В Германия отново викат "Хайл Хитлер" и вдигат ръце за нацистки поздрав

Защо леви и десни популисти печелят регионалните избори в Източна Германия?
2 сеп 2024 19:00, Елка Василева
271
В Германия отново викат "Хайл  Хитлер" и вдигат ръце за нацистки поздрав
Снимка: архив, БГНЕС

На регионалните избори в германските провинции Тюрингия и съседна Саксония за партията "Алтернатива за Германия" гласуваха една трета от избирателите. Заедно с най-новата партия в Германия - левия "Съюз Сара Вагенкнехт", партиите в двата края на политическия спектър събират близо половината гласове на общо около петте милиона избиратели. Защо популистите – леви и десни, печелят на изток?

Още по темата
В духа на германския шлагер "Алтернатива за Германия" си има песен за изборите в източните провинции: "Германия е нашата родина, заедно ще я направим силна и горда", се пее в песента, която звучеше в началото на всички митинги на крайнодесните, се казва в репортаж на БНР.

"Днес ще дойде Бьорн Хьоке и искам да чуя какво има да ни каже. "Алтернатива за Германия" работи по проблемите, които най-много ме вълнуват. И които другите партии, за които съм гласувал в миналото, или ги подминават, или ги премълчават. Ще бъда честен - преди гласувах за християндемократите. Аз съм по-скоро консерватор. Но по времето на Ангела Меркел ХДС отиде прекалено наляво", казва 52-годишният Вернер, участник в митинга.

И Хьоке им каза, каквото събралите се около стотина души в Алтенбург искаха да чуят: "Ще обърнем миграционната политика с краката нагоре. Това ще отнеме време и в началото ще струва пари, защото трябва да платим много самолетни билети за експулсираните. Но мисля, че си струва да похарчим тези пари! Не искаме икономически имигранти в Тюрингия! Край на социалните помощи за тях!"

Темата миграция е носещата ракета за "Алтернатива за Германия" още преди терористичното нападение в Солинген в края на август, когато 26-годишен сириец без право на убежище нападна с нож и уби трима в центъра на града, а други осем бяха ранени. Бежанците са тема за всички възрасти и прослойки, става ясно и от думите на възрастна дама в Дрезден и нейния 27-годишен внук. Тя е трудно подвижна, на видима възраст човек, преживял войната, под ръка с млад мъж с бръсната глава и черни дрехи въпреки горещите 34 градуса в центъра на саксонската столица.

"Едно време, когато бяхме евакуирани тук, не ни приеха с отворени обятия, както сега приемат бежанците", спомня си възрастната жена. "Страх ме е. Знам, какво беше. Помня Хитлер!"

"Не може тук да идват някакви хора, да им се дава всичко, а баба ми едвам да свързва двата края и да не получава помощ отникъде. Направо ми се повдига! Който не може да се интегрира – да си ходи", изразява позицията си младият мъж и допълва: "Аз работя в горското. Сега остава да обложат с данъци и собствениците на гори! Гледайте какво става със средната класа – как да не гласувам за "Алтернатива за Германия"? И да ви кажа – не съм десен екстремист. Но натам ме тикат управляващите. Ето – Зелените искат да изнасяме оръжия… За кого да гласувам?"

Бьорн Хьоке, лидерът на спечелилата регионалните избори в Тюрингия "Алтернатива за Германия", не се притеснява от сравнения с Хитлер. Преди да се впусне в политиката, роденият в Западна Германия Хьоке е бил учител по история. Много добре знае, че вдигането на ръка за хитлеристки поздрав и употребата на националсоциалистически послания като "Всичко за Германия" са забранени със закон във Федералната република. И въпреки това ги използва, което му донесе присъда, а службите определиха партията му като "доказано екстремистка" заради системни нарушения на човешкото достойнство, изповядване на антидемократични принципи и отхвърляне на исторически факти от времето на Третия райх.

Хьоке обаче продължава да провокира – на предизборна сбирка в Ерфурт в събота присъстващите отново са вдигали ръка в хитлеристки поздрав, полицията започна разследване. Миналия декември наяве излязоха планове на "Алтернатива за Германия" за принудителното изгонване на милиони германски граждани от чужд произход, или както те го наричат: за ремиграция.

В неправителствената организация "Сдружение за демокрация" в Саксония членуват симпатизанти на различни партии, обединени от тревогата, че крайнодесният популизъм е завладял огромна част от населението.

"Притеснява ме, че вече никой не се крие и казва открито, че гласува за "Алтернатива за Германия", а тези, които сме против крайнодесните, сме малцинство."

"Дори сред младежите и децата вече е така. В училище открито викат "Хайл Хитлер" и никой нищо не прави!", казват две от дамите, които участваха в последната сбирка на сдружението преди изборите. Двете са по-скоро десни избиратели, но изразяват съгласие с друг член на сдружението, учител от Дрезден и симпатизант на Левицата, бившата комунистическа партия на ГДР:

"Политическият елит не разбира хората по места. Тукашните хора не ходят в Берлин да се оплакват. Те искат промяна тук. Ремонт на училището, дигитализация – това струва пари, а парите отиват за оръжия за Украйна. За нас няма пари за ремонт на улиците, за нови тротоари. Това си мислят хората тук и затова се настройват срещу чужденците", пояснява Ханес Нойман.

Кой знае, може би вчера той е гласувал за изненадата на изборите в Саксония и Тюрингия – за Сара Вагенкнехт. Или по-точно: "Съюз Сара Вагенкнехт". Най-новата партия в Германия и първата, която носи името на лидера си, е на едва девет месеца, наброява по-малко от хиляда партийни членове, представя се за "алтернатива на алтернативата" и вчера обра недоволството на онези източногерманци, които все още се свенят да гласуват за фашистка формация:

"Имам внуци. Сега са на 14, но ме е страх, че ще ни въвлекат в тази война, ако продължава така, и че внуците ми ще отидат на фронта. Страх ме е. Русия не е далеч! Само Полша ни дели. Никога не ме е било така страх от война, както сега. Ако не се беше появила Сара Вагенкнехт, щях да гласувам за "Алтернатива за Германия", защото и те са срещу войната."

Сара Вагенкнехт напусна Левицата и влезе с новата си партия в ролята на пацифист. Води предизборната кампания под мотото: "Мирни преговори между Украйна и Русия веднага", смята Китай за подходящ посредник и отрича желанието на Киев да възстанови напълно територията на Украйна в границите от 1991 година.

"На тази война трябва да се сложи край на масата за преговори. Трябва да сложим край на ескалацията. Германия се въвлича във войната с нови и нови доставки на оръжия – от танкове през изтребители до ракети с голям обсег. Така само допринасяме за разширяването на конфликта", смята Сара Вагенкнехт, която освен темата за войната също като крайнодесните критикува миграционната политика на правителството на Олаф Шолц и изповядва крайнолеви позиции за увеличаване на данъците за супербогатите, заради които политически анализатори я описват като комунистка.

"Не си мислете, че хората на изток носят някакъв ген, който ги прави лесни жертви на екстремизма, бил той ляв или десен. И въпреки това виждате – хората постепенно губят доверие в институциите и вяра в демокрацията, че тя може да разреши проблемите им", отбелязва Щефан Кремер, директор на регионалната служба за защита на Конституцията в Тюрингия, агенцията за вътрешна сигурност. Но може би по-точното обяснение за залитането в двете крайности е на Андре Райнер от неправителствената организация "Сдружение за демокрация":

"Демокрацията е вътрешно убеждение. Но за да живееш пълноценно в демократична държава, трябва да си образован, да познаваш правилата. Тук, в Източна Германия, така и не бяхме научени да живеем в демокрация. Вместо това след промените дойдоха правителства, които често пъти управляваха с хора, които се бяха устроили доста добре по време на режима в ГДР и сега изведнъж изпълзяха от дупките. Това са хора, които преди 89-та уж бяха опозиция, най-често християндемократи, а след промените се настаниха във властта и на практика продължиха да правят това, което правеха и преди: аз съм шефът и ще правите каквото кажа. Ето така работи демокрацията в Източна Германия."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от ЕС
Източна и Западна Германия отново са разделени
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
1
 
5
 
! Отговори
До Бай преди 2 седмици
Те немците си вдигат бирата само с лявата ръка наздраве, че кой знае ги обвинили после в нацизъм!
186
3
 
6
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 2 седмици
И язе дигъм ръка. Викам дай ракия у кръчмата
185
5
 
2
 
! Отговори
демократ преди 2 седмици
Как ще са аут.Виж къде печелят тия Тюрингия някакъв незначителен окръг в другия загубиха
184
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Предизвикват рашките ли.:))
183
1
 
9
 
! Отговори
До демократ преди 2 седмици
Страх ги е..защото след 1 година на Изборите тези дето управляват ще са АУТ!!
182
10
 
4
 
! Отговори
демократ преди 2 седмици
рева е единствено от втрана на русофислката гмеш
181
2
 
10
 
! Отговори
До демократ преди 2 седмици
Тогава защо е целия този демократичен рев и истерия а??
180
8
 
2
 
! Отговори
демократ преди 2 седмици
Спечелили в някакъв умрел ланд с икономиката на Осетия в съседния дори дето се очакваше да са първи позорно губят. Рушафилите ***.
179
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хайл *** е новият поздрав на новите национал-рашистанци.
178
2
 
11
 
! Отговори
навсякъде в Европа преди 2 седмици
Се отричат от нео либералната диктатура, но е голям напън! Във Франция, Германия и Британия хората се опитват с масови протести и избори да се отърват! Но кояято партия да изберат, пак Макрон и Шолц остават на власт..чрез манипулации на избори и трикове!А в Англия и без тава имат само две партии горките се вдигнаха на протести, само за да ги арестува държавата! Управляващите вървят срещу волята на народа си дори със сила, но миграннти трябва да продължават да идват!!!
177
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До БЪЛГАРИЯ МРАЗИ РУСИЯ Верно ли бе? Да, знаеше! Ава първо се минава през Украйна. А пък на сегашните не им се ходи до Украйна, за да воюват с Русия. Предпочитат да викат отстрани, че даже задължават всички останали да крещят още по-силно от тях самите!
176
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всичко си идва точно на мястото . Хитлер е велик , Германия е националсоциалистическа както и цяла Европа
175
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хитлер им е мил. Хиълер им е драг.
174
0
 
9
 
! Отговори
песен преди 2 седмици
Auslander raus. Auslander raus! Deutschland ist Deutsch, auslander raus! АЙДЕ ВСИЧКИИИИ НОВИЯ ХИИИТ
173
1
 
16
 
! Отговори
До 177 преди 2 седмици
Колко повече нелегални мигранти и престъпници вкарват зелени и социалисти и източват данъците им за Украйна и джендърски проекти в Африка, толкова по кафяви ще стават немците!
172
1
 
19
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 седмици
Психопатите от пплгдб+ и всичките им неолиберални разклонения из ес наричат крайно десен всеки, който не иска да го наръгат, оберат или изнасилят на публично място "новите европейци"
171
5
 
10
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ МРАЗИ РУСИЯ преди 2 седмици
Точно сега е необходим чичкото с мустаците. Той знаеше как да се разправя с развилнялата се североазиатска орда!
170
1
 
17
 
! Отговори
Превод преди 2 седмици
САЩ губи контрол върху Източна Германия!
169
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е, нали леви и зелени ги управляват, що стават кафяви. Това не е никак добре за тях самите.
168
0
 
17
 
! Отговори
Германка преди 2 седмици
Тук всеки който не иска да го набодат с нож нелегални имигранти него или детето му е Хитлер!Аз съм Хитлер!