Мицкоски към България: Ако има воля има и решение, но за това трябва двама

Той заяви, че РСМ трябва да знае какво планира ЕС
11 сеп 2024 07:12, Нели Христова
133
Мицкоски към България: Ако има воля има и решение, но за това трябва двама
Снимка: БГНЕС

Процесът на европейска интеграция е двупосочна улица, смята премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски, според когото въпросът не е дали политиците в Северна Македония имат воля да гласуват промените в конституцията, с които българите в страната да бъдат вписани в основния закон, за да може Република Северна Македония да започне реални преговори с ЕС, съобщи БТА.

"Гражданите, политическите партии многократно показаха волята си през последните три десетилетия, въпросът е дали Брюксел има волята да реши този проблем. Защото има ли воля в Брюксел, има и начин", заяви Мицкоски в интервю тази вечер по телевизия "Алсат М".

По думите му трябва да знае какво Европейският съюз планира за страната.

"Имаме напълно синхронизирана външна политика и политика за сигурност с Европейския съюз, непрекъснато наблюдаваме процесите, водени от ЕС. Но, за съжаление, последните две десетилетия и половина, откакто официално започна този наш път към пълноправно членство, бяха изпълнени с много предизвикателства. И тези предизвикателства са изкуствени и тези предизвикателства винаги се отнасят и засягат македонската идентичност, всички, без изключение. И много пъти в миналото македонската идентичност е била засягана и са правени отстъпки за сметка на македонската идентичност", заяви Мицкоски, според когото процесът на европейска интеграция на страната се билатерализира.

Мицкоски повтори тезата си, че правителството в Скопие е готово да разговаря с българското правителство по отношение на предложението си за влизане в сила на промените в конституцията на страната със забавено действие, след като Северна Македония стане член на ЕС.

"Имаме предложение, което неколкократно е обяснено и е логично. Да завършим преговорите и да видим какво и как ще направим. Да видим какво се случва с присъдите от Страсбург за македонската общност в България, да видим окончателно за македонската идентичност, за езика и т.н. и т.н. Имаме много отворени въпроси по които трябва да се дискутира. Ние сме подготвени, искаме да дискутираме и дебатираме, и да намерим решение. Затова казах, че ако има воля има и решение, но за това трябва двама", заяви Мицкоски.

Правителството в Северна Македония определи на закрито заседание новия състав на Комисията по историческите въпроси с България, съобщи кореспондентът на bTV от Скопие.

По неофициална информация правителството е назначило за председател на комисията Ванчо Георгиев, професор във Философския факултет в Скопие.

Той заменя Драги Георгиев, от чиято работа новото правителство не беше доволно.

В новия състав на комисията влизат още Александър Литовски и Митко Панов, като и двамата научни сътрудници в Института за национална история, Никола Минов, доцент във Философския факултет в Скопие, Сашо Додевски, титулярен асистент, избран във Философския факултет в Скопие, Бесник Емини, старши научен сътрудник на Института за духовно и културно наследство на албанците и Димитър Лоровски, научен съветник в Института за национална история в Скопие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от Балкани
Президентът на РС Македония Силяновска идва в България
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Селските тарикатлъци на северномакедонските власти няма да минат.Гаранцията за напредъка на страната към ЕС е изпълнението на договореностите.Никой няма да се пазари с правата на българите в СМ.Това не е пазар.Да си намерят начин и време,за да вкарат българите в конституцията си,а до тогава ще подсмърчат от страни.
80
1
 
12
 
! Отговори
Именно! преди 1 седмица
Точно затова РСМ трябва спокойно да приемат общото ни минало и да вървят напред като съвременна държава!
79
2
 
11
 
! Отговори
Зли и грозни преди 1 седмица
Не е задължително Северна Македония да е част от ЕС. На ЕС не са притрябвали зли, бедни , крадливи зле образовани убавци и никой няма да плаче за тях.
78
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Стига с тоя Мицков! Гив ми а брейк! Непрекъснато прави гадости срещу България и само плаче всяка седмица! Не става така! Към съседите трябва друго! Когато България влизаше в ЕС всичките ни банки станаха гръцки, сменихме 5 пъти лични карти, гръцка стана нова тв и повечето заводи за хранителни стоки.... А сега някакъв изтърсак тук ще ни върти югославски номера?!
77
0
 
20
 
! Отговори
vs преди 1 седмица
Последните три десетилетия, от които дв и нещо гърците ви напъваха отзад, докато не си сменихте, забележете "ИМЕТО НА ДЪРЖАВАТА", а сега ние сме ви пречели! Не знам какво пушите, ама е много яко!
76
1
 
23
 
! Отговори
провинция преди 1 седмица
Много си прав Микицки вие северно-македонците сте никой.
75
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Айде да напишете новина, когато тия почнат да си изпълняват договора който сами подписаха. Това са някви приказки тип "луд пиян пенсионер псува въздуха в градския транспорт"
74
1
 
19
 
! Отговори
дедо ви преди 1 седмица
мицко , я издекламирай АЗ СЪМ БЪЛГАРЧЕ и тогава ше търсиш внимание
73
2
 
17
 
! Отговори
алооо преди 1 седмица
абе не ни занимавайте с неква измислена държава на фанатици
72
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тия клоуни не спират с глупостите си.
71
0
 
6
 
! Отговори
999 преди 1 седмица
Дали Мицкоски ще предприеме действия пред парламента на Северна Македония за денонсиране,след което и анулиране на договора с България?Как мислите?Защото точно това трябва да направи,вместо да ,,тупа топката" и да усуква за предоговаряне на вече подписан междудържавен договор.
70
0
 
25
 
! Отговори
Роки преди 1 седмица
Тая карикатура е като латерна, много добре правим вече, че изобщо се прекъсна всякаква комуникация с тази исмислена държава. Пълен игнор, сръбски мекерета.
69
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Има решение - Македонска Област - да си вдигне бариерите ,да спре с измислянето и краденето на история, изопачаване на исторически факти и откровени лъжи в напъни за създаване на " македонскио идентидет" - просто лесно и решено бединение с България - но сръбско руските агенти не се интересуват от просперитета и доброто на хората-трябва да има напрежение,разединение..насъскване конфликти на Балканите и по света Това е реалноста - другото бошлаф,ала бала мъгли и безполезно дърлене и "политдъвки"
68
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пелтечат и усукват, само и само да продължат да ни третират като демони както в "историята" си, така и в настоящето. А ние от друга страна, да се съгласим с това, признавайки всичките им безумия... това според тяхната политика е успех на диалога. Разчитат, че или ние, или ЕС ще се умори и някак си ще ги пуснем от досада. Имаме рамка, ако искат могат да я спазят, ако не, с кой ще "предоговарят" не знам.
67
1
 
14
 
! Отговори
хахаха преди 1 седмица
Пaляk, вие искате да влезнете, има условия, като не ви изнасят седите и се oблизвате. Ама то е ясно че тоз го управляват сърбете и рашките който не искат макетата да влезнат. Макетата щот са пoлуидeоти му се връзват и си го избраха. Реално вече на всички им е все тая ще влезете ли имат една камара с други проблеми а и ви разбраха какви сте. Така че пали и заминавай....
66
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Скрий се бе нагляяр македонски
65
0
 
13
 
! Отговори
още нещо преди 1 седмица
Интересно Мицкоски как е успял да каже толкова много думи без да извади сръбския * от устата си
64
1
 
11
 
! Отговори
Барселона преди 1 седмица
До Soli Invicto..Ако в РСМ нямате надеждни клиники тук ще ти препоръчаме една....в Карлуково....специализирана за такива като теб....
63
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не се виждате какви на с р ани лъжци сте сърбоманчета, че и условия поставяте :))) Недейте дърпайте дявола за опашката, сърбите поне го знаят това нещо, ама вие макетата, явно не :)))
62
1
 
24
 
! Отговори
123 преди 1 седмица
Скрий се бре миш-к! Ние ли ще влизаме в ЕС или вие! Има договори, правила и условия, за влизане в цивилизования свят! Като не ви харесват, стойте си отстрани! Няма кой да ви пусне с вашите "правила" и циркаджий-и номера!