Китай заплаши с мерки до пълното обединение с Тайван

Четири китайски кораба са навлезли в тайвански води
24 май 2024 11:50, Александър Попов
100
Китай заплаши с мерки до пълното обединение с Тайван
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Четири китайски кораба на бреговата охрана навлязоха в териториалните води на два тайвански острова днес, подкрепяни от два други кораба в близост, съобщиха властите в Тайпе, цитирани от Франс прес, на втория ден от маневрите на силите на Пекин в близост до Тайван.

"За осми път този месец китайски кораби на бреговата охрана навлизат в териториалните води", заяви тайванската брегова охрана, като добави, че корабите са напуснали около 09:00 ч. местно време (01:00 ч. по Гринуич).

"Призоваваме Китай да прояви сдържаност и незабавно да прекрати ирационалното си поведение", добавиха силите на Тайпе.

По-рано Ройтерс съобщи, че Китай започва втория ден на мащабните си военни маневри край бреговете на Тайван. Военните учения имат за цел проверка на способността за "завземане на властта" и контрол над ключови райони, според изявление на източното командване на китайската Народоосвободителна армия.

Китайското министерство на отбраната предупреди днес, че с всяка нова тайванска "провокация" в подкрепа на независимостта, "контрамерките" на Пекин, който претендира за суверенитет над острова, ще отиват "по-далеч".

"Всеки път, когато движението, подкрепящо "независимостта на Тайван" ни провокира, ние ще отидем една стъпка по-далеч с нашите контрамерки, докато не бъде постигнато пълното обединение на родината", се казва в изявлението на У Цян, говорител на министерството. "Откакто встъпи в длъжност (в понеделник, бел. АФП), лидерът на тайванския регион постави под сериозно съмнение принципа на един Китай, пропагандира "теорията за две държави", опита се да "използва сила за постигане на независимост" и "да разчита на чужди държави за постигане на независимост", което тласка нашите сънародници в Тайван към опасна ситуация на война и заплаха", добави говорителят.

Според местни медии дестабилизирането на ситуацията и увеличаването на напрежението в Тайванския проток са били провокирани от речта на новия ръководител на тайванската администрация Уилям Лай, произнесена на церемонията по встъпването му в длъжност на 20 май, отбелязва ТАСС.  Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г. насам, когато остатъците от силите на Националистическата партия, водени от Чан Кайши, бягат там, след като са победени в гражданската война в Китай. Пекин смята острова за една от своите провинции./БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още по темата: китайтайван
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
4
 
! Отговори
Джо преди 3 месеца
Тайван няма нито военните нито продоволствените ресурси да води продължителна война. Острова е спасявал в миналото сега пречи понеже няма кка да се снабдяваш с ресурси
51
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дзинпинмин да не лети с хеликоптер че чичо сам не прощава
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Сата НАТО 49 - Никой не е казал, че тряба да стане за един ден. Може да стане за седмица, две ... Ако Китай бяха толко нещощни, САЩ щеше да им е "вкарал демокрацията" досега.
49
5
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 3 месеца
Тайванците вкусиха от свободата и демокрацията.Добре въоръжени са и ще се бият решително с комунистите.Китай ще си остане с показните изпълнения.От време навреме някой изстребител ще прелита в близост до Тайван,някой кораб ще се разхожда наоколо и дотам.
48
3
 
7
 
! Отговори
Ии преди 3 месеца
И като наложат морска блокада Тайван какво ще прави? Без храна и оръжия?
47
3
 
2
 
! Отговори
@ преди 3 месеца
Време е просто Република Китай да произведе ядрени оръжия и да се приключи с този цирк.
46
5
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 месеца
До Анонимен....И когато китай стовари 400 000 души пехота и танкове -----///----- Тайван се намира на 150 км през море, един десантен кораб може да натовари 1000-1500 човека с два танка. Трябват 300 кораба, които ще плават 6 часа в най-добрия случай. Китайците нямат 300 десантни кораба, имат 30-40 в най-добрия случай и 2/3 ще бъдат потопени, докато плават. Тая работа не е като оная, но няма как да го разбере полу-русзснаг, на който майкя му е рузка орозпия, довлечена от глубинката на СССР.
45
2
 
6
 
! Отговори
Ккк преди 3 месеца
Тайван е остров с морска блокада ще падне за няколко седмици
44
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бе той и Путин беше тръгнал да взима Киев с една 65 км. колона и 200 хиляди войници, ама нещо се счупи в близкрига
43
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
дрУгарЕ, ако беше толкова лесно да се превземе Тайван, другарето от Пекин отдавна да са го взели, ама не става така и няма скоро да стане, а и Тайван никога не са отричали че са част от Китай, дори официалното им име е Република Китай, проблема са комунистите в Пекин, и докато там са комунисти никога Тайван нема да е част от тая комунистическа държава, да Ви е ясно, стандарта на живот в Тайван е 12 пъти по- този в комунистическата дупкка, как си представяте е така да вдигнат ръце и да се предадъ
42
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Крим е завинаги руски .
41
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Скоро започва освобождението на Тайван от американска окупация.
40
6
 
1
 
! Отговори
НАНЕ преди 3 месеца
ТЕРОРУСКАТА ЩЕ КРАДЕ ЗЕМЯ ОТ УКРАЙНА КОЛКОТО СИ ИСКА ЩОТО НАТО Е СЛАБО И НЕМОЖЕ ДА СПРЕ ТЕТОРУСКАТА ОРДА ОТ ДЯВОЛЕТА
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 39 - И когато китай стовари 400 000 души пехота и танкове, подкрепени от стотици самолети, хиляди дронове и сателитно наблюдеие, Тайван ще покажат таен стил на Шаолиснко Кунг Фу и ще ги набията, нали?
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 38 - Ок, само ще ти кажа следното - от топ 20 производителя на чипове, 19 са в Китай. Всички ще отнесат удъра, но Китай ще остане единственото място, кдъето ще моеш да правиш в големи количества и за добра цена, нещо под 28 нм.
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тайван не трябва да се страхува от китайците, те няма да направят нищо, Тайван просто трябва да се бие с тях. Ракетите им са пълни с вода вместо гориво, а капаците на много ракетни шахти не се отварят правилно. А китайските военни свалят чипове от пералните да ги инсталират на ракетите.
36
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Китай няма да влезе докато не започне сам да произвежда чипове, а това ще отнеме години, процеса за изграждане не такова производство трае години. Китай никога няма да си рискува икономиката която изцяло е базирана на електроника, ако стане нещо със завода в Тайван при евентуален конфликт.
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Фют - бичи ти минуси, дяволееее! Но не си прав и го знаеш!
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тайван така и така ще мине към Китай, въпросът е кога. А какво става с предислокацията на производството на чипове от TSMS. Заводът в Аризона за 4 и после и за 3 нанометрови чипове трябваше да започне да функционира 2022г. После се отложи за 2026, а сега се отлага за 2028? А след 2028?
33
1
 
11
 
! Отговори
Фют преди 3 месеца
30. "Сърбия мотора на европа ,суровини от Русия ,технологии от Китай ,а ние у БГто шр се држиме за палците и ше ръкоплескаме,"Само да попитам, теб щъркела колко пъти те е изпускал на земята?