Китай заплаши с мерки до пълното обединение с Тайван

Четири китайски кораба са навлезли в тайвански води
24 май 2024 11:50, Александър Попов
100
Китай заплаши с мерки до пълното обединение с Тайван
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Четири китайски кораба на бреговата охрана навлязоха в териториалните води на два тайвански острова днес, подкрепяни от два други кораба в близост, съобщиха властите в Тайпе, цитирани от Франс прес, на втория ден от маневрите на силите на Пекин в близост до Тайван.

"За осми път този месец китайски кораби на бреговата охрана навлизат в териториалните води", заяви тайванската брегова охрана, като добави, че корабите са напуснали около 09:00 ч. местно време (01:00 ч. по Гринуич).

"Призоваваме Китай да прояви сдържаност и незабавно да прекрати ирационалното си поведение", добавиха силите на Тайпе.

По-рано Ройтерс съобщи, че Китай започва втория ден на мащабните си военни маневри край бреговете на Тайван. Военните учения имат за цел проверка на способността за "завземане на властта" и контрол над ключови райони, според изявление на източното командване на китайската Народоосвободителна армия.

Китайското министерство на отбраната предупреди днес, че с всяка нова тайванска "провокация" в подкрепа на независимостта, "контрамерките" на Пекин, който претендира за суверенитет над острова, ще отиват "по-далеч".

"Всеки път, когато движението, подкрепящо "независимостта на Тайван" ни провокира, ние ще отидем една стъпка по-далеч с нашите контрамерки, докато не бъде постигнато пълното обединение на родината", се казва в изявлението на У Цян, говорител на министерството. "Откакто встъпи в длъжност (в понеделник, бел. АФП), лидерът на тайванския регион постави под сериозно съмнение принципа на един Китай, пропагандира "теорията за две държави", опита се да "използва сила за постигане на независимост" и "да разчита на чужди държави за постигане на независимост", което тласка нашите сънародници в Тайван към опасна ситуация на война и заплаха", добави говорителят.

Според местни медии дестабилизирането на ситуацията и увеличаването на напрежението в Тайванския проток са били провокирани от речта на новия ръководител на тайванската администрация Уилям Лай, произнесена на церемонията по встъпването му в длъжност на 20 май, отбелязва ТАСС.  Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г. насам, когато остатъците от силите на Националистическата партия, водени от Чан Кайши, бягат там, след като са победени в гражданската война в Китай. Пекин смята острова за една от своите провинции./БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още по темата: китайтайван
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 32 - Нека бъдем честни - единственото, което държи Тайван в новините е заводът за чипове.
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До от DE - Подобн работи се случват и в Африка. Китай и Русия им помагат за пътища, пристанища, производство, агрокултура, тежка техника ... А САЩ дава пари, за НПО-та, да учат децата, че LGBTQ е най-святото.
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Единственото което спира Китай да не влезе с военна сила в Тайван и да разтури сепаратиския парламент е завода за чипове. Американците дори са предлагали да минират завода и да го взривят ако Китай влезе с войска.
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 23 - Работата е, че никой друг в момента, с или без "холаднски машини" (хайде, да не азвам, че ASML вече плануват, да станат "не-холандска). В момента с е оптиват, да създават подобно нещо в Европа, но ще отнеме много години. Единствения друг залог за запада е Япония, която всъщност има традиции в полупорводниците, но е прекалено близко до Китай, а САЩ не иска силна Япония, поради "исторически причини".
28
7
 
7
 
! Отговори
от DE преди 3 месеца
имам комшия сърбин та човека вика след визитата на СИ в Сърбия са подписали мн.договори Китай ше отвири сумати фабрики и производства ,под носъ на ъпаците от ЕС и кво стаа тогава ,Сърбия мотора на европа ,суровини от Русия ,технологии от Китай ,а ние у БГто шр се држиме за палците и ше ръкоплескаме,АЙ ЧЕСТИТО
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
САЩ няма да посмеят да се намесят. Северна Корея разполага със хиперзвукови ракети, с които може да потопи всеки самолетоносач. Намеса във Тайван е военна намеса във вътрешните работи на Китай, това ще бъде кървава баня за САЩ.
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Представителят на китайското външно министерство Уан Уенбин на учението на PLA Joint Sword 2024A около Тайван. "Учението се провежда за защита на националния суверенитет и териториалната цялост и също така е сигнал за сепаратистките сили, търсещи "независимост на Тайван", и предупреждение за външните сили. Тайван е неотменна част от китайската територия, което е едновременно исторически факт и реално статукво, което никога няма да се промени. Независимостта на Тайван е задънена улица. Китайският народ е непоклатим в решимостта си да защити националния суверенитет и териториалната цялост".
25
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Фют "Толкова е мирен Китай, че вчера един е убил осем." - Един откачен е убил 8 човека, веднъж, в нация от 1400 милиона души! Ако беше 8 души, убити от 1 в България, разбирам - това щеше да е, като да убиеш 1600 души, като съпоставим бройката
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
23 Ати всичко можеш да направиш нали
23
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
САЩ загубиха в Украйна, а с Китай нямат никакъв шанс.
22
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия и Китай са такава стратегическа военна мощ, с която САЩ не могат да се съревновават. Но към тях трябва да добавим и Северна Корея, голяма държава която също има стратегически оръжия, и която няма да се поколебае да го използва.
21
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тайван технологично е на ниво аграрна страна, не произвеждат нищо и нямат потенциал за нищо, освен един завод за чипове,но и това не е краен продукт с принадена стойност, от тези зависят крайните продукти. И дори и чиповете не могат сами да правят, без холандските машини не могат нищо да направят.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 19 - Признавят я с действията си обаче - договори за ракети, разположени на близо кораби, противодействие на Китай, предупреждения ...
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мйа е време да шортвам nVidea :)
18
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
След разпада на ЕС Унгария и Сърбия ще бъдат най-важните фактори в западната окрайна на Континента. Основни енергийни хъбова и мост на Китай към страните от малкото северозападно кътче на Евразия. Не случайно Си беше в Сърбия и Унгария.
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тайван не може да се обединява с Китай, Тайван е неотменна част от Китай. Дори САЩ не признават независимостта на Тайван.
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
официалното име на Тайван е Република Китай, т.е. по същество това е Китай, но не комунистически Китай, това путлерааските тролейбуси, ако беше толкова лесно да го вземат, другарите от Пекин отдавна да са го взели, ама немогат и няма да могат
15
4
 
5
 
! Отговори
ъ преди 3 месеца
Не отиват на добре нещата за хегемона. Ще го правят равен, ако не и нещо по-лошо. Ние, както обикновено, сме от страната на булката.
14
5
 
3
 
! Отговори
Рейгън преди 3 месеца
Жалко че запада инвестира в държави петолъчки При тези при мати развитие няма
13
9
 
12
 
! Отговори
алоуууу преди 3 месеца
ебните атлантикове,и децата знаят ,тайван е китай ,Крим е Русия,косово е Сърбия,кипър е Гърция,каталуния е Испания,