Мосад преследва враговете си безпощадно, тя ли стои зад взривените пейджъри?

Взривовете ще бъдат най-яркият пример досега за тази тенденция
18 сеп 2024 11:44, Нели Христова
204
Мосад преследва враговете си безпощадно, тя ли стои зад взривените пейджъри?
Снимка: БГНЕС

Мосад, израелската служба за разузнаване, спечели репутацията си на безпощадна чрез решимостта си да преследва враговете на Израел по целия свят.

Нацистът Адолф Айхман беше отвлечен от Аржентина. Мъжете, които извършиха масовото убийство на израелски атлети по време на Олимпиадата в Мюнхен през 1972 г., бяха проследени и убити един по един през следващите 15 години, заедно с няколко невинни жертви, чиято самоличност беше сбъркана.

През последните години принципът остана същият, но технологията се подобри. Ако се установи, че мистериозният случай с експлодиращите пейджъри на Хизбула е дело на Мосад, както предполагат повечето експерти, това просто ще бъде най-яркият пример досега за тази тенденция.

Това със сигурност е най-стряскащият и смущаващ удар за Иран, чийто посланик се лекува от нараняванията си, след смъртта на главния учен по ядрени оръжия на Техеран Мохсен Фахризаде през ноември 2020 г. Той беше застрелян близо до Техеран от робот-картечница, натоварена на пикап и управлявана чрез сателитни комуникации.

Методологията беше наистина футуристична. Но дори и в този случай има човешка намеса - или израелци, или местни агенти, които да вкарат картечницата в страната, да я заредят на превозното средство и след това да я поставят на позиция.

Никога не е станало ясно как е станало това, но индикация за мащаба на планирането и броя на замесените хора може да бъде изведена от предишно убийство на доставчика на оръжие на Хамас Махмуд Мабхух в Дубай през 2010 г.

Той беше убит чрез инжектиране на токсин в хотелска стая по време на междинно кацане между Дамаск и Судан.

Властите на Емирството успяха да проследят фалшивите паспорти на 26 предполагаеми агенти на Мосад, за които се смяташе, че са участвали в операцията - всички бяха клонинги на истински паспорти, принадлежащи на евреи от диаспората от Великобритания и други западни страни с безвизов достъп до Дубай, които са се преместили в Израел през предишни години. Агентите идвали в емирството от месеци, за да се подготвят.

Все още не знаем какво е причинило експлозията на пейджърите в Ливан и Сирия, дали устройствата са били пълни с мини експлозиви или самият механизъм е бил променен по някакъв начин. Но изпълнението на операцията трябва да е било по-скоро "на разстояние", с до хиляда устройства, детонирани дистанционно по едно и също време.

Независимо дали пейджърите са били подправени по време на производството или доставката, след като са пристигнали в Ливан, очевидно беше извършено дистанционно.

По това тя прилича повече на може би най-гениалната високотехнологична операция на Мосад, за която се смята, че е извършена с помощта на ЦРУ през 2010 г. Тогава, първоначално беше мистериозно, центрофуги в Иран, които обогатяват уран, изведнъж започнаха да излизат извън контрол, докато станаха безполезни. В крайна сметка се оказа, че в компютърните системи на Siemens, които управляват центрофугите, е инсталиран вирус.

Изобретателността беше методът на предаване. Вирусът, компютърен "червей", наречен Stuxnet, е бил зареден на флаш памет, която е въведена в иранската компютърна мрежа.

Червеят е бил програмиран да търси операционната система Siemens, лежаща в латентно състояние в компютрите в Иран и по света, докато се разпространява, докато най-накрая достигне Натанц, иранския център за обогатяване, където "разпознава" плячката си и се впуска в действие.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от Близък Изток
Проф. Чуков за атаката срещу "Хизбула": Безпрецедентен случай
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Израел е държава терорист. А западът мълчи лицемерно. Как щяха да надигнат вой до небесата ако Иран беше извършил подобна терористична операция с израелски граждани.
119
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
американците винаги са били из9роди - компанията която ги е произвела ккаква е и това е плавирано отдавна - те атомни бомби хвърлиха та едни пейджъри ли - евроатлантичеиски ценности
118
1
 
5
 
! Отговори
По принцип наистина преди 1 ден
могат, а и други неща могат като например да разберат откъде пишеш и кой си защото чиповете за мрежова комуникация на телефоните се произвеждат в израел заедно със машинния софтуер. Затова се замисли дали е добра идея да ги хулиш онлайн.
117
3
 
9
 
! Отговори
Бивш Русофил преди 1 ден
Е аз вече минавам от отбора на МОСАД и САЩ. Бях за Кремъл и Путин и то доста настойчиво и доста време, но всичко си има край. Аз да си призная се огъвам пред истинска сила и мощ. А подобна сила и мощ каквато притежават ЦРУ и МОСАД е невиждана в човешката история. Така че сбогом драги приятели русофили, не сте лоши хора като цяло, просто си падате леко лузъри ;-)
116
12
 
4
 
! Отговори
Чифутландия преди 1 ден
Тия еврейски терористи могат да решат да сложат и отрова в кока-колата и никой не може да им каже нищо , защото са богоизбрани, повече нищо не купувам свързано с чифутските ***.
115
4
 
6
 
! Отговори
Димо до 115 преди 1 ден
Може да е фабричен дефект, а може и да е последствие от неправилно съхранение на пейджъра. В близкия изток още е много горещо, слънчево напича и ако пейджъра е на пряка слънчева светлина, като нищо ще избухне. Затова се четат инструкциите преди това. Така беше и с хеликоптерната катастрофа с президента на Иран. Оказа се, че още един пътник се качил на вертолета и с това претоварил машината с 2 килограма и затова паднала докато летяла. Ами никой не е чел инструкциите.
114
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Ще бъде положително Мосад ,да взриви мобилните телефони на Кремълските чугунени глави и алколици ,водени от бункерния ,червив плъх Путин !! Така в света ,ще настъпи рай ..
113
3
 
3
 
! Отговори
До Димо преди 1 ден
Димо, ти май не си от най-умните! Сигурно извънземните са го направили! А не не, фабричен дефект е! Муахахахаха! Защо бе Димо?
112
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
само така Арабите трябва да се мачкат те от друго не разбират
111
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
За арабелите,*** човешкия живот не струва нищо.Не зная какъв ангел хранител ме предпази мен,жена ми и внучката на атентата в Бургас.Трябваше да вземем смолетни билети за жена ми и внучката от една фирма на аерогарата.Срещата с момичето беше точно в денят и часа на атентата.Жена ми е кардиолог и даваше часове в Несебър.На тръгване от Несебър едно младо 21 год.момче правеше инфаркт и тя се наложи да организира лечение и транспорт.Това забавяне от час ни спести може би живота.Браво на МОСАД.
110
9
 
7
 
! Отговори
Димо преди 1 ден
И как разбрахте, че Израел стои зад взривените пейджъри? По-скоро това е производствен дефект. Още малко ще кажете, че Израел стои зад падането на вертолета на иранския президент.
109
4
 
10
 
! Отговори
ясна е работата преди 1 ден
Където има кръв, търсете евреи. Собственикът на тайванската компания уточнява в интервю за "Политико", че плащанията по сключения с унгарския производител договор са идвали от Близкия изток.
108
7
 
9
 
! Отговори
Врабчето преди 1 ден
Браво! Респект! Още такива операций моля!
107
2
 
14
 
! Отговори
а преди 1 ден
Тия сега и от сенките си ще се боят!Няма да е-лошо,да залегнат над морзовата азбука! По-сигурно е!!!!
106
7
 
4
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 ден
До СЪОБЩЕНИЕ ДО ИЗРАЕЛ. Да,в Корана е написано черно на бяло за позволената педофилия. Конкретно Мохамед имаше за съпруга едно детенце на само 6 годишна възраст,което не можа да му дсде деца,защото петдесетгодишният педофил й бе осакатил пошовата система. В Талмуда пефофилията е обаче още по-зловеща,защото позволява на евреите да праеят секс с ТРИ ГОДИШНИ ДЕЦА. Това са фактите и тр са зрими за всеки,който разгърне Корана и Талмуда. Освен това евреите също са араби.Да не се праеят на ударени.Е?
105
2
 
15
 
! Отговори
аноним преди 1 ден
Израел продължава да доказва,че е най-креативната ,високотехнологична страна на планетата!!!!
104
2
 
10
 
! Отговори
1-3 преди 1 ден
Щом не могат да живеят на земята-тия терористи-Ще живеят под земята!!!!!
103
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Арабите да изхвърлят всяка електроника!
102
4
 
16
 
! Отговори
123 преди 1 ден
Че не е хубаво да има цивилни жертви е ясно. Не мога на 100% да оправдая действията на Израел, но когато срещу тебе са терористите от Хамаз, които не ценят живота, които избиваха младежи на музикален фестивал и се гавреха с труповете им - как да отвърнеш ? В тоя ред на мисли МОСАД правят каквото трябва за да не се повтори клането на цивилни, което Хамаз организира преди година.
101
1
 
14
 
! Отговори
аноним преди 1 ден
До 103-Бедните девици-няма да дочакат шахиди-а кастрирани евнуси!!!!