Кой вид хляб е опасен за здравето ни?

Пълнозърнестият хляб съдържа най-много витамини
28 окт 2024 10:08, Нели Христова
17
Кой вид хляб е опасен за здравето ни?
Снимка: БГНЕС

Пълнозърнестият хляб, приготвен от пшеница или ръж, съдържа най-много витамини, каза биологът Александър Созикин. Експертът посочва, че той съдържа много въглехидрати, витамини Е и група В, аминокиселини, фибри, желязо, магнезий, селен и бета-каротин.

"Най-ценният хляб е пълнозърнестият хляб, приготвен от пшенични или ръжени зърна, които са напълно запазили обвивката си. Той обогатява човешкия организъм с въглехидрати, витамини Е и В, аминокиселини, фибри, желязо, магнезий, селен и бета-каротин", обясни биологът.

Созикин уточнява, че най-голямо количество полезни вещества съдържат пълнозърнести продукти с добавка на трици. Той съветва да се обърне внимание на хляба, съдържащ слънчогледово семе, ленено семе, сусам, трици, подправки, сушени плодове или ядки. Според него тези добавки, правят продукта здравословен и му придават оригинален вкус и мирис.

Той предупреди също, че обикновеният хляб практически не съдържа хранителни вещества и фибри. Според него такъв продукт е подходящ само за здрави млади хора с висока физическа активност, пише dariknews.bg.

Яденето на повече от 250-300 грама такъв хляб на ден води до затлъстяване, висок холестерол и развитие на сърдечни и съдови проблеми. Фабричният хляб с дълъг срок на годност е вреден, тъй като съдържа консерванти, казва още експертът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от Здраве
Подправки с противораково действие
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 часа
Мая или квас, естествено мая, дъхава и полезна.:))
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 часа
Къде отиде ненарязаният/цял/ хляб отпреди ковидо. Вкусен, ароматен, просто хляб. Най хубав е белият, триците са за фураж на преживните. Фибри от домати, краставици и подобни, плодовете и зеленчуците с добре измити, без белене.:))
14
3
 
2
 
! Отговори
СТАЛИН преди 10 часа
Троцки беше казал че глада ще го разберете като майките на децата ви изяждат децата ви така отговарям какво ги чака зелените оранжевите и т.н ще дойде време ще проядете и месо ама не се знае дали няма да е на ваш съсед за да оцелеете
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
Драги....квасът е от полезни гъбички,не патогенни.Драги !!!!
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
До Анонимен 9 - първото, което ми идва на ум е мощни високочестотни радиочестотни полета, които избиват всичко живо вътре и абсолютно херметична опаковка. Аз лично подобен продукт не бих купил.
11
3
 
1
 
! Отговори
до 3-ти Не зная преди 12 часа
какви са тези гъбички, които биха преживели печенето на хляба.
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
Той предупреди също, че обикновеният хляб практически не съдържа хранителни вещества и фибри. .........................Според него такъв продукт е подходящ само за здрави млади хора с висока физическа активност, пише ***.bg.?????..................................Квасът се получава пак от гъбички, драги!
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
Някой знае ли как немските пълнозърнести хлябове ги правят да издържат по 6 месеца? При положение че на опаковката изрично е посочено че са био и не съдържат консерванти.
8
5
 
7
 
! Отговори
СТАЛИН преди 12 часа
Вредно не вредно като няма какво да ядете за едно парче хляб те се трепете , иначе умни коментари на разни вегетарианци или вегани или други с разломни отклонения , да навремето е било хляб и сол , вие не се различавате по нищо освен че носите *** от Китай
7
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
Всичкия хляб е вреден, защото се прави с жито от Украйна!! За почти три години изсипване на бомби и какво ли не, почвата е освен отровна ами и радиоактивн!! Същото важи и за украйнските яйца, с които се е нафлудил бг пазара.....
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
Всичкият хляб е вреден и опасен, понеже се прави от фуражна ГМО пшеница и мая, та да си печелят добре производителите никой не им дири сметка понеже всички са на разни партиики.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
Всичкият хляб е вреден и опасен, понеже се прави от фуражна пшеница, та да си печелят добре производителите никой не им дири сметка понеже всички са на разни партиики.
4
5
 
6
 
! Отговори
Щрудел преди 13 часа
Сухата и твърда франзела, ако ви я набият с 200.
3
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 часа
Почти всичкия е вреден щото се ползва мая,а тя води до гъбички в организма.Полезен е този с квас.
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 часа
всичкия ...не мисля, че има не-гмо зърно вече. Дори да си направиш сам хляб си е жива отрова
1
5
 
8
 
! Отговори
Дъбист преди 13 часа
Забранете хляба. Да няма да се оправдават че работели за коричка хляб.