Мосад преследва враговете си безпощадно, тя ли стои зад взривените пейджъри?

Взривовете ще бъдат най-яркият пример досега за тази тенденция
18 сеп 2024 11:44, Нели Христова
204
Мосад преследва враговете си безпощадно, тя ли стои зад взривените пейджъри?
Снимка: БГНЕС

Мосад, израелската служба за разузнаване, спечели репутацията си на безпощадна чрез решимостта си да преследва враговете на Израел по целия свят.

Нацистът Адолф Айхман беше отвлечен от Аржентина. Мъжете, които извършиха масовото убийство на израелски атлети по време на Олимпиадата в Мюнхен през 1972 г., бяха проследени и убити един по един през следващите 15 години, заедно с няколко невинни жертви, чиято самоличност беше сбъркана.

През последните години принципът остана същият, но технологията се подобри. Ако се установи, че мистериозният случай с експлодиращите пейджъри на Хизбула е дело на Мосад, както предполагат повечето експерти, това просто ще бъде най-яркият пример досега за тази тенденция.

Това със сигурност е най-стряскащият и смущаващ удар за Иран, чийто посланик се лекува от нараняванията си, след смъртта на главния учен по ядрени оръжия на Техеран Мохсен Фахризаде през ноември 2020 г. Той беше застрелян близо до Техеран от робот-картечница, натоварена на пикап и управлявана чрез сателитни комуникации.

Методологията беше наистина футуристична. Но дори и в този случай има човешка намеса - или израелци, или местни агенти, които да вкарат картечницата в страната, да я заредят на превозното средство и след това да я поставят на позиция.

Никога не е станало ясно как е станало това, но индикация за мащаба на планирането и броя на замесените хора може да бъде изведена от предишно убийство на доставчика на оръжие на Хамас Махмуд Мабхух в Дубай през 2010 г.

Той беше убит чрез инжектиране на токсин в хотелска стая по време на междинно кацане между Дамаск и Судан.

Властите на Емирството успяха да проследят фалшивите паспорти на 26 предполагаеми агенти на Мосад, за които се смяташе, че са участвали в операцията - всички бяха клонинги на истински паспорти, принадлежащи на евреи от диаспората от Великобритания и други западни страни с безвизов достъп до Дубай, които са се преместили в Израел през предишни години. Агентите идвали в емирството от месеци, за да се подготвят.

Все още не знаем какво е причинило експлозията на пейджърите в Ливан и Сирия, дали устройствата са били пълни с мини експлозиви или самият механизъм е бил променен по някакъв начин. Но изпълнението на операцията трябва да е било по-скоро "на разстояние", с до хиляда устройства, детонирани дистанционно по едно и също време.

Независимо дали пейджърите са били подправени по време на производството или доставката, след като са пристигнали в Ливан, очевидно беше извършено дистанционно.

По това тя прилича повече на може би най-гениалната високотехнологична операция на Мосад, за която се смята, че е извършена с помощта на ЦРУ през 2010 г. Тогава, първоначално беше мистериозно, центрофуги в Иран, които обогатяват уран, изведнъж започнаха да излизат извън контрол, докато станаха безполезни. В крайна сметка се оказа, че в компютърните системи на Siemens, които управляват центрофугите, е инсталиран вирус.

Изобретателността беше методът на предаване. Вирусът, компютърен "червей", наречен Stuxnet, е бил зареден на флаш памет, която е въведена в иранската компютърна мрежа.

Червеят е бил програмиран да търси операционната система Siemens, лежаща в латентно състояние в компютрите в Иран и по света, докато се разпространява, докато най-накрая достигне Натанц, иранския център за обогатяване, където "разпознава" плячката си и се впуска в действие.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от Близък Изток
Проф. Чуков за атаката срещу "Хизбула": Безпрецедентен случай
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Брилянтна операция на израелското разузнаване. Ще влиза в учебниците. Не само разкатаха Хизбула, ами метнаха и един горещ картоф на Орбан и сега юнакът ще се чуди какво да обяснява на Лилипутин и аятоласите.
159
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
С такива действия само озлобяват арабите и персите. Въпрос на време е да им се молят за мир защото 10 милиона не могат да победят един милиард.
158
5
 
6
 
! Отговори
Така е .. преди 1 ден
Никой не може да се е...ва със САЩ и Израел.
157
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До По принцип наистинаРОБУВАЙ ИМ ТОГАВА ЗА ДА НЕ ТИ ДУМНАТ ТЕЛЕФОНА СЛУГО. ПЕТТЕ ВЕКА РОБИЯ НА РОДА ТИ НЕ ТИ СТИГАТ. РОБЕ СЕ КОЛКО ЩЕШ
156
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
ЕЙ ТАКА ПРЕЗ ВТОРАТА СВЕТОВНА И ПОСЛЕ ЧРЕЗ ДИВЕРСАНТИ АНГЛИЧАНИТЕ СА ХВЪРЛЯЛИ ИГРАЧКИ С ВЗРИВ НАД БЪЛГАРИЯ И ГЪРМЯЩИ ХИМИКАЛКИ. СЕГА НЯКОЙ *** ИМ Е КОПИРАЛ ДЕЙСТВИЯТА.
155
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
НЕ ЗНАМ КОЙ СТОИ НО ТОВА Е ЧИСТ ТЕРОРИЗЪМ. ТОВА Е ПОЗОР ЗА ОВТОРА НА ТОВА БЕЗОБРАЗИЕ. ГЪРМЕЛИ СА ТАКИВА ПЕЙДЖЪРИ В РЪЦЕТЕ НА ДЕЧИЦА.
154
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Всеки, който мисли, че може да вилнее безнаказано в Израел, прави огромна грешка. Такава огромна грешка правят и българските копейки, които съвсем скоро ще получат дори повече от заслуженото.
153
2
 
3
 
! Отговори
Войводата преди 1 ден
1. Статията е манипулативна.2. Цялата работа е свършена от ЦРУ 3. Престанете да пробутвате глупости. Това ми прилича преди години в САЩ. Дават сниман бил гейтс как се реди за бургер и пише. Това е велик човек и въпреки това не се превежда за разлика от донолд тръмп фукльото. Тотална пропаганда.
152
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Взривни оферти от новия мобилен оператор Мосад
151
11
 
9
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 ден
Мосад действат като терористична организация. Интересно е да се разбере каква разлика виждат те между себе си и тези, които убиват.
150
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Сам путин е изпратил съболезнования на атоляха и мита междувременно дали няма някоя нова пратка с ракети, че последната едни отломки ги повредили. Муахахахаа
149
10
 
7
 
! Отговори
Поп Грую преди 1 ден
АНГЛИЯ,САЩ И ИЗРАЕЛ СА ВЕЧНИ ВРАГОВЕ НА БЪЛГАРИЯ КАК МОЖЕ ДА ИМА ТОЛКОВА УЛАВИАНТИБЪЛГАРИ ДА ИМ СЛУГУВАТ И ПОГУБЕАТ БГ АНАТЕМА ВИ
148
5
 
6
 
! Отговори
Сс преди 1 ден
Като им вдигнат във въздуха пак някой автобус с евреи пак ще говорим.
147
0
 
2
 
! Отговори
НЕ! преди 1 ден
Червения пират!
146
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Израел е държава терорист. Каквото и да се каже, но да се минират няколко хиляди пейджъра и да се взривят едновременно е терористичен акт.
145
4
 
7
 
! Отговори
Крундел преди 1 ден
то не може само да слагаш бомби, понякога и на теб почват да ти слагат... е леко се отърваха терорягите, само с пръснати и поопърлени задни части, тия пейджъри можеха да съдържат по 5 грама течен ве хикс газ, който при загряване да стане на аерозол... достатъчен за поне 20 тероряги в радиус от 50 метра
144
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Я, терористите не обичали да ги взривяват. Не било честно. Искат само те да взривяват другите.
143
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Изключителна операция на израелското разузнаване. Тепърва ще се изучава в учебниците. Руско-арабските терористи се вайкат, путинофилите се вайкат... Голям рев. Оказва се, че терористите не обичали да взривяват тях. Кой да знае.
142
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
"И после идват онея с парапланерите и колят наред еврейските деца." - То и това беше инсценировка на Мосад. Никакви деца не са клали палестинците.
141
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Те сами си създават враговете.