САЩ и Франция в един глас: РСМ да се придържа към международните си ангажименти

Ще работят и в синхрон за евроинтеграцията
13 юни 2024 19:36, Инна Ангелова
24
САЩ и Франция в един глас: РСМ да се придържа към международните си ангажименти
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция и Съединените щати в един глас призовават бъдещото правителство на РСМ да остане фокусирано върху пътя на страната към ЕС и да се придържа към международните ангажименти, пише Voice of America в Скопие, цитирайки френско-американската пътна карта, която Белият дом е обявил на 8 юни, след отбелязването на 80-годишнината от съюзническия десант в Нормандия през Втората световна война.

"Франция и САЩ приветстват продължаващото тясно сътрудничество за интегрирането на Западните Балкани в ЕС с цел просперитет и укрепване на демократичното управление, и върховенството на закона. Те приветстват възможността за укрепване на съвместния ангажимент в Западните Балкани, включително чрез сътрудничество между Европейския съюз и НАТО, диалога с посредничеството на ЕС за нормализирането на отношенията между Косово и Сърбия и чрез подкрепа за ключови реформи за интеграция в ЕС", се казва в информацията, цитирана от повечето издания в Северна Македония, цитирано от БТА.

Позицията на двете държави показва, че те следят отблизо събитията на Балканите и очакват отговорно поведение от новите представители на правителството, коментира ТВ 21.

САЩ очакват да работят със Северна Македия "за значителни реформи и общи цели по пътя към евроатлантическата интеграция", написа в социалната мрежа X помощник-държавният секретар на САЩ Джеймс О'Брайън. По-рано той поздрави и новоизбраният на РСМ Гордана Силяновска.

В същото време заместник-помощник държавният секретар на САЩ и специален представител за Западните Балкани Габриел Ескобар в онлайн интервю с Европейския център на Атлантическия съвет в края на май каза, че САЩ са получили уверения от ВМРО-ДПМНЕ, че ще останат ангажирани с европейски път, припомня Voice of America

От кабинета на Силяновска обявиха, че президентът ще се придържа към официалната употреба на конституционното име, но в публичните си изяви „тя има право да използва името Македония като акт на лично право на самоопределение и самоидентификация“.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ и бъдещ премиер Християн Мицкоски също заяви, че ще подписва всички документи и закони с конституционното име на държавата, но в изказванията си няма да го използва, позовавайки се на чл. 7 от Преспанския договор, който дава възможност за използването на термините „Македония“ и „македонски“ за всяка от страните. Според Мицкоски този член от споразумението дава възможност държавата да бъде наричана „Македония“.

За Voice of America от пресцентъра на Държавния департамент по-рано казаха, че при сформирането на ново правителство и избора на министър-председател САЩ ще продължат да настояват за спазването на „международните споразумения и ползите от пълноправното членство в Европейския съюз“, припомня медията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: ФранцияСАЩРСМ
Още от ЕС
Съдът на ЕС глоби Унгария с €200 млн. за политиките за убежище
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До БлагоевградСТРУГА НАЙ-БЪЛГАРСКИ ГРАД В МАКЕДОНИЯ, РОДЕН ДОМ НА БРАТЯ МИЛАДИНОВИ, МИЛИЧКИТЕ УБИТИ В ТУРСКИ ЗАТВОР ОТ СЪЮЗНИЦИТЕ НА СРЪБСКИТЕ ГЕНОЦЕДЧИЦИ ГЪРЦИТЕ-ПОПЕВЕ, СЕГА Е САМО С АЛБАНСКО НАСЕЛЕНИЕ. СЛАВА НА ТИТО, НА СЪРБОМАНСКАТА ВЪРХУШКА В ТН СЕВЕРНА КОРЕЯ НА БАЛКАНИТЕ. СЛАВА НА КИРО ГЛИГОРОВ, СТЕВО ДИНАРОВСКИ, ГОРДАНА СЪРБИНОВСКА-.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това на Макрон не му е лесно с либиралщината...
20
1
 
1
 
! Отговори
паранормала преди 1 седмица
РСМ стриктно се придържа към международните си ангажименти към Вучич. Ангажиментите си към България, НАТО И ЕС не може да изпълни тъй като противоречат на нареденото от вУЧИЧ.
19
0
 
1
 
! Отговори
Макрон преди 1 седмица
Миа ли деца?
18
1
 
1
 
! Отговори
До 17 преди 1 седмица
Тая която клекнала пикае, ама не съм сигурна!
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Коя от двете на снимката е по-дърта ?
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И като признае България македонските организации какво ще се промени? Там некви 100 македонци се заселили в пиринско и претендират нещо ли?
15
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
А Украйна? Браво на макетата, че си гледат интереса!
14
20
 
8
 
! Отговори
Благоевград преди 1 седмица
България да признае македонците в България.17 присъди има България в Съда в Страсбург за нарушаване Човешките права на македонците в България.
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В един глас, на македонски!
12
3
 
29
 
! Отговори
Питащ преди 1 седмица
Как може да се говори за един от най древните народи на земята- македонския. Този древен народ, който векове говореше български и чак най после през 1945 г. му измислиха език. Горкият древен народ, как са карали векове без съвършенниьот Македонски език.
11
10
 
16
 
! Отговори
Вервам на Путин преди 1 седмица
Македонците са ни дали азбуката!
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За западните ни съседи България е руска марионетка. В Скопие има българско уилище на името на Вожда и Учтеля на българския народ Георги Димитров! За да правим услуга на Русия, ние им пречим. Те ни презират!
9
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И байдрън и Макроня са македонци. Потомци на първия човек в света - Македон! Тази държава има земи в слънчевата система и апетита към галактиката Андромеда. Какви са тия геронтофили и алцхаймери, които си позволяват такива коментари
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Настояват за спазването на ползите от пълноправното членство в Европейския съюз."
7
5
 
9
 
! Отговори
ДЖАКПОТ ЗА БГ преди 1 седмица
РУСКИТЕ ПАРТИИ В БЪЛГАРИЯ КАКВО ПРАВЯТ СЕГА?
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма сърашно слави трифонов ще бутне правителства , единствения шанс да имаме нещо без герб и дпс слави го прецака. Пак тия така са тръгнали да влизат че
5
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Може да си викат македонска зоологическа република.
4
5
 
14
 
! Отговори
Горана преди 1 седмица
САЩ и Франция ще ги наричат Северна Македония а РСМ ще им вика западен Камерун и евро Занзибар.
3
8
 
14
 
! Отговори
Русе преди 1 седмица
Късно е, Макрон свърши политически и Байдън също - хванаха сина му с наркотици