Стареем постепенно ли? По-скоро масово в 2 определени момента от живота

Най-бързо остаряваме около 44 години, после отново на 60
15 сеп 2024 17:38, Красимир Ангелов
30
Стареем постепенно ли? По-скоро масово в 2 определени момента от живота
Снимка: Pixabay

Стареенето може да не е толкова постепенно, колкото изглежда на мнозина, показва ново проучване на Станфордския университет в Калифорния.

Учените установиха, че всъщност има два периода, в които стареенето изглежда се ускорява изключително много.

Според прессъобщение на Станфордския университет тези два скока обикновено настъпват около 44-годишна възраст и отново на 60-годишна възраст. В проучването 108 участници на възраст от 25 до 75 години са дали кръв и биологични проби в продължение на няколко години. изследователите са анализирали повече от 135 000 молекули и микроорганизми (бактерии, вируси и гъбички), като са установили, че повечето от тях не се променят по „постепенен, хронологичен начин“.

"Оказва се, че средата на 40-те години е време на драматични промени, както и началото на 60-те години. И това е вярно, независимо от класа на молекулите, които разглеждаме“, се казва в проучването.

Откритията са публикувани в списание Nature Aging миналия месец. д-р Британи Фери, ерготерапевт от Националния съвет по въпросите на стареенето в Ню Йорк, се съгласява, че стареенето не винаги протича стабилно.

"Големи промени могат да настъпят в определени моменти от живота ви. Хората са склонни да преживяват промени, които ще се отразят на здравето им занапред", каза Фери пред Fox News Digital.

Според Фери през 40-те си години хората вероятно ще се сблъскат с повече стрес или ще направят промени в начина си на живот, които биха могли да повлияят на благосъстоянието им, а към 60-те години свързаните с възрастта промени ще се отразят на органите и имунната система.

"Тъй като стареенето протича на различни етапи, определени фази ще доведат до забележими промени във функционирането на организма", допълни тя.

Тези „резки промени“ могат да окажат влияние върху здравето на хората с напредването на възрастта, установи проучването.

"През 40-те и 60-те години ключови молекули и микроби, свързани със здравето на сърцето и имунната система, се променят значително. През 40-те години промените в молекулите, които влияят на начина, по който тялото ви обработва мазнините и алкохола, могат да повишат риска от сърдечни заболявания, ако не се управляват добре. През 60-те години на миналия век промените в имунната ви система могат да ви направят по-предразположени към здравословни проблеми, свързани с възрастта“, каза Фери след разглеждането на резултатите.

Изследователите отбелязват, че не са били изненадани от промяната в началото на 60-те години, тъй като това е времето, когато обикновено се появяват свързани с възрастта заболявания и състояния.

Скокът в средата на 40-те години обаче не е очакван. Макар първоначално да смятали, че тази промяна се дължи на менопаузата или перименопаузата при жените, те осъзнали, че тя се наблюдава и при мъжете на тази възраст.

"Това предполага, че макар менопаузата или перименопаузата да допринасят за промените, наблюдавани при жените в средата на 40-те години, вероятно има и други, по-значими фактори, които влияят на тези промени както при мъжете, така и при жените", казва първият автор Сяотао Шен, д-р по медицина в Станфорд.

"Идентифицирането и изучаването на тези фактори трябва да бъде приоритет за бъдещи изследвания", добави тя.

Основното ограничение е, че тези промени могат да бъдат причинени от фактори, свързани с начина на живот или поведението, които обикновено се появяват през 40-те и 60-те години, признава Снайдър.

В перспектива екипът планира да проведе допълнителни изследвания на тези изблици на стареене. Те също така подчертават значението на здравословното поведение за противодействие на тези промени.

"Това може да изглежда като увеличаване на физическите упражнения за защита на сърцето и поддържане на мускулната маса и в двете възрасти или намаляване на консумацията на алкохол през 40-те години, тъй като способността за метаболизиране на алкохола се забавя", пишат изследователите.

"Аз съм голям привърженик на това, че трябва да се опитаме да коригираме начина си на живот, докато все още сме здрави", добави Снайдер.

За хората на 40 години е важно да се хранят здравословно, да управляват стреса и да намалят алкохола, за да подпомогнат промените в метаболизма и здравето на сърцето, според Фери. (БГНЕС)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: здравеучениСтареене
Още от Здраве
5 големи ползи от планковете всеки ден
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
ниско прелитащ преди 1 ден
до Пак глyпости ] - Ами ,така е , иначе как ще се бълват "статии" на килограм !Особено тези от н`ам кви си учЕни ! Избират си нашите някакво незабелязано събитийце ,почват се "дълбокомислени" заключения , прави се от мухата слон ,от подробност -основно положение - и ... лапай народе !
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Ковидилията ни разката играта. Стрес, натиск да се боде човек, каски, маски, все негативности, водещи до бързо остаряване. Рецептата е - умерени тренировки, танци и весели компании. Да не се вземат нещата на сериозно и най вече кекс, кекс, кекс, на кафе с райбер по възможност с на половина на твоята календарна възраст.
25
1
 
16
 
! Отговори
Денков младее преди 2 дни
Рецептата е проста. Намирате си държавна работа с добра заплата и малко стрес. Пътувате по света на държавни разноски и хапвате по скъпи ресторанти и шведски маси. Ако ви питат нещо или ви държат сметка за нещо, говорите общи приказки и заучени фрази.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Номера не е да си стар, а да си суперстар!:))))
23
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Факт при жените - минат ли 45 и рязко се сбабичкосват. Преди 45 хващат окото, не би ги върнал човек, а след 45 - баба цоцолана или баба тип мумията се завръща. Изключително рязка и видима промяна. Наблюдавам го това от може би 20 години при различни жени. Има и изключения разбира се, но са малко. При мъжете ми е по-сложно. Дори навремето имах началник, който бях сигурен, че е с поне 10 години по-възрастен от мен, а реално се оказа, с 2 по-млад.
22
9
 
0
 
! Отговори
до 21 преди 3 дни
Много си се блъскал явно. И аз съм на толкова и банковата ми сметка е догоре. Излизам с 18-20 годишни пичетa.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Аз съм на 31 години и се отчаях...
20
2
 
17
 
! Отговори
Пак глупости. преди 3 дни
При всеки човек е различно! Тези генерализации са нищо повече от поредно тотално празнословене.
19
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Анонимен18 - При някои и младостта е грозна.
18
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Старостта е грозна
17
1
 
1
 
! Отговори
Факт преди 3 дни
Веднага след това се подмладяваме!
16
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Стар съм си - То, остаряването стана привилегия в тия времена, та, благодаря за пожеланието! Стига да е здрав човек, лошо няма в остаряването, естествен процес е!
15
0
 
33
 
! Отговори
Стар съм си преди 3 дни
Няма нищо по-хубаво от стареенето! Всички да остареете много повече от мен и "дядо" да ми викате... Поздрави и бъдете здрави!
14
0
 
5
 
! Отговори
13 преди 3 дни
Извинявам се - РОДНИНА.
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
преди няколко дена гледах разговор на Ирина Риднина ( За младите - трикратна олимпийска шампионка по фигурно пъраляне, с повече от 10 титли на световни и на европейски първенства) . Разговорът се състоеше в задаване на въпроси от публиката и отговор на госта от сцената. Риднина е на 75 години, през цялото време стоя права, без да се прехвърля от стокйа в стойка или да се подпира. ИДЕАЛНА фигура !!!! Идеална стойка!!! Идеална визия!!! Идеални отговори, Във възторг съм!
12
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
"През 60-те години на миналия век промените в имунната ви система могат да ви направят по-предразположени към здравословни проблеми, свързани с възрастта. WTF? Четете ли изобщо какво пишете?
11
2
 
3
 
! Отговори
Найотицин преди 3 дни
Покрай работата си като журналист се запознава с Иван Костов през декември 1994 г. Става пресаташе на оглавяваната от Костов партия Демократи за силна България през 2004 г Участва в протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски през 2013 г. На 3 юли с.г. се появява в зоната за сигурност пред Народното събрание с маска на Волен Сидеров и в усмирителна риза. Полицията го задържа за кратко и, след като му съставя предупредителен протокол, го пуска. дъщеря Елена Валери-Виолета Найо-Тицин
10
1
 
3
 
! Отговори
Константин Новосьоло преди 3 дни
Роден е на 23 август 1974 г. в Нижни Тагил, Свредловска област, РСФСР, СССР. Завършва Московския физико-технически институт през 1997 г. със специализация наноелектроника. Носител е на Нобелова награда за физика за 2010 г. заедно с Андре Гейм за откриването на графена, с която става най-младия жив носител на Нобелова награда за всички области.
9
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Когато си отиде човек, който ти е бил много близък, наистина се забелязва остаряването. Може би от скръбта, от унилото настроение, депресия понякога. Но, така или иначе си стареем помалко, не младеем, за съжаление.
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
6 нпо ***, руските учени отдавна са казали и нобелова награда са взели Черенков, Игор Там, Прохоров ... изобщо не си ги чувал