Въздушна тревога в румънските окръзи Констанца и Тулча заради руска атака срещу Украйна

Ro-Alert: Подслонете се в мазета или убежища на гражданска защита
Обновена: 8 сеп 2024 10:36 | 8 сеп 2024 10:30, Анисия Иванова
218
Въздушна тревога в румънските окръзи Констанца и Тулча заради руска атака срещу Украйна
Снимка: БГНЕС, архив

Предупредително съобщение за възможност от падащи от въздуха обекти получиха през изминалата нощ жителите на румънските окръзи Тулча и Констанца чрез системата Ро-Алърт (Ro-Alert), предава Диджи24.

“Запазете спокойствие. Подслонете се в мазета или убежища на гражданска защита. При липса на подслон, останете вътре в къщи, далеч от прозорци и външни стени. Очаквана продължителност, 90 минути“, гласи текста на съобщението, изпратено малко преди три часа през нощта.

Диджи24 отбелязва, че това е първият път, когато такова съобщение се изпраща и до окръг Констанца. Досега подобни предупреждения са получавали жителите на Тулча, Браила и Галац.

„Съобщението бе изпратено през изминалата нощ, след като структурите за национална отбрана и сигурност засякоха евентуална атака от Руската федерация срещу някои цели на територията на Украйна, близо до границата с Румъния. То предава информация за предупреждение и информиране на населението за възможността от падане на предмети от въздушното пространство и мерки за укриване, ако ситуацията го налага“, отбелязаха от Инспектората за извънредни ситуации Тулча. Те заявиха, че тези съобщения имат ролята да информират населението на граничната зона на Румъния.

Миналата година Румъния неколкократно съобщи за открити отломки от руски дронове на нейна територия след атаки срещу украински обекти на отсрещния бряг на река Дунав, припомнят местните медии, цитирани от БТА.

Украйна и Русия днес си размениха взаимно обвинения за въздушни нападения през нощта срещу граничните си райони, предаде Ройтерс.

Украински официални представители заявиха, че двама души са загинали и четирима са ранени в Сумска област, а Русия съобщи, че трима цивилни са ранени в Белгородска област.

Две деца са сред ранените в град Суми, уточни в "Телеграм" местната украинска военна администрация. Няколко жилищни сгради и автомобили са повредени, се казва още в съобщението.

От другата страна на границата, в югозападната Белгородска област в Русия, трима цивилни, включително две деца, са ранени при украинска въздушна атака, написа губернаторът на областта Вячеслав Гладков в платформата за съобщения "Телеграм".

Гладков каза също, че са разрушени две жилищни сгради и още над 15 сгради са повредени.

Противовъздушната отбрана на Украйна унищожи 15 от 23 дрона и една управляема ракета, изстреляни от Русия през нощта, съобщиха днес украинските военновъздушни сили в "Телеграм". Според тях два от дроновете и още три руски ракети не са достигнали целите си. Дроновете изглежда са били прехванати от електронните противовъздушни системи на Украйна, се казва още в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от Балкани
Режим на водата в Халкидики заради продължителната суша
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
2
 
4
 
! Отговори
НОВИНИ от ФРОНТА преди 1 седмица
РУСКИТЕ СИЛИ СА ПРЕВЗЕЛИ ИЗТОЧНАТА ЧАСТ НА КРАСНО-ГОРИВКА > ОТТАМ СКОРО БЕ ОБСТРЕЛЯН ГРАД ДОНЕЦК
164
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Та така, стресирайте хората по всевъзможни начини, да си мислят ежесекундо, че са подложени перманентни руски атаки. Много ме кефят подобни страшилки.
163
1
 
10
 
! Отговори
Хевро атлантик преди 1 седмица
Четете, четете, това е сайт на Сорос.
162
17
 
6
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 седмица
Руснаците се надяват НАТО да влезе в конфликта и да кажат "еми вижте ние загубихме от НАТО", защото да загубиш от Украйна която щяха за 3 дни да превземат е леко смешно.
161
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Румъния построи военна база и си продаде задните части, а сега хленчи. Който нож вади от нож умира"Русия нападна Украйна вероломно, без да обяви война. Сега губи Курск. Който нож вади, от нож умира.
160
3
 
14
 
! Отговори
Ще ме разплачете преди 1 седмица
Румъния построи военна база и си продаде задните части, а сега хленчи. Който нож вади от нож умира. Да се оправят, щом са решили да се позиционират по този начин в съвременната геополитика.
159
10
 
4
 
! Отговори
Баба преди 1 седмица
Като направим референдума в Курск, и Украйна го анексира, това си е напълно нормално, Русия нали така прави, а руснаците винаги са прави. Украйна просто денацифицира Курск и освобождава украинците, живеещи там.И то няма война, а е специална военна операция за освобождаване на Курск от руските фашисти.
158
10
 
1
 
! Отговори
Баба преди 1 седмица
"Руснаците и без това пропагандират че се бият с цялото НАТО, защо да не го направим истина"Недей, че те с една Украйна, дето е 5 пъти по-малка от тях не могат да се справят, дори след като я нападнаха вероломно и без да обявят война. А срещу НАТО, което е 32 страни, хаахаха. Шансът на руснаците е 0% дори да победят Украйна, та срещу 32 страни? Смях. Ще трябва да се молят на Северна Корея да им дава ракетки.
157
4
 
5
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 седмица
Руснаците и без това пропагандират че се бият с цялото НАТО, защо да не го направим истина.
156
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
България е територия СВОБОДНА ЗА ОГРАБВАНЕ ОТ ПОЛИТИЦИ, БЮРОКРАТИ И БАНДИТИ ! ЗАЩОТО КУЛТУРАТА НА ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ БЕШЕ УНИЩОЖЕНА ОТ БОЛШЕВИШКИТЕ ОРДИ ! ЕДИНСТВЕНО ГАРАНТИРАНЕТО НА НЕПРИКОСНОВЕНОСТТА НА ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ И СИГУРНОСТТА НА СЕМЕЙНИЯ БИЗНЕС МОЖЕ ДА ЗАДЪРЖИ БЪЛГАРИНА В БЪЛГАРИЯ ! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ 80 ПРОЦЕНТА ОТ АКТИВНИТЕ БЪЛГАРИ ЩЕ РАБОТЯТ И ОБОГАТЯВАТ УРЕДЕНИТЕ СТРАНИ, КОИТО ОСИГУРЯВАТ НОРМАЛНА РАБОТНА СРЕДА !
155
5
 
5
 
! Отговори
Баба преди 1 седмица
А Москва като не са я бомбардирали, защо фабрики се запалиха ?
154
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Баба-Москва? Сринаха я с дроните! Само че русофилските медии в Бг мълчат. От Червения площад са останали само купчина павета... Дано се успокоиш най-накрая!
153
7
 
3
 
! Отговори
Баба преди 1 седмица
А Москва бомбардираха ли я с дрони миналата седмица, или беше заря?
152
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Когато четем исторически документи за подлите и гадни насилия през ВСВ в Крим и най вече в Одеса, е чудно как до сега московците не са ги изчаушескирали с калашопатронометите. Немските гестапаци са се учили от тях и бадерщхите как да измъчват, ,палят живи и разстрелват децата пред изнасилените им родители.
151
12
 
7
 
! Отговори
Баба преди 1 седмица
Украйна да удари Кремъл!Нема кво да чака разрешение от САЩ!
150
7
 
4
 
! Отговори
Баба преди 1 седмица
А Москва бомбардираха ли я с дрони миналата седмица, или беше заря?
149
11
 
5
 
! Отговори
Баба преди 1 седмица
А руснаците върнаха ли си Курск?
148
1
 
3
 
! Отговори
До 153 преди 1 седмица
Мислиш ли, че това е умно? После ти ли ще отговаряш за последиците? и Как :)
147
20
 
3
 
! Отговори
Путин Владимиров преди 1 седмица
Украйна да удари Кремъл!Нема кво да чака разрешение от САЩ!
146
6
 
24
 
! Отговори
Охотник преди 1 седмица
И що стана с НАср***ТО? Руснаците доближиха границата, и румънците се спасяват сами. Палячовци! Още пищете глупости, и когато настане момента, сте под полите на майките си. Турция подаде заявление, за членство в БРИКС. Скоро и от наСР***то, ще излязат.