МАЕ: Намаляване на използването на изкопаеми горива е постижима цел

Миналата година емисиите достигнаха рекордно ниво
24 сеп 2024 20:20, Инна Ангелова
17
МАЕ: Намаляване на използването на изкопаеми горива е постижима цел
Снимка: Pixabay

В доклад Международната агенция по енергетика (МАЕ) посочва, че целта за утрояване на глобалния възобновяем енергиен капацитет до 2030 г. и намаляване на използването на изкопаеми горива е постижима, но ще изисква огромен натиск за премахване на пречки като издаване на разрешителни и мрежови връзки.

Докладът идва в момент, когато редица правителствени и бизнес лидери се събират за седмицата на климата в Ню Йорк, за да се опитат да стимулират действия срещу изменението на климата, посочва Ройтерс.

Почти 200 държави на срещата на високо равнище за климата COP 28 в Дубай миналата година се съгласиха да постигнат нетни нулеви емисии от енергийния сектор до 2050 г. и обещаха да утроят капацитета за възобновяема енергия като вятърна и слънчева.

МАЕ каза, че целта за възобновяема енергия "е постижима благодарение на благоприятната икономика, богатия производствен потенциал и силните политики", но в същото време отбеляза, че повече възобновяем капацитет сам по себе си няма да намали използването на изкопаеми горива и да намали разходите за потребителите.

"За да се отключат пълните ползи от целта за утрояване, страните трябва да направят съгласуван тласък за изграждане и модернизиране на електрическа мрежа от 25 милиона километра до 2030 г. Светът също ще се нуждае от 1500 гигавата (GW) капацитет за съхранение на енергия (батерии) до 2030 г. - 15-кратно увеличение спрямо днешното ниво", се посочва в доклада на МАЕ".

На срещата COP 28 участниците също така обещаха да удвоят мерките за енергийна ефективност, за да помогнат за ограничаване на потреблението на енергия, но тази цел ще изисква от правителствата да превърнат ефективността в много по-голям политически приоритет, отбелязва Ройтерс, цитира БНР.

От МАЕ допълват, че държавите трябва да включат целите за възобновяема енергия и енергийна ефективност в националните си планове, за да постигнат целите, определени в Парижкото споразумение за климата.

Ройтерс обаче напомня, че през миналата година емисиите от световния енергиен сектор достигнаха рекордно високо ниво.

"По-нататъшното международно сътрудничество е от жизненоважно значение за осигуряване на подходящи за целта мрежи, достатъчно съхранение на енергия и по-бърза електрификация, които са неразделна част от прехода към чиста енергия бързо и сигурно", каза изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

Утрояването на капацитета за възобновяема енергия и удвояването на мерките за енергийна ефективност за намаляване на потреблението на енергия могат да намалят глобалните емисии на парникови газове с 10 милиарда метрични тона до края на десетилетието в сравнение с очакваното, се казва още в доклада.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от ЕС
Ще втърди ли тона с РСМ новата историческа комисия?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Ами защо се отказайте от ядрената, а ми говорите за батерии! Нали трябва да имаш източник, който да не е зависим от природните процеси. Тези батерии, не може вечно да се зареждат от ветрогенератори и слънчеви панели за да поддържат нощното потребление. Ядрената електроенргия е и най-евтината, но ние сами си отрязахме това перо с разни комсомолци навели се на запад за едната заплатка. Хората не искат вече модерни електрокари, които да стоят за зареждане постоянно.
11
0
 
1
 
! Отговори
ДЕТСКИ и ПОМОЩИ преди 3 дни
САМО ЗА МАЙКИ НАД 18 г. ВЪЗРАСТ, ЗАВЪРШЕНО СРЕДНО и 1 г. ТРУДОВ СТАЖ
10
1
 
2
 
! Отговори
ОЩЕ НА 12 г. ВЪЗРАСТ преди 3 дни
ДЕЦАТА РОМКИ ПОЧВАТ ДА РАЖДАТ ДЕЦА РОМЧЕТА > ЗАРАДИ ДЕТСКИТЕ И ПОМОЩИТЕ
9
1
 
1
 
! Отговори
СПРЕТЕ РАЖДАЕМОСТА преди 3 дни
НА НЕ-БЕЛИТЕ РАСИ
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Да пускат бомбата и да се приключва
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Аз трябва да плащам данък въглерод , защото имам голф и с него минавам 4-5 хиляди километри на година . А прин.Чарлс не слиза от самолета цяла година и точно той ми слага тоя данък ,щото за замърсява околната среда!
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Много са забавни понякога джурналята. На снимката земното кълбо в центъра Африка, а кълбото гори. Европа се забелязва едва-едва. Защо не са на преден план Северна и Южна Америка например? Азия - ще бъде намек, Австралия съвсем. Харесали са си Африка - хем да не изпадат в двусмислие, хем да се сетите още по-бързо, че е горещо.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Ами да се връщаме в средните векове тогава. Само ни липсва и една бубонна чума
4
1
 
0
 
! Отговори
Европедерас преди 3 дни
Карам карбан фри тротинетка.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Такър Карлсън: "Какво е това истина, Вивек (Рамасвами)" - Бог съществува, има само два пола, изкопаемите горива са необходимо условие за просперита на човечеството, обратният расисъм - това е расисъм, открита граница - това не е граница, родителите определят образованието на децата си, традиционното семейство е най-висшата форма на управление позната на човечеството.
2
2
 
7
 
! Отговори
само идиоти преди 3 дни
Си поставят такава цел!
1
0
 
7
 
! Отговори
п.п. преди 3 дни
затова ли продажбите на електро автомобили рязко спадна, и хората се връщат към нефтопродуктите!