Европеецът използва газови печки, въпреки че са основен замърсител

Почти всяко домакинство използва газ за готвене или отопление
28 окт 2024 23:10, Инна Ангелова
15
Европеецът използва газови печки, въпреки че са основен замърсител
Снимка: Pixabay

Над 40 хиляди европейци умират всяка година от мръсен въздух. Газовите печки, вкарващи замърсители в белите дробове, са една от причините, сочни доклад. Равносметката - мръсният въздух е причина смъртните случаи да са два пъти повече от смъртните случаи при автомобилни катастрофи.

Средно използването на газова печка съкращава живота на човек с почти две години, показва изследване на домакинства в ЕС и Обединеното кралство, пише "The Guardian".

Водещият автор на изследването Хуана Мария Делгадо-Саборит споделя, че степента на проблема е сериозна. Тя ръководи лабораторията за изследвания в областта на здравето на околната среда в университета “Жауме I“ в Испания.

Изследователите приписват 36 031 ранни смъртни случая всяка година на газовите котлони в ЕС и още 3 928 във Великобритания. Те твърдят, че оценките им са консервативни, тъй като са взели предвид само въздействието върху здравето на азотния диоксид (NO2), а не на други газове като въглероден оксид и бензен.

"През далечната 1978 г. за първи път научихме, че замърсяването с NO2 е в пъти по-голямо в кухните, използващи газови, а не електрически печки. Но чак сега имаме възможността да изчислим броя на прекъснатите животи", каза Делгадо-Саборит.

Всяко трето домакинство в ЕС готви на газа, увеличавайки се до 54% от домакинствата в Обединеното кралство и повече от 60% в Италия, Нидерландия, Румъния и Унгария. Готварските печки изгарят изкопаем газ и изхвърлят вредни вещества, които възпаляват дихателните пътища.

Докладът е подкрепен от Европейската фондация за климата и се основава на миналогодишното изследване, при което беше измерено качеството на въздуха в домовете, за да се установи доколко готвенето на газ увеличава замърсяването на въздуха в помещенията.

"Основната несигурност е дали рискът от смърт, установен при NO2 на открито, причинен предимно от трафика, може да бъде приложен към NO2 на закрито, причинен от готвенето на газ. Но това е справедливо предположение и е необходимо за оценката", обясни Стефан Лофт, експерт по замърсяването на въздуха в Университета в Копенхаген, който не е участвал в изследването.

В САЩ подобно проучване дава същите резултати, установявайки, че газовите и пропан-бутановите печки допринасят за смъртта на до 19 000 възрастни всяка година.

Този месец ЕС затегна правилата си за качеството на външния въздух, но не е определил стандарти за качеството на въздуха в помещенията. Европейският алианс за обществено здраве призова политиците постепенно да се откажат от газовите котлони, като определят ограничения за емисиите, предложат парични средства за подпомагане на преминаването към по-чисти котлони и принудят производителите да обозначават на етикетите на котлоните рисковете от замърсяване.

"Твърде дълго време беше лесно да се отхвърлят опасностите от газовите котлони. Подобно на цигарите, хората не се замисляха много за въздействието върху здравето – и подобно на цигарите, газовите готварски печки са малък огън, който изпълва дома ни със замърсяване", заяви Сара Бертучи от Европейския алианс за обществено здраве. / БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от Избори 2024
Бой, флекс, клишета, негласуващи... Живеем в политическа симулация
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 минути
То и яденето съкращава живота, ама всеки ден всеки плюска.
14
0
 
2
 
! Отговори
Нова преди 24 минути
Първо ще ви отучат да ядете термично обработена храна, а като се научите да пасете, ще ви научат съвсем да спрете яденето, като Настрадин Ходжа - тъкмо научил магарето си да не яде, а то взело, че се споминало. Това ви чака всички конформисти, трайковци, дето уж не ги засяга поредния абсурд - регулация. Скоро ще ви забранят и да издишате, защото влошава въглеродния ви отпечатък. Вдишването е безплатно, но всеки, дръзнал да издиша, ще отнесе глоба.
13
1
 
3
 
! Отговори
Руси преди 29 минути
Скоро ще горят парламенти ! Планетата е наша мамка ви стара!
12
0
 
1
 
! Отговори
Атлантик Гей преди 35 минути
По-добре без печки а само веган със зелено и бяло като Зеленски. Тогава си истински евроатлантик и пазител на земята и демокрацията.
11
0
 
6
 
! Отговори
Баба Гошка преди 51 минути
А на открито позволено ли ми е да си ползвам газовия котлон или планетата ще загине? А до тоалетната мога ли да ходя, колко пъти на ден и в колко точно часа? Алоууу. Европа не е дори 1/3 от Африка. А проссттотиите на бюрократите няма граници! Цял свят ви се смее на търпението разни дебелозадни високоплатени с вашите пари да ви слагат хомот след гомот на вратовете безнаказано
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Глей кви са ганньовци тия европейци - не искат да ядат сурова храна и да седят на студено.. не ги е срам!
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Не сирийска, а сорока.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Кухоумна сирийска калинка, не приела имета на съпруга (или съпругата) си.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
По добре станете вегани. А най-добре: гей-вегани!
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Когато направят тока по-евтин от газта, тогава няма да ги ползва. В Европа едва ли, а в България пък изобщо!
5
2
 
12
 
! Отговори
Име преди 2 часа
Как точно газта замърсява?
4
0
 
10
 
! Отговори
Пен преди 2 часа
Всеки с газова печка е враг на народа!
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До преди 3 години ни разправяхте как газта било едно от най-честите горива, пък сега се опитвате да ни убедите, че е точно обратното. Значи тока от въглищните централи е в пъти по екологичен, така ли да го разбираме? Или просто газта взе да става дефицит нещо? ЕС си наби собствено ембарго. Това и да се е опитвал някой да го измисли надали щеше да може.
2
1
 
15
 
! Отговори
Зевс преди 2 часа
Газовите печки враг номер едно на ЕССР селищната система :)
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Зелени лунатици....Скоро ще ядат дървото.