Присъди до 8 г. за българите, източили милиони от британската социална система

Една от членовете на бандата ще бъде освободена днес
Обновена: 30 май 2024 16:00 | 30 май 2024 15:48, Елка Василева
95
Присъди до 8 г. за българите, източили милиони от британската социална система
Снимка: архив, "Таймс"

Британски съд постанови присъди от между 3 и 8 години затвор за 4-ма от българите, обвинени в една от най-големите измами със социални помощи и пране на пари в Обединеното кралство.

Най-тежки присъди получиха Гюнеш Али и Галина Николова, които са били нещо като ръководители на престъпната група. Николова получи 8 г. затвор, като четири от тях трябва да излежи и след това има право да поиска предсрочно освобождаване, предаде кореспондентът на БНР.

Още по темата
Али е осъден на 7 г. и 3 месеца зад решетките, но ще трябва да излежи целия срок, тъй като веднъж е избягал в България, откъдето е екстрадиран обратно.

Стоян Стоянов получи 4 г. затвор и след излежаване на половината присъда може да иска предсрочно освобождаване.

Най-младият член на бандата Патриция Панева е с най-ниска присъда, след като съдиите признаха някои смекчаващи вината обстоятелства – тя получи 3 г. и 2 месеца затвор.

Цветка Тодорова бе осъдена на 3 г. затвор, но тъй като е в ареста повече от 18 месеца, съдиите решиха да я освободят още днес. Тя ще бъде екстрадирана в България.

Останалите членове на бандата също ще бъдат екстрадирани в момента, в който излежат присъдите си.

Срокът за обжалване на присъдите е 28 дни.

Припомняме, че българската банда, състояща се от двама мъже и три жени – Гюнеш Али, Стоян Стоянов, Галина Николова, Цветка Тодорова и Патриция Панева, е подала хиляди фалшиви молби за помощи по схемата „Универсален кредит“ в периода октомври 2016 г. – май 2021 г. Това е станало чрез няколко фирми за оказване на съдействие на българи да получат Национален застрахователен номер и някои полагащи им се социални помощи.

След подаването на молбите обаче отпуснатите средства са оставали в ръцете на престъпната група и изпирани през многобройни банкови сметки или теглени в брой. Става дума за повече от 50 милиона паунда.

И петимата членове на бандата се признаха за виновни по обвиненията в измама и пране на пари. Прокуратурата представи доказателства под формата на подправени документи, фалшиви договори за наем, фалшиви фишове за заплати и подправени писма от наемодатели, работодатели и лични лекари. Показано беше видео как те хвърлят във въздуха банкноти от по 20 паунда. Полицията откри пачки с банкноти, натъпкани в пазарски чанти и куфари, както и луксозен автомобил и дизайнерски стоки, сред които якета, сака, часовници и очила.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 35Искам да ти кажа, че едната жена я познавах. За съжаление или не - чиста българка си е.Завършила е университет (държавен), степен "магистър" и беше отличничка, или както му казват "зубър". Много добре си владееше българския - писмено и говоримо. Не е нужно нито да си ром, нито да си ***, за да искаш да бързо да забогатееш.
38
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гепаш 50 милиона , дават ти 4 години и когато минат 2 те пускат , ами далавера си е .
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От случката става ясно, че съставилите нормативните документи за британската социална система са доста по-елементарни като мислене от "практично устроен" българин. За мен поне това е лъснат гол задни.к на проловутото британско висше икономическо образование, което съставя тези модели и устройства. Мнението ми е същото и за изпълнителите по веригата надолу.
36
2
 
7
 
! Отговори
Еманципирана магия преди 1 месец
Ние като българи сме много доволни. Поредната успешна млада жена, след Ружа Игнатова разбира се, която ръководи изключително успешно предприятие.
35
0
 
3
 
! Отговори
КОГАТО НЯКОЙ РОМ преди 1 месец
( социално-слаб де ) ИСКА ДА СТАНЕ ЧЛЕН НА МЕШЕРЕ ГО ПИТАТ > КОЛКО "ДОБРИ" ИМАШ ? ( тоест колко истински златни наполеони имаш )
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
изобщо да не ги връщат тук
33
2
 
6
 
! Отговори
ПЕРНИК преди 1 месец
Тези Хора са типични Българи .Може да се подвеждате по снимките .Образовани , с Перфектен Език и Писане . Аз лично ги Подкрепям за Кражбата . За Разлика от един Пример - Плевнелиев има Частен Минерален Извор в село Баня - оценката на Извора е 1 милиард Долара Годишно ?/? Извора е Частна Собственост на Президента . Договор с ВИК Благоевград е следния - Държавата се задължава да Разрежда Водата в Басейна до 35 Градуса , има назначени 68 човека на смени за да се смеси водата от 58 градуса до 35 .
32
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тези са толкова българи, колкото аз съм трамвай
31
0
 
0
 
! Отговори
абе преди 1 месец
днеса рекламно табло ли е или новинарски сайт ?, щото от реклами не може да се прочете нищо
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Затворите в Англия са лукс. Ще си поживеят добре и после ще се радват с кеша
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво!! За 50 милиона ойро 3-4 години:):)Какво чакате бе бугарете?!?!Юруш на маслините в UK !!Парите там висят по дърветата, минаваш и събираш.
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези да ги вписват в умно-красивите.
27
5
 
4
 
! Отговори
Ром'с преди 1 месец
Абе всички краднат в таз държава,политиците и депутатите ,и лекари и стоматолози (не плащайки данъци и не издаващи касови чекове),а щом някой българин в чужбина отккрадне,то той е ром или Турчин,българите са цвете за мирисане..те не могат да краднат...Като гледам снимката,Това е интернационална БГ група...ама Вие само ромите ..косплекси ли си избивате -неразбирам ,не Сте Чак толкова прости да не разбирате ,че парите и криминалитета обединяват всички.50 :5=10 милиона :700-800 дни = ~1500 паунда
26
3
 
11
 
! Отговори
Метър сантиметър мил преди 1 месец
А Иванчева , по недоказано обвинение я осъдиха на 20 години ?
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези девойки са си паднали на макарона, по няколко милиона за 18 месеца.
24
2
 
8
 
! Отговори
D преди 1 месец
Да ги осъждат доживот и да си ги държат там. Не ни трябват тук!
23
1
 
14
 
! Отговори
ха преди 1 месец
срещу 10 милиона паунда и аз съм съгласен да лежа 3-8 г.
22
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
E, англетата много ларж, пей сърце. Демократично кралство са. А в Русия щяха да са вечно в Сибир.
21
2
 
15
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
За 50 милиона паунда с кеф ще излежа и 8 години :)))
20
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки определящ се за българин трябва да отговаря на определени белези отделно трябва да защити по български език и литература оценка поне 5, говоримо и писмено (може и по история на България). Който не отговаря на критериите не може да се самоопределя като българин... Такива субекти които даже не могат да говорят на български език камо ли да пишат в Европа казват че са българи. В България казват че са турци или роми...

Спонсорирани публикации