам на мегдaна, да похапне за без пари Aйшeто и Цингaнa, от българска мaса пoслана, с гpъм от ленинграда oсpана. Ти БКП ЧАЛГАРА ПЕСЕН с уpигваща от гъpло СеpиГeй обpязана песен. Хей БOСТАНЕ ти бе лесен за oбир кога бе ТКЗС и жътвaрка в полето пееше РOБСКА ПЕСЕН
346
4
 
2
 
! Отговори
Логично! преди 1 месец
На изборите опро.стаченият от комунистите български народ други не може да избере освен му.три и крим.инални ти.пове като Буда и Шиши. Добре че украинците, които ни спасиха на Шипка под командата на славния генерал Радецки, ще ни спасят и този път, след сразяването на крепостните.
345
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пореден извод - всеки народ си заслужава съдбата !
344
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този сайт има удивителната способност да събира на едно място най-тежките психиатрични случаи в държавата ! А ако Тиквата пак е първи, то тази държава е една огромна психиатрия !
343
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко това, пред което хората се кланят: прогрес, култура, цивилизация, работа, длъжност, морал, отечество, роднини, всичко това са вампири, които изсмукват кръвта, които смучат, смучат..... Този път и кладите на везувий не ще ни спрат.... Иде времето човек да узнае истината. Тогава Намръщеният ще се усмихне. И човечеството ще загуби смисъла на своето съществуване.
342
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Блян вихрен понесен над степ ековита, ужасната песен на конски копита!
341
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как очаквате герберската агенция Тренд да не посочи ГЕРБ за победител?За какво и е платено тогава ако каже лоша новина за ГЕРБ. На всички явно им се иска нови и нови сглобки а народа кучета го яли. За това масово с номер 12 за Възраждане да разбием еврогейтаците.На всички е ясно че Възраждане са твърдо втори няма как за ПП и ДПС да се гласува.
340
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отговор към Анонимен 343. Това бе и целта на КУМАНИТЕ - КОМУНИСТИТЕ - цялостно унищожение на БЪЛГАРИТЕ. След навлизането на войските на СССР по заповед на Юдата Сталин, бяха ограбени земите на Българските Ковбой - Селяни и натикани в ТКЗС. Който Български Ковбой - Български Селянин не си даваше земята го нарекоха "Кулак" и го натикваха в Концлагера "БЕЛЯНЕ". Българските Ковбой - Селяните са основата на РОДА БЪЛГАРСКИ от хиляди години - от времето на АДАМ и ЕВУНЯ - (((ЕДЕН)))!
339
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СЪТВОРЕНИЕТО.... ДАТАТА Е НАЧАЛНА ОТ СЪТВОРЕНИЕТО от час НУЛА.... (((ЕДЕН))) Това не е КНИЖКА... ТОВА НЕ Е ПОЕМА... ТОВА Е СЛЪНЦЕТО КОЕТО НИКОЙ НЕ ГО ВИЖДА И ДАЖЕ ЗАБЕЛЯЗВА.... ТОВА Е КЪРТОВСКА РАБОТА НО ЩЕ СЕ ПОЯВИ НЯКОЙ ДЕН И СВЕТЪТ ЩЕ СВЕТНЕ..... БЪЛГАРИ, БРАТЯ, ТВОРЦИ НА ЗЕМЯТА, В МОМЕНТА КАТО ПИША ТОВА И ОРЕОЛЪТ ОКОЛО МЕН СВЕТИ И АДАМ И ЕВУНЯ ТАНЦУВАТ КАТО В ЕДНО - В РАЯ НА ЗЕМЯТА - (((ЕДЕН))) - БЪЛГАРИЯ!
338
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен--342 Всичко българско изчезна , особено през последните 16г. , всичко е продадено , енергетика , природни ресурси и златни мини , изсечени гори , банки , и каквото се сетите ,.. А ПОСЛЕ ЗАЩО НЯМАЛО КАНДИДАТИ ЗА Бг-АРМИЯ ... Ами за кой и какво да ''защитават'' , държавата на Борисов и ПееСки ЛИ?Защо вече , България не е НАРОДНА РЕПУБЛИКА , А САМО РБ ,... КЪДЕ ИЗТЛАСКАХА НАРОДА ОТ ДЪРЖАВАТА ?
337
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Знаете ли "ЧЕ"? ВАШИТЕ ДЕДИ в МОМЕНТА ГЛЕДАТ СВЕТА ЧРЕЗ ВАШИТЕ ОЧИ? ЗАТОВА ТАЧЕТЕ ТОВА ЩО ПРЕД ВАС е дало РОД за да се нарича днес БЪЛГАРСКИ НАРОД!