Бизнес средата в България се влошава, а Европа е икономическо джудже

Големите инвестиции заобикалят България и отиват в страни извън ЕС
13 юни 2024 20:12, Анисия Иванова
159
Бизнес средата в България се влошава, а Европа е икономическо джудже
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Нивото на инвестициите в България е на рекордно, историческо дъно. Тоест инвестициите в дълготрайни активи към БВП постоянно спадат в процентно изражение и виждаме, че големите инвестиции заобикалят България и отиват в страни извън ЕС, като Сърбия. Българският бизнес винаги е искал едно нещо - политиците да създадат подходяща бизнес среда за развитие на икономиката и бизнеса и ако не помагат, то поне да не пречат. За съжаление в България в последните години се действа точно в обратната посока - бизнес средата се влошава и резултатът е това, което виждаме. Това каза Добрин Иванов, изп. директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Факторите, които пречат на нормалната бизнес среда, в която да се прави бизнес у нас, са свързани на първо място с нуждата от политическа стабилност, каза събеседникът. "Нужно е стабилно парламентарно мнозинство, което да излъчи стабилно реформаторско правителство, да се извършат дълго чакани и отлагани реформи в редица сектори - в сектор образование, в сектор здравеопазване, в сектор държавно управление, даже в сектор сигурност и отбрана. Има едно отлагане на тези реформи, което пречи за развитието на средата".

 "Посланието, което България отправя към чуждестранните инвеститори, е, че се намира в едно висящо, безтегловно положение от политическа гледна точка и от гледна точка на бъдещо развитие на икономиката".

Големите очаквания за промяна в отношението на страните от ЕС по отношение на приемането ни в Шенген до края на годината отново не се оправдават. Отново имаме засилване на твърдите позиции на някои държави, вместо те да отслабват, както всички очаквахме до края на годината, каза още Иванов.

"Нужна е много активна работа от страна на българската дипломация. Много активна работа на българското правителството. За съжаление не виждаме такива сигнали за подобни намерения, нито от страна на дипломацията, нито от правителството. За това политиците трябва да разчитат правилно сигнала, който избирателите дадоха с ниската избирателна активност - че политическата система в България е на ръба и ако не се вземат драстични мерки за промяна на отношението на политиците към управлението на страната, може би наистина ще следват по-агресивни действия от страна на избирателите".

Конкретните стъпки, които бизнесът очаква да бъдат взети, ако бъде съставено правителство, са свързани на първо място с това всички политически сили да преодолеят своите различия и да намерят обща формула за управление, така че да се формира широко парламентарно мнозинство, което да излъчи стабилно правителство, коментира Добрин Иванов. България няма нужда от поредни избори, защото те биха създали дори още по-патова ситуация, отколкото е сегашната. Намираме се в ситуацията, която бяхме преди изборите и същите варианти за управление стоят и в настоящата ситуация. Надяваме се политиците да действат отговорно и да вземат отговорни политически решения.

Еврозоната за нас винаги е била основен приоритет, заедно с членството в Шенген и ОИСР, добави гостът. "Отново заради погрешни политики на изпълнителната власт по отношение на инфлацията в края на миналата година, ние сме в ситуация да изпуснем и последния влак за еврозоната". Доста работа е свършена. Имаме изработен закон за въвеждане на еврото, който предстои да бъде гласуван. Имаме изработени всички нормативни промени, които трябва да бъдат приети, така че да бъде улеснено въвеждането на еврото и когато изпълним техническия критерий, а именно спад на инфлацията, да поискаме доклад, който да констатира това изпълнението на техническите критерии и да бъдем приети в еврозоната".

"За българския бизнес това е безалтернативно, защото това ще подобри бизнес средата като цяло и то не благодарение на българските политици, а благодарение на факта, че ще бъдем приети в Еврозоната. Това ще подобри бизнес средата и ще даде необходимата глътка въздух, така че да се облекчат условията за правене на бизнес и да се насочат допълнителни инвестиции в страната".

Тук има и един въпрос, относно предстоящите промени в самия Европейски съюз, подчерта Добрин Иванов. "Резултатите от изборите за Европейски парламент показват, че ще има промяна в основните политики на ЕС, които се надяваме да бъдат в правилната посока, а именно отлагане на Зелената сделка, намаляване на регулациите, тъй като благодарение на тези погрешни политики Европа през последното десетилетие се превърна в политическо джудже и в играч на световната икономика, който има все по-малко влияние върху нея. Беше изместена и от Китай, и от САЩ, които и преди това бяха по-напред, но също и от Индия, която се развива доста ускорено за сметка на Европа.

"Зелената сделка трябва да бъде преосмислена и отложена във времето, тъй като с тази скорост за приемане на политики Европа намалява своята икономическа конкурентоспособност". "Необходима е политика, която да намали цената на енергоносителите, да създаде условия за правене на бизнес, да осигури човешки ресурси, политика в посока повишаване на конкурентоспособността на европейската икономика".

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от Русия
Как страните от Г-7 планират да противодействат на Русия и Китай
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Европа е икономическо джудже?България да но Европа този да ги ръси тези тъпни в руzия.
145
1
 
0
 
! Отговори
Ахахаха! преди 1 седмица
Какъв е тоя комунизъм бе другари? "Мотивационно обучение" щели да минават безработните? Преведено на български - ще работят против волята си :D
144
0
 
0
 
! Отговори
Ка бе?! преди 1 седмица
Биртиви казаха, че сме пушка! Значи всичко е пушка!
143
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Докато няма физическо изтребление на 'политици' и масови погроми над тая претъпна класа/система.. нЕма да се 'оправиме'..?! Няма друг начин за промяна, ако ставаше с 'избори', щяха да са забранени ?!
142
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Има решение, и то мн. ефективно - на всеки стълб да Vиси по един 'политик'..!
141
4
 
5
 
! Отговори
Гаварит Масква преди 1 седмица
Какъв е роя презерватив дето говори за икономика уеее?!?!Какъв е тоя куц кон?!И защо ставате рупор на товарищ Путин????
140
1
 
10
 
! Отговори
до139 преди 1 седмица
И кво, пеб те кефи зелената гluпoст, която ще спасява планетата с нови данъци и налагане на скъпи и неефективни технологии които са дори още по вредни и замърсяващи от сегашните.
139
4
 
4
 
! Отговори
Не бойте се! преди 1 седмица
Ще хванеме еврото тъкмо за хиперинфлацията.
138
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Надпреварата е между България и еарото. Ние се опитваме да го хванем, а то драпа да се махне.
137
7
 
5
 
! Отговори
Иван Анисий преди 1 седмица
"Зелената сделка трябва да бъде преосмислена и отложена във времето..." :) :) :) :) :) :) :)Безпомощното к8и4ене на БлюнгбършитЪ - безценно!!!
136
1
 
15
 
! Отговори
гринго преди 1 седмица
с управляващ Бойко Пеевски не ще заобикалят България, ами няма и да си помислят за нея дажев
135
1
 
2
 
! Отговори
riho преди 1 седмица
До Грухима такива които имат състрадание към другите и помагат. Знам чи ти е трудно да си представиш как някои мисли за друг освен за себе си но се опитай поне
134
5
 
12
 
! Отговори
Германец преди 1 седмица
Само мазохисти биха инвестирали в нсй рекетьорския народ в европа
133
6
 
18
 
! Отговори
Спец преди 1 седмица
ЕС няма ресурси... ЕС залязва.....
132
15
 
6
 
! Отговори
Спец преди 1 седмица
ЕС е третата икономическа сила в света. От къде ги намирате тези менте икономисти.
131
9
 
22
 
! Отговори
Грух преди 1 седмица
Докато продължаваме да се занимаваме с Украйна и да помагаме всячески на нацистите, а не хванем да решаваме належащите въпроси, така ще е.. То е и така.. Факт.
130
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мноо ясно. Големият бизнес търси евтини ресурси и добре обучени специалисти. В Европа всичко е супер-скъпо, а образованието под всякаква критика. Никой не търси европейски специалисти.
129
1
 
13
 
! Отговори
Имотен балон преди 1 седмица
Имам панелна гарсониера в Люлин 3 на...55 години...продавам я за 150 000 евро...дано има останали още балъци..
128
2
 
9
 
! Отговори
Това е някаква преди 1 седмица
Изрудщина в българия
127
0
 
16
 
! Отговори
Икономиката преди 1 седмица
На гангстерския рай нещо куца.