Китай заплаши с мерки до пълното обединение с Тайван

Четири китайски кораба са навлезли в тайвански води
24 май 2024 11:50, Александър Попов
100
Китай заплаши с мерки до пълното обединение с Тайван
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Четири китайски кораба на бреговата охрана навлязоха в териториалните води на два тайвански острова днес, подкрепяни от два други кораба в близост, съобщиха властите в Тайпе, цитирани от Франс прес, на втория ден от маневрите на силите на Пекин в близост до Тайван.

"За осми път този месец китайски кораби на бреговата охрана навлизат в териториалните води", заяви тайванската брегова охрана, като добави, че корабите са напуснали около 09:00 ч. местно време (01:00 ч. по Гринуич).

"Призоваваме Китай да прояви сдържаност и незабавно да прекрати ирационалното си поведение", добавиха силите на Тайпе.

По-рано Ройтерс съобщи, че Китай започва втория ден на мащабните си военни маневри край бреговете на Тайван. Военните учения имат за цел проверка на способността за "завземане на властта" и контрол над ключови райони, според изявление на източното командване на китайската Народоосвободителна армия.

Китайското министерство на отбраната предупреди днес, че с всяка нова тайванска "провокация" в подкрепа на независимостта, "контрамерките" на Пекин, който претендира за суверенитет над острова, ще отиват "по-далеч".

"Всеки път, когато движението, подкрепящо "независимостта на Тайван" ни провокира, ние ще отидем една стъпка по-далеч с нашите контрамерки, докато не бъде постигнато пълното обединение на родината", се казва в изявлението на У Цян, говорител на министерството. "Откакто встъпи в длъжност (в понеделник, бел. АФП), лидерът на тайванския регион постави под сериозно съмнение принципа на един Китай, пропагандира "теорията за две държави", опита се да "използва сила за постигане на независимост" и "да разчита на чужди държави за постигане на независимост", което тласка нашите сънародници в Тайван към опасна ситуация на война и заплаха", добави говорителят.

Според местни медии дестабилизирането на ситуацията и увеличаването на напрежението в Тайванския проток са били провокирани от речта на новия ръководител на тайванската администрация Уилям Лай, произнесена на церемонията по встъпването му в длъжност на 20 май, отбелязва ТАСС.  Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г. насам, когато остатъците от силите на Националистическата партия, водени от Чан Кайши, бягат там, след като са победени в гражданската война в Китай. Пекин смята острова за една от своите провинции./БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още по темата: китайтайван
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Преди няколко дена имаше среща между Путин и Си Дзинпин ами има договорка Русия да помага ако случайно краварите решат да се правят на мъже. Гаврата със сащ продължава те на една Украйна не можаха да помогнат сега и Тайван. Само да вметна краварите са изключително много загрижени какво ще се случи с Тайван понеже там се произвеждат 90% от чиповете за сащ. Общо 35 бойни кораба, подводници и спомагателни еденици ще участват в учението около Тайван.
11
6
 
5
 
! Отговори
Фют преди 3 месеца
До 10. Толкова е мирен Китай, че вчера един е убил осем. Тези "мирните" и "щастливи " държави никога не оповестяват случващото се там, както беше по времето на соца в България. Жалки червенотиквеновчета:)))))
10
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Остта на злото се нарича КИР (Китай- Иран-Русия) . Пу Тин даде бяла карта Си да нападне Тайван.
9
11
 
21
 
! Отговори
до анонимен 4 преди 3 месеца
Ако ЕС наложи икономически санкции на Китай, най-много 6 месеца ще издържи Европа преди да фалира! Четете, стига сте писали глупости!
8
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма такова нещо като "тайвански води". Единен Китай е признат и от САЩ. Въпреки че обрабоитват общесвеното мнение за противното, целейки да сринат мирен Китай, зщотоим е конкуренция.
7
1
 
9
 
! Отговори
72 преди 3 месеца
Сериозно ли Китай е заплашил да употреби ядрено оръжие срещу едно малко, крайбрежно островче? Къде ви намират такива дето и свястен доставчик не можете да си намерите!
6
8
 
6
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 3 месеца
Тайван е Китай... остава някак да се разкарат комунистическите самозванци от Пекин
5
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Такава държава Тайван, няма! Истинското и име е Китай, само ние я наричаме Тайван. Четете! Тя не е призната държавата, отнето и е членството от ООН. Защо не признаха Каталуния за независима преди няколко години, въпреки,че е самостоятелна административна единица?
4
7
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
До 1 БЛАТАР КОМУНИСТ/ КРИМ МОЖЕ ДА ОБЯВИ НЕЗАВИСИМОСТ НО КРИМ НЕМОЖЕ ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ ТЕРОРУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ! А ДОНЕЦК И ЛУГАНСК ОБЯВИХА ВОЙНА НА УКРАЙНА ТЪЙ, ЧЕ ЩЕ БЪДАТ ЛИ НЕЗАВИСИМИ ТЕПЪРВА ЩЕ СЕ ВИДИ!
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма ли да има санкции, ЕС и САЩ да спрат търговията с Китай?
2
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Комунистите немогат да търпят някой да е свободен. Сън не ги хваща, ако не казват на всеки човек кога да яде, спи, работи и козирува. Ако САЩ решат да се оттеглят от световната сцена ... всички ще разберете какъв хубав свят ще ви донесат червените селчоцци:))))
1
8
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
КИТАЙ ЗАПЛАШИ, ЧЕ ЩЕ ИЗПОЛЗВА ЯДРЕНОТО СРЕЩУ ТАЙВАН АКО ТАЙВАН ОБЯВИ НЕЗАВИСИМОСТ! И КИТАЙ НЕ СЕ ШЕГУВА! НО СПОРЕД ПРЕДСКАЗАНИЯТА НА НОСТРАДАМУС ТОВА СЕ ОЧАКВА ДА СТАНЕ ОКОЛО 2029-2030 ТА ГОДИНА! ТЪЙ, ЧЕ НЕ Е НА ДНЕВЕН РЕД В ОММЕНТА!