Доклад: Крайно религиозни групи харчат милиарди срещу сексуалното образование

Те атакуват и ЛГБТИ групите
13 сеп 2024 06:30, Нели Христова
87
Доклад: Крайно религиозни групи харчат милиарди срещу сексуалното образование
Снимка: БГНЕС

Екстремни религиозни групи и политически партии се насочват към училища по целия свят като част от координирана и добре финансирана атака срещу равенството между половете, според нов доклад.

Добре известни консервативни организации се стремят да ограничат достъпа на момичетата до образование, да променят това, което е в учебната програма и да повлияят на образователните закони и политики, според Whose Hands on our Education, доклад на Института за отвъдморско развитие.

Тактиките включват премахване на сексуалното образование от училищата, забрана на момичетата да учат, укрепване на патриархалните полови стереотипи в учебниците и отхвърляне на езика, включващ пола, в училищата.

"Образованието е ключов фактор за равенство между половете и има силата да оформя живота", казва
Айеша Хан, старши научен сътрудник в ODI и един от авторите на доклада."Това изследване показва как малка група силно финансирани организации за борба с правата и политици и войнствени групи възнамеряват да разрушат възможностите за трансформация, които образованието предоставя", каза тя.

Тези организации са получили милиарди лири финансиране, за да напреднат в своя дневен ред, според доказателства в доклада. Най-малко 3,7 милиарда долара бяха насочени към организации, които се борят за равенството между половете в световен мащаб между 2013 и 2017 г.

В Африка повече от 54 милиона долара са похарчени от базирани в САЩ християнски групи между 2007 г. и 2020 г. за кампании срещу правата на LGBTQ+ и сексуалното образование.

Финансирането от източници, които включват руски олигарси и политически партии, доведе до създаването на нови организации и насърчи съществуващите да провеждат кампании срещу сексуалното образование и правата на ЛГБТК+, се казва в доклада.

Например донори от Великобритания, САЩ, Германия и Италия са похарчили повече от 5 милиона долара от 2016 г. до 2020 г. за проекти, управлявани от или в полза на религиозни организации в Гана, чиито лидери са водили кампании срещу правата на LGBTQ+.

Ислямисткото финансиране в мюсюлманския свят е трудно да се проследи, се казва в доклада, но Пакистан е получил милиарди саудитски заеми и директна помощ, заедно с частно финансиране от страните от Персийския залив, за насърчаване на уахабизма, фундаменталистко и пуританско движение в сунитския ислям. Според една оценка саудитското държавно финансиране за това възлиза на 75 милиарда долара от 1979 г. до 2003 г. Учебниците в страната представят жените като пазители на традициите, културата и морала, а сексуалното образование остава табу.

Организирани усилия също така блокираха инициативи за сексуално образование в Южна Африка, Бразилия и Филипините, премахвайки материали за хомосексуалността и заменяйки ги със съдържание, което насърчава сексуалното въздържание и "традиционните семейни ценности".

В Чили католическите училища са използвали образователни материали, които изобразяват мъжете като глави на домакинства с послания за важността съпругите да са покорни, както и стереотипи за мъжете като по-интелигентни и способни от жените.

Докладът също така очерта пряката политическа власт в страните по света, която позволява най-регресивните политики, като например изключването на момичетата от талибанското правителство от всяко образование в Афганистан, с изключение на основното.

"Имаме работа с глобално движение срещу правата и възраждане на патриархалните норми", казва Хан. "Трябва да разберем как образователният сектор е място на наистина сериозни съревнования."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от Коронавирус
МЗ с кампания за ваксина срещу COVID
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Светът се управлява чрез игра на карти: Преди да започне играта се избира цвят, кой ще управлява. Пика: Тази година ще управяваме чрез армия и войни. Каро: Тази година ще управляваме чрез пари. Купа: Тази година ще управляваме чрез различни видове Кекс. Спатия: Тази година ще управляваме чрез различни видове вяра -религии. Ако погледнете реално Каро=Пари, Купа=Кекс и Спатия=религии винаги са заедно със различни видове Кекс. Само Пиката е тази която защищава Природните явления със Бури, Тайфуни!
19
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Борбата срещу православието продължава, което е видно само от снимката ! Внушаване на вина !
18
0
 
8
 
! Отговори
до 14 преди 6 дни
тези жени непорочно ли са заченали? второ те се борят за привилегии, а не за права.
17
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Само това ли успяхте да измислите? Милиарди се харчат, но за налагане на gженgъp идеологията. Откакто беше приет закона не е спирала медийната кампания по темата, а това струва пари.
16
1
 
4
 
! Отговори
до 11 преди 6 дни
Акъла идва със страданието.Образоване насила не става.Който се опари,после внимава!Няма как да ги предпазиш.
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Обърнете внимание колко от така наречените звезди от американския шоубизнес публично,даже може да се каже демонстративно и за пиар, съобщават, че имат трайни увреждания, които им пречат да имат деца, да износя и родят собствен деца (жените). Това, даже да не е представителна извадка за САЩ е полазателно за мащаба на уреждане на населението там, увреждане поради начина на живот. Има от тях и обявени за красавци мъже на средна възраст о повече, които нямат деца, въпреки многобройните връзки....
14
3
 
7
 
! Отговори
до 11 преди 6 дни
Най-обичам гол да тичам зимно време по снега.Ти да не би да живееш с орлите?!Всеки е свободен да мисли и прави каквото си поиска!Стига да не нарушава правата и спокойствието на другите естествено.
13
0
 
3
 
! Отговори
ВГЗ преди 6 дни
*** то лошо нема! Само да се пазат да не настинат
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Без жените сексуално образовани, ще им намалее организацията от липса на членове. Кой ще им ги ражда:))) я малко уважение към тия които са ви раждали друг е въоросът пък те защо изобщо са ви родили. Трябвало е да свършите в канализацията или на мокра кърпичка
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
"Доклад: Крайно религиозни групи харчат милиарди срещу сексуалното образование"............И един мармот завиваше шоколада в станиол.
10
17
 
2
 
! Отговори
Форма на управление преди 6 дни
Религия ли,какво е това?В 21 век,когато се откриват мумии на 5 000 години и други постройки на над 12 000 години,да вярваш в религия е туземско.Никой не знае какво се е случвало преди,но дай днес да вярваме на някой измислил нещо си преди 2000 години,защооо?!
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Няма сексуално образование у нас! Хора, които ходят с голи кръсове, колене, глезени, които са без шапки в стусено време, всичко, за да покажат, че са модерни, също - че са герои - са абсолютно сексуално невежи. Направете изследване доколко гимназистите са запознати с полово предаваните болести, ще установите съшо абсолютно невежество. ..Отделно - тъпченето с наркотици, алкохол сред тях и цигари, всико това увреждащо трайно мозък, бял дроб, върешно орггани. Недоносените бебета са над половината
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Животът е толкова кратък и така простичко трябва да дойдеш и да си извървиш пътя..светът се е побъркал, войни, мизерии и то от хора, които след 20 години няма и да са тук..
7
1
 
16
 
! Отговори
Ретро сексуален: преди 6 дни
Може ли да дадете БАНКОВА СМЕТКА на тези организации да пратя една заплата и аз? ....Всяка година по една заплата. Благодаря.
6
0
 
8
 
! Отговори
е и? преди 6 дни
Да те учат, че да си лява пчела е нормално не е образование.
5
0
 
22
 
! Отговори
пропаганда преди 6 дни
сексуалното образование е всъщност лгбт, феминистко, мултикулти образование. Сетете се за книжката ,, В като Bar.uна''. Език, включващ пола, ще рече половонеутрален език и вкарването на измислените от лгбт термини и местоимения в обращение.
4
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Христова разлайва русофилите още от сабален. Почват да вият в несвяст веднага щом прочетат нещо за сексове, трансове или жендаре в заглавието.
3
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Крайните екстремисти са тези със сексуалното образование. Тях кой ги финансира?
2
3
 
7
 
! Отговори
БПЦ Сатани преди 6 дни
Баба Гуси образова сексуално йеромонах Кичка в троянския манастир
1
7
 
1
 
! Отговори
Сата Данаил преди 6 дни
Сатъната е в Библията