Цветелина Пенкова: Амбициозните цели за зелената сделка не са практични и работещи

Преференции разместиха листата на БСП и тя отново влиза в ЕП
15 юни 2024 19:27, Анисия Иванова
74
Цветелина Пенкова: Амбициозните цели за зелената сделка не са практични и работещи
Снимка: Bulgaria ON AIR

Цветелина Пенкова, която с преференции размести евролистата на БСП и отново влиза в Европарламента, коментира в предаването “Брюксел 1” какво се очаква от новия мандат, ще се ревизира ли зелената сделка.

"Това е вотът на нашите избиратели. Преференциалният вот е изцяло базиран на доверието, което ни се гласува от нашите симпатизанти, така че единственото, което аз мога да направя, е да благодаря за доверието. Смятам, че изпращаме достойни представители в Брюксел, и двамата с Кристиан Вигенин имаме опит в Европейския парламент и ще отстояваме политиките, решенията и заданията, с които ни изпращат нашите симпатизанти и избиратели”, каза Цветелина Пенкова по повод новия ѝ мандат в Европейския парламент.

В ефира на Bulgaria ON AIR тя допълни, че когато говорим за европейски избори много често наблюдаваме един тип преференциална и мажоритарна кампания, защото обикновено в листите за евродепутати попадат изявени и познати лица на политическата сцена. Избирателят участва активно и изразява личните си предпочитания. Пенкова припомни, че и на предишни евроизбори е имало разместване с преференции в евролистата на БСП, преференции разместват евролистите и сега - на ПП-ДБ и на други партии.

“По отношение на енергетиката, това е един от ключовите и основни ресори, по които бях ангажирана в предходния парламент и считам, че постигнахме много, особено когато става въпрос за ядрена енергетика. С огромни усилия успяхме да направим ядрената енергетика зелена, устойчива и стратегическа за Европейския съюз. Това е важно не само за Европа, но и за България. Ядрената енергетика никога не е била изкарвана от списъка на чистите енергии, този списък се прави сравнително от скоро и постоянно се обновява, това е сравнително нова концепция. Когато влезе в този списък, се дава възможност на частните капиталови пазари да инвестират в тези определени технологии. Това е много добре за България, защото това означава, че няма да се разчита само на бюджетни, държавни средства за развитие на ядрено-енергийния сектор”, заяви Пенкова.

От износител на ток България се превръща във вносител. На въпроса на Милена Милотинова имаме ли шанс отново да изнасяме ток и да бъдем лидер в износа в нашия регион, гостът отговори, че това е един от приоритетите, който трябва да си постави страната ни. Пенкова допълни, че трябва да имаме предвид, че моментите, в които ние сме внасяли ток, съвпадат и с планови ремонти в АЕЦ "Козлодуй".

"Цялото преструктуриране, преосмисляне и промяна на Зелената сделка започна още преди една година в рамките на този мандат на Европейския парламент и на Европейската комисия, защото се видя, че много амбициозните цели, които си бяхме поставили, не са практични, те не са работещи за земеделците, за индустрията и за гражданите на Европа. Ние неслучайно сме го заложили и в европейската платформа на БСП като един процес, който трябва да продължи, защото на първо място трябва да бъде изграждането на работеща и устойчива европейска икономика и индустрия”, коментира евродепутатът.

Според Пенкова кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за още един мандат ще бъде противоречива, но трябва да видим кои ще са другите кандидати, защото до момента няма голяма яснота.

Целия разговор гледайте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от Русия
Руски СУ-24 е нарушил въздушното пространство на Швеция
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Върнете кюмюра!
63
1
 
7
 
! Отговори
В. преди 6 дни
Какво направиха досега? Унищожаване на околната среда. Обезлесяване, облагородяване, бетониране на свободни площи за жилищно строителство, туризъм и развлечения и индустрия. Пренебрегване на железопътния транспорт. Липса на инвестиции в атомни централи. Концентрация в селското стопанство. Всичко е срещу зелената природа и всички средства са пропиляни.
62
2
 
2
 
! Отговори
храна и спокойствие преди 1 седмица
Това прекрасно същество от снимката, Ицо Рулетката, хомосапиенса Вигенин, спокоен съм , Европарламента работи за нас
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това е много добре за България, защото това означава, че няма да се разчита само на бюджетни, държавни средства за развитие на ядрено-енергийния сектор, заяви Пенкова. Личи, че не е наясно от това изречение. В света няма часни АЕЦ и само бюджетни са. Нали опитаха с инвеститор за Белене и никой часник не иска.
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От един декар коноп се произвежда хартия колкото от 4 декара дървета. Конопът расте за 4 седмици, а дърветата - за 20 години. Конопът абсорбира въглеродния двуокис, помага на почвата и има предимства пред царевицата за производство на биогорива. Олиото от Коноп е полезно за здравето на хората! Кога в България Конопа ще стане разрешен да се отглежда?
59
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В търсачките на "yahoo" и "google" напишете "Конопобетон може да се използува за строеж на къщи" "Ползи от изграждането на къщи от коноп" "Бетон от коноп в строителството" "Конопения бетон има висока топлинна маса, което го прави идеален изолационен материал, който подобрява енергийната ефективност"
58
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Идете в търсачката на "yahoo" или "google" и напишете "Конопените батерии са осем пъти по - мощни от литиевите" .... Четете и се обучавайте!
57
0
 
2
 
! Отговори
До 60 преди 1 седмица
Акумулатор от конопени нано частици!? Как работи тази тази батерия? Може ти пушиш трева и получаваш видения за 2000 изминати километри.
56
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Акумулатор за автомобили, направен от Конопени Нано Чатици има такава висока капацетивност, че старите литиеви батерии...и мините за добив на литий.. трябва да си отидат в ИСТОРИЯТА!.... С Конопена Батерия лека кола след зареждане може да измине 2000 километра... Та от Старото и от Новото избирам "Свобода на Словото"! Тоест от старите Нафтови Коли и от Новите с Литиеви Акумулатори Ел Коли избирам "Свобода на Словото на Новите Леки коли с Конопена Пластмаса и Конопени Нано Ел Батерии"
55
1
 
4
 
! Отговори
До 55 преди 1 седмица
Кои са тези нови технологии? Ел. автомобилите са на над 100 години, фотоволтаиците на над 50, това ли са новите технологии? ЕС тръгна да прави индустриална революция без да разполага с нужните базово нови технологии, което е гаранция за провал. Сега се вижда, че има една вълна за връщане към нормалността и разума в Европа и ако тя не победи зеления налудничав фанатизъм ни чакат много тежки времена.
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Цветелина е завършила Американския колеж, след това Университета на Сорос в Будапеща, работила е изцяло в чужбина до избирането и като евродепутат, член на БСП, работи в комисията по енергетика в ЕП
53
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Зелената сделка е план за унищожаването на европейската икономика - глупост безпрецедентна в човешката история.
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
до 18, като Лила в "Тютюн"
51
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Старите технологии си отиват. Старите творци на стари технологии, станали милионери си отиват и остават само спомени за тях! Освен това динозаврите трябва да оберат парите на старите творци станали милионери и да започнат да се изхранват със новите творци по земята!
50
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Нямам нищо против озеленяването, но Зелената сделка е 100% брюкселска корупция.
49
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Другарко Цветелина! Днешните нафтови пластмасови изделия, дрехи от нафта и каросерии на леките коли, като ги поставите под земята с хиляди години няма как да се разложат!.... Другарко Цветелина! Знаете ли, че пластмасата и дрехите и каросериите на леки коли направени от Конопена Пластмаса само като ги поставите под земята за една година и се разлагат - изчезват! "ТОВА СЕ НАРИЧА ЗЕЛЕНА ЗДЕЛКА" другарко Цветелинова! А не политически зелнички зделки с "Бла, Бла, Бла, Бла пред Хората!
48
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Идете в търцачката на YouTube и напишете "Ford Car Hemp 1941" и ще видите как каросериите на леките коли са правени от Конопена Пластмаса и има даже филмчета как с Чукове Бият по Конопените Пластмасови Стъкла на Форда и не могат да ги Счупят.... Малко Умната Другарко .... стига с тия политически "ЗЕЛЕНИ ЗДЕЛКИ" .... въведете истинските зелени зделки - ВЪРНЕТЕ БЪЛГАРСКИТЕ КОВБОИ НА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ да отглеждат КОНОП и започнете чисти технологии БЕЗ ПЕТРОЛА!
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Има един сигурен начин да се прекрати зелената сделка и е излизане от ЕС а не избори за евродепутат.
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В момента от коноп се правят над 40 хиляди продукта!
45
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Другарко комунистка. Зелената зделка е неразбираема за теб, понеже ти си детенце на *** след превземане на Зелените Български Технологи от преди 1944г и замяната им с мръсната комунистическа нафтова зделка обгазяваща цялата планета земя. Преди 9 септември нашите Български Ковбой - Селяни са имали собствена Земя и са отглеждали навсякъде "Коноп" с който са правени кароцериите на леките коли, гориво, облекла, и сме имали зелени Конопени технологии по нашите земи от хиляди години!