Адмирал Бауер: НАТО да подкрепи Украйна и да укрепи отбраната си

Нуждаем се от по-голям капацитет на отбранителната индустрия, каза той
14 сеп 2024 17:07, Анисия Иванова
121
Адмирал Бауер: НАТО да подкрепи Украйна и да укрепи отбраната си
Снимка: БГНЕС, архив

Победата в една съвременна война не разчита само на победите на бойното поле, но и на състоянието на икономиката, каза ръководителят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер, цитиран от Укринформ. Той заяви това на конференция на Военния комитет на алианса, състояла се в Прага.

Съюзниците от НАТО трябва да подкрепят Украйна и същевременно да укрепят своята отбранителна система, допълни той.

„Военните власти на НАТО имат две големи задачи, с които трябва да се справят едновременно. Докато продължаваме и увеличаваме подкрепата си за Украйна, ние трябва също така да укрепим собствените си способности за сдържане и отбрана… Отговорността за свободата не лежи само на раменете на хората в униформа. За да успеем, се нуждаем от много по-голям производствен капацитет на отбранителната индустрия. Защото, макар че може би военните печелят битките, икономиката е тази, която печели войните“, заяви Бауер.

По думите му в момента НАТО разполага с 500 хил. военнослужещи във висока степен на готовност и са създадени Съюзнически сили за реагиране.

„Колкото повече координираме отбранителното си производство, толкова повече увеличаваме способностите си за сдържане“, каза Бауер.

Адмиралът подчерта, че икономическото сътрудничество е ключов фактор на Вашингтонския договор, подписан преди 75 години. И макар че неговият член 5 често е в центъра на вниманието, член 2 е също толкова важен, защото в либералните икономики по-голямата част от силата принадлежи на „пазара“.

Според Бауер е необходимо да се осъзнае, че просперитетът на едно демократично общество се основава на сигурността, гарантирана от НАТО, пише БТА.

Адмиралът припомни, че съюзниците от НАТО представляват 50% от световната икономическа мощ и 50% от световната военна мощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от ЕС
В цяла Европа радикалните левица и десница станаха неразличими
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
16
 
! Отговори
баба мара преди 4 дни
отвратителна гледка уби=ец
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Значи ся от пунделника ли почва НАТО да подкрепя Украина или още от утре?
5
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До 3 не си чувал, не виждал убити натоски войници, ама е щото си запушваш ушите.... Само в сегашните сблъсъци в Курска област - дадоха фира наотвци от поне 4 националности - янки, френсета, поляци и германци.... Обаче нема кой да ги прибере от бойното поле ((
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Тоя розов жендър, ако не държи няколко малолетни момченца заключени в мазето си, аз съм трамвай!
3
2
 
12
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 4 дни
Тази война се води единствено и само Украйна да не е в НАТО! И няма да е. Ако трябва ще я превърнат в стъкло. Руснаците не прощават.
2
24
 
4
 
! Отговори
До Факт преди 4 дни
Натовска редовна армия 3.4 милиона, руска армия 1.2 преди войната(в момента не повече от 1 милион)! Авияция, флота, пехота, жива сила е в пъти по-голяма на НАТО! Факт! Та какво викаше за Русия, че била направила! Аз не съм чувал за един натовски войник, загинал в тази смешна война! Иска ви се да воювате с НАТО, ама реално си воювате с Украйна, която е 10 пъти по-слаба от Русия!
1
7
 
25
 
! Отговори
Факт преди 4 дни
Русия направи нато в Украйна на пух и прах,нато дълги години настъпва към Русия и прави провокации от който се стигна до тук,а не обратното.