Присъди до 8 г. за българите, източили милиони от британската социална система

Една от членовете на бандата ще бъде освободена днес
Обновена: 30 май 2024 16:00 | 30 май 2024 15:48, Елка Василева
95
Присъди до 8 г. за българите, източили милиони от британската социална система
Снимка: архив, "Таймс"

Британски съд постанови присъди от между 3 и 8 години затвор за 4-ма от българите, обвинени в една от най-големите измами със социални помощи и пране на пари в Обединеното кралство.

Най-тежки присъди получиха Гюнеш Али и Галина Николова, които са били нещо като ръководители на престъпната група. Николова получи 8 г. затвор, като четири от тях трябва да излежи и след това има право да поиска предсрочно освобождаване, предаде кореспондентът на БНР.

Още по темата
Али е осъден на 7 г. и 3 месеца зад решетките, но ще трябва да излежи целия срок, тъй като веднъж е избягал в България, откъдето е екстрадиран обратно.

Стоян Стоянов получи 4 г. затвор и след излежаване на половината присъда може да иска предсрочно освобождаване.

Най-младият член на бандата Патриция Панева е с най-ниска присъда, след като съдиите признаха някои смекчаващи вината обстоятелства – тя получи 3 г. и 2 месеца затвор.

Цветка Тодорова бе осъдена на 3 г. затвор, но тъй като е в ареста повече от 18 месеца, съдиите решиха да я освободят още днес. Тя ще бъде екстрадирана в България.

Останалите членове на бандата също ще бъдат екстрадирани в момента, в който излежат присъдите си.

Срокът за обжалване на присъдите е 28 дни.

Припомняме, че българската банда, състояща се от двама мъже и три жени – Гюнеш Али, Стоян Стоянов, Галина Николова, Цветка Тодорова и Патриция Панева, е подала хиляди фалшиви молби за помощи по схемата „Универсален кредит“ в периода октомври 2016 г. – май 2021 г. Това е станало чрез няколко фирми за оказване на съдействие на българи да получат Национален застрахователен номер и някои полагащи им се социални помощи.

След подаването на молбите обаче отпуснатите средства са оставали в ръцете на престъпната група и изпирани през многобройни банкови сметки или теглени в брой. Става дума за повече от 50 милиона паунда.

И петимата членове на бандата се признаха за виновни по обвиненията в измама и пране на пари. Прокуратурата представи доказателства под формата на подправени документи, фалшиви договори за наем, фалшиви фишове за заплати и подправени писма от наемодатели, работодатели и лични лекари. Показано беше видео как те хвърлят във въздуха банкноти от по 20 паунда. Полицията откри пачки с банкноти, натъпкани в пазарски чанти и куфари, както и луксозен автомобил и дизайнерски стоки, сред които якета, сака, часовници и очила.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
12
 
! Отговори
Сметката преди 1 месец
Значи за 8 години бачкане в София при средна заплата 3000/месец това са около 300 хиляди лева. Но междувременно имаш разходи за квартира, храна, транспорт и тия 3000 я ти останат 1000 на месец я не. Тия тарикати са откраднали милиони и сега 8 години ще са на топло за без пари, след което излизат и животът е пред тях с пачките в джоба.
18
0
 
9
 
! Отговори
заслужава си преди 1 месец
7 години за 50 милиона паунда.. Измамник да си. Затова и при нас е пълно. То се вижда - изнасяме.
17
1
 
8
 
! Отговори
Хюго Бос преди 1 месец
Днес- серещите продължават на наричат бутилките ром българи. Продължават нарочно да не правят разлика между гражданство и етнос- както искат болшевиките. Гнус грантаджийска.
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами то за тия пари дето казват,че са присвоили то направо си е майтап присъди,след две-три години ще са навънка и ще си харчат спестеното и ще се радват на живота...
15
3
 
14
 
! Отговори
HH преди 1 месец
То е ясно какъв е етноса, ама заради тях не ни искат.
14
1
 
12
 
! Отговори
... преди 1 месец
От какво се срамувате бре братя българи ? Български политици, лекари ,полиция, съдебна система, ограбват Евро средства и хазната а вие голям срам било ,ха ха ха. Не се ли срамувате изобщо, че сте българи бре ? Вижте държавата, в какво окаяно състояние е , заради крадливите политици и тогава се бийте в гърдите. Хайде много здраве.
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
A парите как ще връщат?
12
5
 
18
 
! Отговори
Ало сайта преди 1 месец
Започвате яко да дразните. Как може да кажете, че тия на снимката са българи веее?
11
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Толкова милиони и такава присъда лелеле
10
7
 
13
 
! Отговори
ИСТОРИЯ преди 1 месец
Тези Хора са Най-големите Инвеститори в България , за последните 15 години - 50 000 000 Паунда - Тези Пари са влезли в Българската Икономика . Но един Шпионин от НПО в Сливен ги Предаде . Всички Държави приеха ЗАКОН за Чуждите Шпиони , само България още се Бави .
9
4
 
6
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 месец
Ще ги спасяваме ли, като онези от Либия дето бяха оплескали нещата в някаква либийска болница?
8
8
 
7
 
! Отговори
Нане преди 1 месец
Браво.... Язък, защо са ги хванали... Трябвало е още да точат от наглосаксите... ===)))
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако бяха откраднали 200 лв тук щяха да получат същите присъди. А за 2млн направо щяха да ги освободят на мига!
6
16
 
4
 
! Отговори
Kiro преди 1 месец
Не трябва да седим бзучастни, а трябва да защитим нашите сънародници. Нека да се съберем на протест и да поставим исканията си за освобождаване на задържаните българи.
5
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спокойно, най много след две години всички ще са освободени. В Англия за умишлено убийство осъдиха едни на 15 години и след 9 го пуснаха.
4
20
 
6
 
! Отговори
евроатлантист преди 1 месец
Те присъдите ясни, но какво ще направи държавата ни за да възстанови сумата на британците? Редно е, след като са признали българите за виновни, държавата ни да възстанови парите на британците.
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А ПАРИТЕ КЪДЕ СА?
2
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нямаме ли външен министър да обясни на англичаните, че тези имат български паспорти, но не са българи и парите от измамите не са отишли при българите, а в ромската махала на Сливен?
1
4
 
24
 
! Отговори
Присъди до 8 г. за б преди 1 месец
Как за българите? Вие слепи ли сте?

Спонсорирани публикации