Airbus планира да прави самолети и в САЩ?

Плановете обаче може да предизвикат въпроси в европейските столици
28 юни 2012 15:23, Бойчо Попов
4
Airbus планира да прави самолети и в САЩ?
Момент от ежедневните операции в завода на Airbus в китайския град Тиендзин. Снимка: Ройтерс

Най-голямата европейска компания за производство на самолети Airbus възнамерява да изгражди първия си завод в САЩ, съобщава американският вестник New York Times, като се позовава на свои източници, пожелали да останат анонимни.

Заводът, в чието построяване ще бъдат инвестирани няколкостотин милиона долара, ще се намира в град Мобайл, щата Алабама. Там ще бъдат произвеждани десетки от най-популярния сред авиокомпаниите модел А 320, който е със 150 места.

Изданието отбелязва, че базираната в Тулуза компания възнамерява да обяви повече подробности в най-близко бъдеще, като част от целта на проекта е и намаляване на разходите за производство.

Изграждането на завода ще направи още по-ожесточена конкуренцията с американския производител Boeing.

В момента Airbus държи около 20% от пазара на самолети с тесен корпус в САЩ, докато в световен мащаб съотношението с Boeing е 50:50. Северноамериканският пазар обаче е най-големият, а според прогноза на Airbus oколо 70% от продажбите през следващите 20 години, или 19 200 самолета на обща стойност 1,4 трилиона долара, ще бъдат от този тип.

Вестникът обаче отбелязва, че плановете за завод в САЩ „може да предизвикат въпроси в европейските столици и сред профсъюзите, по-конкретно във Франция“.

Новото френско правителство на президента Франсоа Оланд заплаши с глоби и свиване на държавните дотации компаниите, които изнасят производството си в чужбина.

Говорител на компанията е заявил пред New York Times, че в настоящия момент „няма какво да бъде съобщено по въпроса“.

Нейният главен оперативен директор Фабрис Брежие обаче бе цитиран вчера от испанския вестник El Economista, че сглобяването на самолети в САЩ „е част от потока от идеи за международното ни развитие“. „Проучваме какво бихме могли да направим, за да бъдем по-близо до нашите клиенти“, е добавил Брежие.

Още новини за световната икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Airbusикономиката на САЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
venci преди 12 години
AIRBUS e darjavna firma(pone po goliamata chast ot neia)i ako darjavite sobstvenici se boriat taka s krizata,kato iznasiat proizvodstvoto...skoro she se opravi Evropata
1
5
 
2
 
! Отговори
??? преди 12 години
Не виждам голяма връзка между това къде се правят самолетите и къде се купуват.

Спонсорирани публикации