Ваксинационна кампания срещу полиомелит в Афганистан

Това е четвърта кампания от началото на годината
28 окт 2024 18:29, Инна Ангелова
9
Ваксинационна кампания срещу полиомелит в Афганистан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ваксинационна кампания срещу полиомелит започна в Афганистан. Тя трябва да предпази от заболяването над 6,2 млн. деца под 5-годишна възраст, предаде ДПА като се позова на изявление на министерството на здравеопазването.

Кампанията е четвърта от началото на годината. В рамките на три дни трябва да обхване 16 от 34-те провинции в страната, съобщи в изявление говорителят на здравното министерство д-р Шарафат Заман.

Властите призоваха религиозните водачи, старейшините, родителите и други влиятелни фигури в обществото да подкрепят кампанията, за да бъдат опазени децата от полиомиелит – болест, която може да доведе до парализа и смърт.

Предишната кампания за ваксиниране през септември беше отложена заради дискусии дали в части от страната да не се премине от ваксиниране по домовете към ваксиниране в пунктове на обществени места.

През декември Световната здравна организация предупреди, че връщането на афганистански мигранти от съседен Пакистан увеличава риска от разпространение на заболяването. Оттогава Афганистан организира няколко кампании за ваксинация.

Тази година в страната са регистрирани 23 случая на полиомиелит, съобщи СЗО, докато министерството на здравеопазването в Кабул твърди, че няма нито един заболял. Общо шест случая са регистрирани миналата година.

Ваксинационните кампании в Афганистан и Пакистан често са изправени пред предизвикателства заради конспиративните теории, че ваксините срещу полиомиелит причиняват безплодие, а хората, които поставят ваксините, са шпиони.

Преди да да си върнат властта през август 2021 г., талибаните забраниха ваксинирането по домовете в районите, които те контролираха. ООН успя да проведе успешни преговори с тях, за да бъде приложена национална програма за ваксиниране след връщането им на власт. / БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от Здраве
Подправки с противораково действие
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
7
 
! Отговори
Шмайзер преди 1 час
Контролът на популацията върви с пълна сила.
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Зозо, ти след ваксина ли стана розово пони, или това е генетично?
7
2
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 2 часа
Тука руските талибани се ваксинираха :)))))))))))))))
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Горките деца.
5
0
 
3
 
! Отговори
полиомиелит преди 2 часа
Пак трудна думичка за неуморния писач
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Латинското наименование на детския паралич е "полиомиелит", а не полиомелит, както пише в заглавието. Подарявам автокоректор на редакцията с речник и за чуждици. Моля да се свържат с мен, та поне заглавията да са читави. За останалото знаем капацитета.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Абсолютно безмислено действие.На една от предишните кмапании бяха обявили ваксинирщите за зли магьосници.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Да им пратим и от нашите ваксини за ковида.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
бедни деца, боси, работят от малки