Горските пожари в Боливия са надхвърлили рекорда си

Пожари бушуват в Аржентина, Перу, Парагвай и огромната съседна Бразилия
24 сеп 2024 15:42, Гергана Попова
0
Горските пожари в Боливия са надхвърлили рекорда си
Снимка: БГНЕС/ EPA

Последните сателитни данни показват, че горските пожари в Боливия вече са на път да поставят рекорд за всички времена, като горещите точки на пожари към днешна дата изпреварват скоростта през същия период по време на големите пожари в 2010 г., докато по-широкият регион на Южна Америка гори.
Сателитни данни от бразилската агенция за космически изследвания Inpe показаха, че Боливия е имала 70 628 горещи точки до 22 септември, което я изпреварва спрямо броя от януари-септември 2010 г. Тази година завърши с рекордните 83 119 горещи точки, пише Reuters.

През уикенда помощ от Европейския съюз, включително воден бомбардировач Electra Tanker 481 и хеликоптер Airbus BK117 D3, пристигна в централния регион на Боливия Санта Круз, един от районите, които са най-силно засегнати от горски пожари, опустошаващи страната на Андите.
Учените казват, че въпреки че повечето пожари са запалени от хора, скорошните горещи и сухи условия, предизвикани от климатичните промени, предизвикани от изкопаемите горива, помагат на пожарите да се разпространят по-бързо. Южна Америка беше засегната от поредица горещи вълни от миналата година.

„Това е глобално предизвикателство в борбата с изменението на климата. Трябва да се обединим в тази битка“, каза Хелене Рус, френският посланик в Боливия. Заедно с ЕС подкрепа на Боливия изпратиха Канада, Бразилия и Венецуела.

Междувременно пожари бушуват в Аржентина, Перу, Парагвай и огромната съседна Бразилия, където в края на миналата седмица пожарникари заляха къщи със сламени покриви в местните общности на сингу, за да се опитат да ги спрат да изгорят.

„След години работа като пожарникари забелязахме последиците от изменението на климата, тъй като направи работата ни много по-трудна“, каза щатският надзорник на пожарникарите Гилерме Камарго.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от Русия
Западът е загрижен за заграбването на властта в енергийния сектор на Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари