Гърция е обхваната от екстремни температури и пожари, евакуират туристи

Има съобщения за изчезвания и смъртни случаи на туристи по непредпазливост
21 юни 2024 07:00, Анисия Иванова
69
Гърция е обхваната от екстремни температури и пожари, евакуират туристи
Снимка: БГНЕС/EPA

Евакуация на местни жители и туристи е в ход в Гърция, която е обхваната от екстремни температури и горски пожари. Над 300 горски пожара бушуват в цялата страна, включително в населени места в континенталната част на страната, както и на редица острови. Специалисти изчислиха, че приблизително на всеки 10 минути пламва ново огнище.

Пожарните екипи са в повишена готовност, тъй като сухото, горещо време, съчетано със силни ветрове, създава условия за пламването на нови пожари и същевременно сериозно затруднява борбата с тях.

Лумнал огън в област Атика (в която се намира и столицата Атина) запали къщи. Тече евакуация на местни жители и туристи. В района се намира голяма маслинена плантация, която също е обхваната от огъня.

Духа много силен вятър, който освен това непрестанно променя посоката си и разпалва огъня, обясниха огнеборците. Четири самолета и шест хеликоптера са включени в гасенето на стихията. Участват и десетки доброволци.

Затворен е входът от магистралата към населените места в близост до пожара. Той е започнал от сухи дървета, запалени от високите температури.

Гражданска авиация предприе извънредни мерки за полетите до летище “Елефтериос Венизелос” в Спата поради продължаващия пожар в Коропи. Променено е движението по пистите за кацане и излитане. В зависимост от условията и развитието на пожара мерките ще бъдат преразгледани.

До град Лариса огънят също се разраства, но е в аграрен район и в близост няма къщи, съобщават пожарникари.

Гръцките власти припомнят, че е строго забранено изгаряне на сухи треви и клони или на отпадъци, използване на оборудване, което отделя искри, като циркулярни триони, заваръчни машини, използване на външно барбекю, както и хвърляне на неугасени цигари или други горящи предмети, които могат да доведат до пожар.

Ако сте в Гърция и забележите дим или огън, съобщете незабавно на телефон 199 или 112.

Според прогнозната карта за опасност от пожари на Министерството на гражданска защита до края на седмицата рискът от пожари ще бъде много висок - четвърта степен. При това ниво на пожарна опасност властите затварят входа на горите и националните паркове.

Властите апелират към туристите да бъдат изключително внимателни и да следят информационните бюлетини, които се издават и на английски език. Предупредителни съобщения се изпращат на всички телефони, които сателитите засичат в Гърция,ъ съобщава "Труд".

Ситуацията може да се промени бързо, затова на туристите се препоръчва редовно и особено преди пътуване да проверяват официалните източници на информация и най-новите прогнози за времето.

С глоба от 300 до 30 000 евро и плащане на разходите на пожарната за потушаване на пожара се наказват подпалвачите в Гърция.

При доказване на умисъл разследването се води от Агенцията за национална сигурност. Но дори и онези, които извършват палежи поради небрежност, също ще бъдат изпратени в затвора. Палежът се счита за тежко престъпление, наказанието може да достигне до доживотен затвор.

Гражданите ще плащат също и глоби от 1000 до 54 000 евро, ако не почистят своите терени, което създава риск от избухване на пожари.

Изхвърлянето на фасове в Гърция е абсолютно забранено. Основната глоба за това нарушение е 200 евро, но Наредбата за противопожарната охрана предвижда ескалиращи глоби в зависимост от зоната, в която се извършва нарушението, или ако то се извършва системно. Максималната санкция достига до 5000 евро.

Тютюнопушенето по време на шофиране не е изцяло забранено в Гърция, а само в определени случаи - например поради риск от злополуки или пък ако в автомобила се намира непълнолетно дете. Нарушителите се наказват със солени глоби.

Властите в Гърция отправят предупреждение към туристи и местни хора да се пазят в жегите, които тази година бият всички рекорди за месец юни.

На централния площад “Синтагма” в Атина гръцкият Червен кръст постави щандове, на които се раздава безплатна вода. Съветват се хората да избягват излизането навън в горещите обедни часове, да избягват алкохола, да не ядат твърде много и да се охлаждат периодично в климатизираните помещения, които общините са създали.

Гръцкото министерство на труда призова хората в публичния и частния сектор да работят от вкъщи.

На фона на горещата вълна се появиха и първите съобщения за изчезвания и смъртни случаи на туристи по непредпазливост. През изминалата седмица на гръцките острови бяха открити телата на няколко чуждестранни граждани, чиято смърт вероятно е причинена от разходка на екстремни температури.

Двама алпинисти бяха намерени мъртви в Крит. В началото на юни изчезна известният британски водещ Майкъл Моузли, а тялото му беше открито на 9 юни.

Причината за трагичните инциденти е несъобразяване с особеностите на климата в Гърция и неспазване на мерки за предпазване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: Гърцияевакуацияпожари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Софиянец преди 3 месеца
ние това лято сме в Неофит Рилски до най-големият Исторически парк в света до Варна
49
0
 
1
 
! Отговори
Грък преди 3 месеца
балгаретата пак ги скъсахме от глоби хехе дерем ги до кокал и пак идват!
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако нашето Черноморие беше в Щатите, досега щеше да има стотици ентусиасиасти, които са си купили собствени уреди за измерване на какво-ли не, защото там може да са всичко друго, но не и мързеливи и лишени от любопитство към собственото си ежедневие. България загива на първо място защото хората са ужасяващо мързелииви и безразлични към всичко, затова и не са предприемчиви и не си бранят достойнството
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 46, ходи на село от София и си гледай краставиците и доматите. Цъфтеж на планктона винаги е имало от милиони години.
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Плюете ама никога няма да настигнете черноморието по чуждестранни туристи. Голямата работа, най-големите скъсаняци в ЕС ходят в северногръцките села.
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Забрана за строителство в София и всички *** обратно на село.
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всички селяни станаха Софиянци напуснаха селото, ама селската простотия и завист не ги напуска.
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сега е модерно, селянията да се хвали къде е одила.Най-вече че е изръшнала Европа и одила на море у Гърция. Всяка бабичка вече е ходила из цяла Европа, при положение че има екскурзии за по 700-800 лева до Лондон през Париж и още 4-5 евро столици за един тур и за по-голяма тежест дай да плюеме по черноморието а това е от завист за да затвърдим колко много сме се въэдигнали и какви европейци сме.
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кой нормален отива на море на 45-50 градуса.
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нормално е селянията отишла в София да плюе по черноморието от завист.
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най-новият деликатес за този сезон е е, печени яйца на камик на 50 градуса по Софийски, донесени от село.
39
4
 
15
 
! Отговори
До az преди 3 месеца
Докато ходихме на море в БГ с малкия ми си до тогава той винаги ама винаги боледуваше! След това когато дъщерята беше на 3 ходихме в Гърция и от тогава нямам боледувало дете! В бг малкия винаги ама винаги вдигаше температура и все имаше стомашно чревни проблеми! В Гърция никога не е имал ни температура и никави проблеми! Дъщерята не сме я водили на БГ морето никога!!!! Не щем да рискуваме!!!
38
1
 
8
 
! Отговори
Съвет от умен. преди 3 месеца
при пожар купете си лодка и бягайте в морето - там огъня не може да се разпространи, защото водата не гори.
37
3
 
32
 
! Отговори
az преди 3 месеца
В Гърция е прекрасно да идеш на море, но в по-хладните дни, начало на юни и края на септември. А относно българското черноморие - няма по-гнусна дупка и то защото го съсипаха. Не е нужно да напомням, че морето е замърсено, но се мълчи за това, за да не загубят пари от туризъм. На никого не му пука дали ще се разболеете вие или детето ви, алчността е на макс в тази пробита гнусна държава. Помислете за това следващия път, когато се чудите къде да почивате.
36
2
 
7
 
! Отговори
32335445 преди 3 месеца
Още нещо - на плажа Амолофи, където е пълно с наши хора, първо се запълват чадърите в платената зона пред заведенията. От тях първо се запълват в най-скъпия бар. От тях пък първо се запълват тия със задължителна консумация. Така че като почне някой да говори, че българските туристи били стиснати, а руснаците не - или е на заплата или не е мръднал никъде, а най-вероятно и двете.
35
10
 
5
 
! Отговори
32335445 преди 3 месеца
Бях за десетина дни в Ираклица и Перамос. Цените са като тук, но в евро. Отидеш ли на юг режат главата до кръста. Не се заблуждавайте, че е по-евтино, не е.
34
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До ШалНа Шабла водата е студена, не е подходящ примерът. Имаме уникален пясък почти по цялото крайбрежие, но по ред други причини предпочитам Гърция. А и уникалния пясък върви в комбинация с безбожно скъпи шезлонг и сянка + стомашно разстройство.
33
5
 
23
 
! Отговори
Шал преди 3 месеца
Бедността не е порок - ако човек не може да отдели много пари за море, в това няма нищо срамно или нередно. Ама не мога да разбера как някой отива да си в някое гръцко село като Аспровалта, Офринио или Врасна, а после влиза по всички сайтове да се хвали как нощувките са по 30 лева, а за плаж не плащал нищо. Ами това са села, все едно тук да отидеш на Дуранкулак и някой да ти иска пари за километрите плажна ивица. Тук на Шабла нощувките са по 25 лева - плажна ивица километри! А в Миконос как е?
32
14
 
13
 
! Отговори
ходете преди 3 месеца
Живи ще се сварят в Гърция, но да са там. Снимки по ФБ, да пукнат от завист съседите. Какво да ги прави, комплексари.
31
8
 
13
 
! Отговори
Парадокс преди 3 месеца
А допреди няколко години същите тези омразни руснаци при пожари на Балканския полуостров лятото изпращаха самолети за гасене. Да ни помагат. Безплатно беше хахаххахах. Чудо ! Чудо!