Папата: Унищожаваме света с войни, да спрем, докато е време

Призовава политическите лидери: Спрете войните!
25 сеп 2024 09:23, Елка Василева
34
Папата: Унищожаваме света с войни, да спрем, докато е време
Снимка: архив, БГНЕС

Унищожаваме света с войни, трябва да спрем, докато е време, се казва в послание на папа Франциск, което се очаква да бъде прочетено за закриването на срещите за мир на католическата общност "Сант'Еджидио" в Париж, предаде Франс прес.

"Споделям вашия вик и този на много хора, засегнати от войната, и го отправям към политическите лидери: Спрете войната! Спрете войните!", се казва в текста, който ще бъде прочетен на церемонията пред катедралата Нотр Дам в Париж.

"Ще унищожим света. Да спрем, докато все още има време", призовава понтификът според текста на посланието му.

"Трябва да се молим за мир. Рискът многобройните конфликти да се разпространят опасно, вместо да спрат, е повече от реален", подчертава папата.

Очаква се посланието му да бъде прочетено на церемонията по закриването на 38-ата "Международна среща за мир", организирана от близката до Ватикана католическа общност "Сант'Еджидио", на която от неделя насам присъстваха десетки политици, религиозни сановници, експерти, личности от културните среди и гражданското общество.

"Нека тази среща насърчи всички вярващи да преоткрият призванието си да насърчават братството между народите днес", призовава папата. Той изразява съжалението си, че "твърде често в миналото религиите са били използвани за разпалване на конфликти и войни, опасност, която продължава да е актуална и днес".

"Трябва да предпазим религиите от изкушението да се превърнат в инструмент, който подхранва национализма, етническата принадлежност и популизма", подчерта Франциск.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от САЩ
Харис продължава да увеличава преднината си пред Тръмп
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Сетил се е :)) Абе да си купи бял часовник, бас*и! Напоследък все със закъснение реагира Франциск, :)
27
0
 
1
 
! Отговори
хмм.. преди 2 дни
Десетки войни, милиони жертви... Къде е господ да накаже ???
26
1
 
0
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 2 дни
Единственото положително на Ватикана и Католицизма е Инквизицията и то само в частта че са изгорили на клада доста еврей...
25
1
 
0
 
! Отговори
Име преди 2 дни
Празни приказки за наивници!
24
2
 
0
 
! Отговори
Стига глупости преди 2 дни
Ама щом си толко велик магьосник и облечен като Гандалф белия защо не направиш една магия за доброта?
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Би трябвало точно той да знае. Никога не е имало свят без войни, а най.долните са католическите. Пък да не ви напомням светата ви инквизиция.
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Папата е просто инструмент в ръцете на световния западен елит, а религията е за контрол на по-необразованата част от обществото. Вярата в Бог няма нищо общо с измислените 3 фалшиви религии : християнство, ислям и юдеизъм.
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Явно колективния запад губи и затова папата иска мир, ако печелиш няма смисъл да искаш мир до пълната капитулация на опонента.
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Америка ръчка Украйна,дава оръжие дрога,онези хохли мислят ,че всичко ще им се дава на готово,ама губят територии и животи и Путин и Зеленски са луди.Ще ни изпепелят.
19
1
 
1
 
! Отговори
Войнолюб преди 2 дни
Борете се и се молете за мир ,а не срещу и против войната.Разберете ,че всяко отричане води до приемане.И обратното всяко приемане води до отричане .Всичко си има две страни -земята има два полюса -винаги всичко си има обратна страна .Нищо не може да бъде избегнато ,ако преди това не се приеме .Но да се приеме по правилният начин .Водете правилно война -война вътре в себе си за мир и любов към всички живи същества -война ,без жертви ,която дава резултати за правилно мислене -с приемане
18
0
 
1
 
! Отговори
VladTepes преди 2 дни
Папата да се обърне към колегата католикос Карекин II Нерсисян.
17
2
 
0
 
! Отговори
Войнолюб преди 2 дни
Путин не е виновен ,виновен е всеки един от нас -по свой си начин .Путин е човек ,избран -чрез него да се прояви крайният резултат на това ,в което всеки един от нас греши ,а то е да се противопоставя искрено всячески на всичко ,което не ми харесва -оттам тръгва войната -борба с какво ли не вътре в човека -във всеки един човек .Путин е израз на натрупано количество борба в отделната единица .Като него има много други -те просто не са толкова известни и тяхната война не е така видима .
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Нека бъде по конкретен. е момента най кървавата война води Израел. То този факт май го е пропуснал!
15
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Блажиш ли блажиш ли бабо Гусиии - у Римскио сарай :)))
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Амин
13
1
 
6
 
! Отговори
Бах мама му. преди 2 дни
До Анонимен 7 Путин е пътник. Няма нужда от молитви. Чака го участта на Берия.Вътрешен враг , съсипал Русия.
12
1
 
2
 
! Отговори
до 12-ти Панов преди 2 дни
Проблема, е че твоя и моя живот ще бъдат унищожени, а тия дето забъркват проблемите стават още по-богати и се сядат на новия трон. Промяна действително не се наблюдава.
11
0
 
5
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 2 дни
Ето това е истината. Войни никога повече не трябва да има.Свят човек. Путин не си взе поука от ВСВ. Дори животните от един вид не се избиват по между си.
10
5
 
2
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 дни
Всичко трябва да бъде унищожено, за да може човечеството да се възроди като птицата Феникс,иначе няма оправия!
9
2
 
1
 
! Отговори
питам се ... преди 2 дни
Кръстоносните похиди ? .... за тях нощо ... Сирия, Ирак , Газа сега и Ливан нощо не казваш...Защо кръстоностците не си изтеглят войниците си от тези земи ?