Присъди до 8 г. за българите, източили милиони от британската социална система

Една от членовете на бандата ще бъде освободена днес
Обновена: 30 май 2024 16:00 | 30 май 2024 15:48, Елка Василева
95
Присъди до 8 г. за българите, източили милиони от британската социална система
Снимка: архив, "Таймс"

Британски съд постанови присъди от между 3 и 8 години затвор за 4-ма от българите, обвинени в една от най-големите измами със социални помощи и пране на пари в Обединеното кралство.

Най-тежки присъди получиха Гюнеш Али и Галина Николова, които са били нещо като ръководители на престъпната група. Николова получи 8 г. затвор, като четири от тях трябва да излежи и след това има право да поиска предсрочно освобождаване, предаде кореспондентът на БНР.

Още по темата
Али е осъден на 7 г. и 3 месеца зад решетките, но ще трябва да излежи целия срок, тъй като веднъж е избягал в България, откъдето е екстрадиран обратно.

Стоян Стоянов получи 4 г. затвор и след излежаване на половината присъда може да иска предсрочно освобождаване.

Най-младият член на бандата Патриция Панева е с най-ниска присъда, след като съдиите признаха някои смекчаващи вината обстоятелства – тя получи 3 г. и 2 месеца затвор.

Цветка Тодорова бе осъдена на 3 г. затвор, но тъй като е в ареста повече от 18 месеца, съдиите решиха да я освободят още днес. Тя ще бъде екстрадирана в България.

Останалите членове на бандата също ще бъдат екстрадирани в момента, в който излежат присъдите си.

Срокът за обжалване на присъдите е 28 дни.

Припомняме, че българската банда, състояща се от двама мъже и три жени – Гюнеш Али, Стоян Стоянов, Галина Николова, Цветка Тодорова и Патриция Панева, е подала хиляди фалшиви молби за помощи по схемата „Универсален кредит“ в периода октомври 2016 г. – май 2021 г. Това е станало чрез няколко фирми за оказване на съдействие на българи да получат Национален застрахователен номер и някои полагащи им се социални помощи.

След подаването на молбите обаче отпуснатите средства са оставали в ръцете на престъпната група и изпирани през многобройни банкови сметки или теглени в брой. Става дума за повече от 50 милиона паунда.

И петимата членове на бандата се признаха за виновни по обвиненията в измама и пране на пари. Прокуратурата представи доказателства под формата на подправени документи, фалшиви договори за наем, фалшиви фишове за заплати и подправени писма от наемодатели, работодатели и лични лекари. Показано беше видео как те хвърлят във въздуха банкноти от по 20 паунда. Полицията откри пачки с банкноти, натъпкани в пазарски чанти и куфари, както и луксозен автомобил и дизайнерски стоки, сред които якета, сака, часовници и очила.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Евала на британската демокрация . Какви присъди . Смешни . Може би са откраднали хартийки които не струват нищо . Евала на съдебната система . Като Евровизия . Да им пратим Христо Иванов да да им оправи съдебната система . Като у нас ....Кои ли данъкоплатец върти манивелата да покрие кражбата ..
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
българи са, нагли при това хората дават помощи за хора йкоито не могат да си купят гляб наглите говняри българи големи бизнесмени да живеят на гътрба н най- бедните смрадлива гнусна ***
57
0
 
0
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 1 месец
Ех... А можеше да ги оправят като Гидо Фоукс и компания... Мечти, мечти...
56
0
 
3
 
! Отговори
НЕ КИТАЙ, А ИНДИЯ преди 1 месец
ЩЕ Е НОВИЯ СВЕТОВЕН ЛИДЕР > И В МОМЕНТА ИНДО-ПАКИСТАНЦИ УПРАВЛЯВАТ ДВЕ ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ > БЪЛГАРИЯ и АНГЛИЯ
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А Дебелия от Банкя кога?
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да изпращат Правителствения самальот,да опъват червения килим и да строяват гвардейците.
53
2
 
4
 
! Отговори
Бунгар преди 1 месец
Незнам дали са римляни,но са си живи българи като гледам. И то не какви да е българи,а Велики.За тези милиони много българи биха излежали няколко годинки в затвора,особено,ако е Британски, а не български.Велики сме....българи,юнаци...,българи,юнаци....
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лъжат за тях,не може много милиони ,да са откраднали ,ако бяха 50 хиляда лири може ,но толкова много милиона не е възможно )
51
2
 
2
 
! Отговори
Кубрик преди 1 месец
Защо ми триете коментар, защото написах за депутати? Извинете, забравих,че в еуропа, свобода на словото, каквото каже урсул фон дер шолц,това и правим.
50
0
 
1
 
! Отговори
Запознат преди 1 месец
Мииилааааа родиноооооо, ти си земен рааааай!
49
0
 
0
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 месец
Хаах тия са няква охрана в селска дискотека!Баси катилите ,на първата снимка дамата само за визит 10 години затвор))
48
0
 
8
 
! Отговори
Мошеник преди 1 месец
А какво става с 54 -те милиона паунда ? Те остават за осъдените ли ? И английската система ще им опрости кражбата ли ? Този ,. който пише за тези мошеници, мисли ли как изглежда това в нашите очи ? Ами, още утре отивам да направя малко милиони в Лондон и като излежа 1-2 г. в техния пандиз ( луксозен пандиз) , после ще си храча милионите рахат ! Браво на английския съд !
47
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези да ги вписват за орден Стара планина 1ва степен!!Донесли са на България 50 милиона евро.Кой е донесъл толкова, А ?!Боко ли дето открадна и изнесе 7-8 милиарда?!Чорап Грипенов ли ?!?! Или Дебелия ?! Кой бе???
46
0
 
10
 
! Отговори
Г-жа Хазартова преди 1 месец
Ха, искам и аз !!! 3 милиона да налапам при 8 години затвор са по 375К на година. Доста прилична заплата!!!
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изтриха ми поста,следователно са КОМУНИСТИ!
44
2
 
15
 
! Отговори
a преди 1 месец
Стига ни занимавайте с тия римляни. Трябваше поне двойни да са им присъдите. За тия пари те сега пируват, че са им дали толкова. Утре ще газят със БьеМВьетата нашите деца по улиците.
43
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз българи сред тези не виждам.
42
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има млади хора си правят сметката за колко милиона ще лежат и после ще си харчат.Ама за МИЛИОНИ!Не за кокошкарски кражби!!!!
41
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ай стига лъжи как така ще подаваш молба за социялни помощи без да си даваш личната карта стига лъжи, трябва да си работил и живял в Англистан поне 5 години да получаваш социял. Ама социял дават само на Ромале Чавалес, за 14 години ми е прекалено ясен Соросойдният Запад.
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз като ви казвам , че българите са най умни в целия свят , не ми вярвате . Как веднъж не впрегнахме този акъл да си оправим цялата държава и другите да ни свалят шапка .

Спонсорирани публикации