ГЕРБ с комфортна преднина, битката е кой ще е втори

Няма сериозна разлика в предпочитанията при избора за ЕП
22 май 2024 09:05, Елка Василева
481
ГЕРБ с комфортна преднина, битката е кой ще е втори
Снимка: "Тренд"

В първата половина от предизборната кампания не се регистрира структурна промяна в електоралните нагласи на българите. ГЕРБ е първа сила в електоралните предпочитания за предстоящите на 9 юни парламентарни избори.

Това показват данните от проучване на „Тренд“ по поръчка на „24 часа", посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+.

ГЕРБ разполага с комфортна преднина пред втория с малко над 10% сред гласуващите. Следва група от 3 формации, които са с почти сходен резултат – ПП-ДБ (15.4%), ДПС (14.9%) и Възраждане (14.8%). В хода на оставащата кампания ще бъде решена подредбата за второто, третото и четвъртото място.

Още по темата
БСП задържа пета позиция с 8.5% от гласуващите, следвана от „Има такъв народ“ с 5.5%.

Под бариерата за парламентарно представителство остават Солидарна България (2.4%), Синя България (1.8%), Левицата (1.4%), Български възход (1.2%) и ВМРО (1.1%).

Опцията „Не подкрепям никого“ събира малко над 5%, но резултатът не участва в разпределението.

Оставащите дни на кампанията ще решат битката за второ, трето и четвърто място. Избирателната активност ще е сходна с тази на последните парламентарни избори.

Избирателната активност на предстоящите парламентарни избори се очаква да бъде около 48% от пълнолетните българи, живеещи на територията на страната - приблизително се очакват между 2 милиона и половина и 2 милиона и 700 хиляди избиратели пред урните на 9 юни. За Европейските избори декларираната активност е с 3% по-ниска.

Няма сериозна разлика в предпочитанията на българите между изборите за национален и европейски парламент. Очаква се малко по-силен резултат на европейските избори за коалицията ПП-ДБ (16.1%) и Възраждане (15.1%). За БСП резултатът за евролистата ще бъде по-слаб в сравнение с националния вот.

Поради малките разлики в процентите на втория, третия и четвъртия в подредбата и поради възможността на парламентарните избори да се гласува и в страни извън Европейски съюз подреждането на формациите на парламентарните и европейските избори може да бъде различно.

Проучването на „Тренд“ по поръчка на „24 часа" е посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


481
Още по темата: изборипроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
336
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не случайно най-ниската температура 0 градуса Келвин = -273.15! Не случайно Лунният месец е 27.315 дни! Не случайно менструалният цикъл на жената е 27.315 дни! Не случайно бебето в утробата на жената пребивава 273.15 дни! Не случайно мъжкията пeниc е най-корав, когато е дълъг 27.315 см.! Не случайно дължината на пробега на протоните в тръбата на The World's Largest Particle Accelerator e 27,315 км.!
335
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наще политици - наследници на теорията комунизъм "Куманите - напридошли по Мала Азия, Русия, Европа, от жълтата река на Китай, подтиквани под бича на Чингиз Хан и неговия внук Кулай Хан, заедно със селджуците" първо сътвориха Османската Империя, а след това и Комунистическата Империя на СССР! А сега станаха ужким "Капиталисти" Така е: "Поради липсата на знания хората не могат да ме разберат. Колкото по-малко ме разбират, толкова по-скъпоценен съм." Лао Дзъ
334
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Диктатура
333
0
 
7
 
! Отговори
ПАЛТО ОТ НОРКА преди 1 месец
УВАЖАЕМИ КОМЕНТАТОРИ,КАК Е ВЪЗМОЖНО СЛЕД 12-ГОДИШННИЯТ ПРОВАЛ НА БЪЛГАРИЯ ОТ БИВШИЯ МВР ГЛАВСЕК НАЗНАЧЕН ОТ ЦАРЧЕТО,ДА ЗАДАВАТЕ НАИВНИ ВЪПРОСИ ЗА КОКОШКАТА(ГЕРБ) И ЯЙЦЕТО(ППДБ), КОИТО ЯВНО СА СЕ УЧИЛИ КАТО КУЧЕТО ОТ МЕСАРЯ КАК ДА РАЗФАСОВАТ МРЪВКИТЕ???!!!... НА НАШИТЕ - МРЪВКИТЕ; НА Б*У*Д*А*Л*И*Т*Е ОТ ДОЛИНАТА - КОКЪЛИ И ЖИЛИ... ЗНАМ,ЗНАМ КАК Е ВЪЗМОЖНО,НО ЗА ТОВА ПО-КЪСНО!!!...
332
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Виктор бил Юго, а Русо бил Жан-Жак, а не може ли иначе да бъде, все пак! Керван бонапарти вървеше в пустинята, Дромедий възлезе на персийския трон, императорът пусна своя кон във ***. Какво толкоз му има, и звукът не е лош, лошо е само, че след тях ***-Там-Том, уж е с три имена, а се движи пешком, а това е ужасно опасен симптом. Защото след него върви Еди-Кой Си, а след него иде Еди-Какво Си и всеки от тях във себе си носи единствена мисъл. И таз мисъл е тая... "Че ти ще дойдеш в моята стая"
331
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За преселението на българите също има нова, оригинална и дълбоко свързана с комунизма теория: Оногундурите тръгнаха на запад. Утигурите поеха на исток. Кутригурите отпътуваха на север. Сарагузите яздиха на юг. А чукундурите останахме тук!
330
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Във горичка на полянка, прабългарин и праславянка. Цуни-гуни, вади-тури, народили чукундури. Хем eблювати, хем крaдлювати, но най-вече зaвистливи."
329
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като деца често играехме на една игра. Намирахме стръкче маргаритки от някоя градина и започвахме да късаме листенцата им едно по едно. "Щастие, нещастие, път, писмо. Щастие, нещастие, път, писмо..." И така, докато стигнем последното цветче И после пак отново.... И като си помисля за тази детска игра, направо става за по време на "Избори"!
328
3
 
6
 
! Отговори
Запознат преди 1 месец
Ако спечели ГЕРБ ни чака още от същото което имахме до сега... няма надежда за промяна. Тъкмо тръгнаха нещата и отново ще включваме на задна. Поне да се забавят докато влизат промените в КАТ и може да регистрираме коли онлайн.
327
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дреме му на Куpопaтката кой ще спечели изборите левите или десните партии. Та той нали е все по средата на двата крака - левия и десния. Най - важното е да не е обpeзaн.
326
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Виждам много надалеч.... но толкова надалече.... колкото виждат твоите очи по време на избори..... не виждам .... и затова виждам през твоите очи....
325
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едно е да имаш, второ е да чепкаш вълна и трето е да знаеш какво ще я правиш...
324
0
 
1
 
! Отговори
Кирето преди 1 месец
Внимание !facebook събира снимки и данни от лични карти и шофьорски книжки.Който не се поддаде на изнудването му блокират профила.Ако има група - присвояват му групата.Но това не е кражба а просто си я вземат, по силата на по-силния.Пък *** да ходи да пасе зелена тревица.
323
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Както е казал народа - Луд умора нема, а и се не поти!
322
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това което посееш в един МОЗЪК.... Това ще ЖЪНЕШ!
321
1
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Стига манипулации! Как след уж проучване на 800 човека се правят анализи за цялото население с точност до стотни? Как две телевизии с голяма точност преди края на изборния ден съобщиха резултатите от изборите? Според мен резултатите от предстоящите избори вече са напечатани и чакат 20 часа на 09.06.2024г за да ги оповестят. Как след като избора е таен две минути след края на избора се знае победителя? Въпроси без отговори.
320
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Полицията и цялата държавна машина са ПОДЧИНЕНИ на герб и ДПС ...За 13г. , имаше само ПОЛИТИЧЕСКИ НАЗНАЧЕНИЯ , последното е на ''стажантката'' в СЪД. СИСТЕМА , от герб , нейното , колибарско , изпълнено с примитивизъм , нейно величество , г-Джа Десислава Т-анасовЪ!
319
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Първа политич. сила , амЪ не могат да управляват вече , никой не ги иска !ПееСки :---''Мога и без Борисов ''...Най-добите КАДРИ са в ДПС и БСП !
318
1
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 1 месец
КРАДЦИТЕ СА В ГЕРБ
317
1
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 1 месец
В ЗАТВОРА ТРЯБВА ДА СА БОРИСОВ И ПЕЕВСКИ