Китай заплаши с мерки до пълното обединение с Тайван

Четири китайски кораба са навлезли в тайвански води
24 май 2024 11:50, Александър Попов
100
Китай заплаши с мерки до пълното обединение с Тайван
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Четири китайски кораба на бреговата охрана навлязоха в териториалните води на два тайвански острова днес, подкрепяни от два други кораба в близост, съобщиха властите в Тайпе, цитирани от Франс прес, на втория ден от маневрите на силите на Пекин в близост до Тайван.

"За осми път този месец китайски кораби на бреговата охрана навлизат в териториалните води", заяви тайванската брегова охрана, като добави, че корабите са напуснали около 09:00 ч. местно време (01:00 ч. по Гринуич).

"Призоваваме Китай да прояви сдържаност и незабавно да прекрати ирационалното си поведение", добавиха силите на Тайпе.

По-рано Ройтерс съобщи, че Китай започва втория ден на мащабните си военни маневри край бреговете на Тайван. Военните учения имат за цел проверка на способността за "завземане на властта" и контрол над ключови райони, според изявление на източното командване на китайската Народоосвободителна армия.

Китайското министерство на отбраната предупреди днес, че с всяка нова тайванска "провокация" в подкрепа на независимостта, "контрамерките" на Пекин, който претендира за суверенитет над острова, ще отиват "по-далеч".

"Всеки път, когато движението, подкрепящо "независимостта на Тайван" ни провокира, ние ще отидем една стъпка по-далеч с нашите контрамерки, докато не бъде постигнато пълното обединение на родината", се казва в изявлението на У Цян, говорител на министерството. "Откакто встъпи в длъжност (в понеделник, бел. АФП), лидерът на тайванския регион постави под сериозно съмнение принципа на един Китай, пропагандира "теорията за две държави", опита се да "използва сила за постигане на независимост" и "да разчита на чужди държави за постигане на независимост", което тласка нашите сънародници в Тайван към опасна ситуация на война и заплаха", добави говорителят.

Според местни медии дестабилизирането на ситуацията и увеличаването на напрежението в Тайванския проток са били провокирани от речта на новия ръководител на тайванската администрация Уилям Лай, произнесена на церемонията по встъпването му в длъжност на 20 май, отбелязва ТАСС.  Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г. насам, когато остатъците от силите на Националистическата партия, водени от Чан Кайши, бягат там, след като са победени в гражданската война в Китай. Пекин смята острова за една от своите провинции./БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още по темата: КитайТайван
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Стига сте писали глупости още при посещението на Никсън в Пекин преди 70 години обора е потвърдил, че острова е част от Китай, а на всичкото отгоре ООН не го признава като държава така, че няма Тайвански териториални води
71
1
 
2
 
! Отговори
как мои преди 4 месеца
дори докато си прая ке,Xa с жената дори и тогава замплашвам националната сигурност на Фащ
70
2
 
8
 
! Отговори
Мърсула преди 4 месеца
нема ли а санкционира таа грозна заплаха за националната сигурност на Фащ
69
4
 
6
 
! Отговори
на моменто преди 4 месеца
ЕС да му бутнат 5-600 санкции на г-н СИ та после да му ближкат каисиите за сол
68
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
5.418 билиона долара! Толкова е общата оценка на Apple и nVidea - двете компании работят само и единствено със TSMC. Чиповете им не могат да бъдат правени другаде, а бъдещите им чипове, се плануват, да работят пак с Тайванците. Секне ли сефабриката на острова, Тези кмпаниии ще изгубят 5 билиона, които ще дестабилизира американската икономика. Заради това е целия цирк.
67
0
 
0
 
! Отговори
60 преди 4 месеца
До 62 - И MSNBC май се гледа много :)
66
0
 
8
 
! Отговори
67 преди 4 месеца
Защо минус? Кое не е вярно? Китай ще стане икономическа сила Н1, ако утре Тайван спре да изпълянва поръчките на Intel, AMD, nVidea, Apple и още няколко други. Корея просто няма капацитета, да поеме всичките, процесът им не е толковао добър, подобно на Япония.
65
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До хехе "Но Тайванската Силиконова долина - производството на микрочипове,е Златната ябълка,която останалия свят няма да остави на Китайския дракон !" - 4 малки ракети и приказката приключва.
64
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 64 - Не знам. Китай има много да спечели, ако започне война с Тайван. Ще наложим санкции на Китай ли? Че то вече само пръстта и водата останаха "български" у нас. Без Китай, няма да имаме и дрехи, който да ни прави.
63
3
 
8
 
! Отговори
хехе преди 4 месеца
Историята показва ,че там където Китай пипне ,трева не никне! Примерно Хонконг стана китайски и постепенно изгуби реномето на банков ,финансов и инвестиционен център номер 1 в Азия! "Заплаха до пълно обединение"означава чисто и просто анексия или война! Но Тайванската Силиконова долина - производството на микрочипове,е Златната ябълка,която останалия свят няма да остави на Китайския дракон ! Тук въобще не става дума за географска територия ,а за борба за световно технологично господство!
62
1
 
2
 
! Отговори
Фют преди 4 месеца
Начи, Русия плаши, Северна Корея плаши, Иран плаши, Китай плаши, ще трябва да ми леят куршум от уплах:)))))))
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Винаги в една война са важни оръжията и боеприпасите. Да можеш сам да ги правиш и да неможе да ти засегнат производството. Иначе рано или късно свършват и чакаш някой дс ти даде. Ама това не става бързо. Но е време да се спре с тсзи военна реторика от всички. Така кикой не печели.
60
1
 
3
 
! Отговори
Ккк преди 4 месеца
И колко да е въоръжен Тайван? В Украйна се видя колко бързо свършва всичко, а без храна и оръжие сами ще се предадат... Това не ти е 1945г
59
1
 
0
 
! Отговори
60 преди 4 месеца
Хе хе хееее :)
58
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Секнат ли TSMC, в САЩ nVidea, за 2.6 билиона долара и Apple за 2.4 билиона долара, може общо, да нямат и сто милиарда след 1 годиниа. Това ще вкара САЩ в ТОТАЛЕН икономически колапс.
57
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"ще си строшат зъбите точно както Путин си строши зъбите в Украйна." - За човек със строшени зъби, продължават да о изкарват, че много лошо хапе. Сигурен ли си, че не си гелдал прекалено много CNN?
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 56 - Не знам за американското оръжие, но е добра предпоставка. Ако българите имаха 500 000 пушки, всеки втори с револвер, десетина хилядя "черешови топчета" и прочие, някак си не мисля, че башибозука щеше да е толкова успешен в геноцида си над случйани села.
55
8
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 месеца
Когато САЩ са помагали на Чан Кайши да се изнесе от комунистическия Китай, са знаели какво правят. Тайван не е лесна хапка, въоръжени са до зъби и островът е като крепост. *** ще си строшат зъбите точно както Путин си строши зъбите в Украйна. Всъщност, ако Путин беше успял в Украйна, нападението срещу Тайван отдавна еше да е факт, но не би.
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До @ - Ахм ... ок.
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Алекс. Да разбираме ли че да си свободен и демократичен трябва първо да си добре въоръжен? И оръжието трябва да е закупено от Щатите. Странно виждане за Демокрация!