Вучич подписа указ за задължителна военна служба в Сърбия

Тя ще е 75 дни, за жените ще е доброволна
Обновена: 14 сеп 2024 15:30 | 14 сеп 2024 15:22, Анисия Иванова
180
Вучич подписа указ за задължителна военна служба в Сърбия
Снимка: БГНЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич сложи подписа си за връщане на задължителната военна служба в страната.

"Като върховен главнокомандващ и президент на републиката подписах съгласието си за редовна военна служба за 75 дни. Вярвам, че правителството ще приеме това решение, защото Сърбия се нуждае от силна армия, която да възпира онези, които ни заплашват", каза сръбският държавен глава, цитиран от официоза "Политика".

„Надявам се, че всички разбирате колко необходима ни е силна армия, колко още оръжия ще трябва да купуваме, да произвеждаме, да създаваме. Нашето желание не е да атакуваме когото и да било, а да възпираме всички онези, които ни заплашват ежедневно“, каза Вучич на церемонията по повишаването в първите офицерски звания на 177 кадети от армията.

Военната служба ще бъде задължителна за мъжете, а за жените остава доброволна.

На 13 септември сръбският премиер Милош Вучевич обяви, че "правителството е готово много бързо да внесе предложението за връщането на задължителната военна служба за гласуване в сръбския парламент“.

"Да" от депутатите е само формалност, тъй като "Сръбската прогресивна партия" на Вучич има солидно мнозинство.

Министър-председателят е на мнение, че решението е полезно както за самите младежи, така и за цялата страна.

„Това не е подготовка за войни и конфликти, а загриженост за страната. По този начин държавната ни не премахва професионалния състав, който е ударната сила на сръбските въоръжени сили. По този начин ще възстановим числеността на резерва, защото имаме 11-12 поколения, които не са служили в армията. Животът на никого няма да бъде съсипан за 75 дни. През това време младежите новобранци ще имат парична издръжка, казармата ще бъде пригодена за днешното време“, добави Вучевич.

Предвижда се мярката да утежни държавния бюджет на Сърбия с около 100 млн. евро. Част от парите ще бъдат вложени във възстановяването на казармите в страната. | БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от Балкани
Наводнения и пожари в Гърция
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
до 85 А какво стана в Курск, кравар? Напредват ли украинските фашисти там? Що нищо не се чува за Курск, кравар? Отговаряй бързо веее, кравар...Муахахахахаа...
80
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
великата 65 километрова колона пред Киев беше от наборници основно, нали видяхте колко струва, като дойдеха джевелините и зарезаха и танкове и бтр-и и всичко и немош ги стигна, в Курска област същото беше, те това е наборната армия
79
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Джендърите ще служат ли?
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
76 Легия е човек на сръбските служби, просто стана неудобен и някой трябваше да опере пешкира. След убийството на премиера Зоран Джинджич, сръбските служби си измиха ръцете с Легия, като го осъдиха и затвориха. Той е тяхна маша. Вучич също е техен човек.
77
3
 
7
 
! Отговори
Ротен преди 4 дни
Аз съм за девическа, наборна армия!
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
100 милиона годишно ? На мен сметката нещо не ми излезна като взех да смятам
75
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Да възпира ония, които ги заплашвали? Тези пък кой ги заплашва? То само те заплашват другите.
74
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
72 Радев и ПП,ДБ съсипаха държавата, и трудно някой ще я извади от дъното, в което я вкараха с алабалата, фалшификациите, парапета, пачките и пуделите ПП.
73
2
 
7
 
! Отговори
Клавдий преди 4 дни
Няма по-добра, от истинска професионална армия!
72
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
до 59 Висшист си и ме обиждаш без да съм те обидил аз? Какво си научил тогава от това висше следване, като нямаш елементарно възпитание? На какво те научиха тия 6 месеца военна служба? Я кажи? Каква дисциплина, ред и смирение в последните години на наборната военна служба те гонят? Дисциплината да те научат да обиждаш? Това ли ти е дисциплината? Не ставаш! Жалко за образованието ти!
71
1
 
1
 
! Отговори
Бибко преди 4 дни
Само да пуснат Милорад Улемек-Легия от затвора и на другаря Вучич рязко ще му се изпотят очилата и ще получи паник атака.
70
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Това означава ли, че и гражданите на Косово, което Сърбия смята за своя територия, ще трябва да служат в сръбската армия, или в Белград ще ги смятат за дезертьори?
69
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
по принцип съм за наборна служба, но изцяло на доброволен принцип, като в същото време се въведе изискване за заемане на държавна работа, за получаване на разрешително за оръжие, задължително трябва да е изкарал доброволна служба и да важи и за мъже и жени
68
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ако почне пак война между Сърбия и нато ние кого ще пратим ? И как се лети с чертежи ??? И кой ще понесе отговорност за чертежната война ??? Пак ли никой ???
67
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
И нашият президент ще я върне когато има тая власт. Само Радев и ППДБ!
66
0
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 4 дни
Съвременната война е технологична. За 75 дни насила новобранецът може да се научи само да маршерува. Зорлам калабалък.
65
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
аз имам един въпрос към нашите каапейки, защо Вучич подписа с Франция за нови изтребители Рафал, а не подписа с руснаците за мигове, при това миговете са по-евтини?
64
0
 
0
 
! Отговори
До 62 преди 4 дни
Бил е адютант!
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
1982 изкарах 6 месеца в дисципа!
62
4
 
5
 
! Отговори
Ничо преди 4 дни
Смятай... да си загубиш две години от живота за военна ангария...