Париж изпраща полицаи, връща си контрола в Нова Каледония

В Нумея още има огнища на сблъсъци и места, които будят загриженост
17 май 2024 12:00, Елка Василева
24
Париж изпраща полицаи, връща си контрола в Нова Каледония
Снимка: архив, БГНЕС

Френски полицейски подкрепления са започнали да пристигат в Нова Каледония в рамките на мащабна операция за възстановяване на контрола над столицата Нумея след няколко дни на размирици в отвъдморската територия на Петата република, съобщават Ройтерс и ДПА.

Още по темата
Върховният комисар на Нова Каледония Луи льо Франк съобщи, цитиран от Ройтерс, че броят на полицаите и жандармеристите в управлявания от Франция остров ще се повиши с 1000 души до 2700. Според него след безредиците, започнали в понеделник и довели до смъртта на четирима души и стотици арести, снощи е било относително спокойно. "В Нумея все още има огнища на сблъсъци и места, които будят загриженост“, допълни той.

"Масово ще пристигат подкрепления и веднага ще бъдат разпределени да контролират местата, изплъзнали се от контрола ни в последно време, за да отвоюват частите на града, които загубихме“, уточни върховният комисар и призова към "спокойствие, мир и помирение“.

ДПА припомня, че насилието на острова избухна, след като френският парламент прие избирателна реформа, която според местното движение за независимост ще отслаби политическото влияние на коренното население – канаки.  

Тихоокеанската конференция на църквите призова ООН да предприеме "безпристрастна и компетентна мисия за установяване на диалог“, която да следи ситуацията в Нова Каледония. Организацията заяви, че "е в дълбока солидарност с братята и сестрите канаки в тези времена на политическа криза“.

Отвъдморската територия на Франция, намираща се на около 1200 км от Австралия, е важна за Париж във военно отношение и заради залежите на никел. Островът се ползва с широка автономия. Местните жители гласуваха страната да остане част от Франция в три референдума за независимост през 2018, 2020 и 2021 г. Движението за независимост обаче бойкотира последното гласуване.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от Русия
Путин знае заплахите в руската история: Загуба на война или срив на икономиката
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 седмици
Последният референдум за независимост бе организиран под дулата на 2000 специално изпратени за целта от Франция полицаи. Факт.
21
1
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 седмици
Свобода от смрадливия френски ботуш за Нова Каледония! България трябва да помогне на борците за свобода и независимост!
20
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Колония, проруски смешшник, в Нова Каледония за последните 30 години са провеждани 4 референдума и нито един не е бил в подкрепа за отделяне от Франция, не така обаче стоят нещата в любимата ти рашкаПросташка, да ти припомня ли референдума там в Казанска област
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Чичко Вова да прати спецназа да освободят канаките от френско робство.
18
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
за не особенно умните тролейбуси на Муутрофанова, в Нова Каледония е проведен референдум през 2018 година за независимост, резултата обаче от референдума е за оставане в рамките на Франция
17
0
 
6
 
! Отговори
Ехоо преди 4 седмици
Много важни заявления на Путин от Китай,но не се побликуват у нас.Например за Харков че за сега не го искат а искат само санитарна зона зада няма обстрел по Русия и тн.и тн.
16
0
 
4
 
! Отговори
Днес преди 4 седмици
Делегация от Крим Русия е на посещение в Нова Каледония.
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Колонизатори в 21 век. После за Русия седнали да ми говорят. Къде е Франция, къде е Нова Каледония.
14
0
 
13
 
! Отговори
Вин Дизел преди 4 седмици
Много никел има там, французите няма да го пуснат лесно тоз остров
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да възстанат и да насметат френсетата!
12
3
 
9
 
! Отговори
Супер Селтак преди 4 седмици
А в Украйна кога ще изпращат части? Макарона се зарече ама нищо не прави по въпроса.
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Нова кал ще чистят пак в Нова Каледония, или ще възобновят хвърлянето на кал като олимпийски спорт.
10
1
 
5
 
! Отговори
До 3 преди 4 седмици
Ами сърбите създадоха макдонската нация. Второ, защо демократите махнахте ветото за македония, без да изчистите историчедките и малцинствените въпроси?
9
14
 
5
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 4 седмици
До 8. Що е то "Запад" за теб? Кога България е била колония на САЩ,Германия,Швеция,Холандия,Дания,Норвегия,Австралия,Нова Зеландия? Никога! А какво ще кажеш за колониализмът на Източните гърци,турци и руснаци ,на които бяхме и все още сме жертва? Генерализираш всичко в един кюп и се получава един абсурд казаното от теб. Та Англия днес е колония на Индия,а Германия на Турция,приятелю.Доган и Станишев да не би да са граждани на Исландия случайно?
8
4
 
9
 
! Отговори
Тенгри кан преди 4 седмици
Същите западняшки агресори са и наште софиенки, които смятат провинцията за бащиния и идват да изкупуват земите там! Софиенки, вън от България!
7
4
 
11
 
! Отговори
Тенгри кан преди 4 седмици
Истината за Запада! Защо Запада е богат? Защото западняците с аумни? Не, защото са агресори завладяващи всяка територия на планетата, която има суровини! Затова са и богати! Франчулята, види се, не са се отказали от тва да имат колонии! Такава колония към днешна дата е и България!
6
2
 
22
 
! Отговори
Путин преди 4 седмици
Франция заедно с нато отвориха кутията на пандора в Косово сега ще си патят...
5
7
 
15
 
! Отговори
Колония преди 4 седмици
Референдум и искане на военна помощ от Русия....да видим Франция какво ще прави.
4
6
 
13
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 4 седмици
Контрол над кое си връщат французите и що е то французин ? Френска нация не съществува и това всички трябва да знаят. Франция е един вертеп от роми от всички страни. Но България и Израел ,а така също и Германия имаме пущълниноснования за претенции към френската република за заграбените наши земи на Галия и предизвикаме съд на световно ниво заради няколкото холокоста ,като единият от тях е срещу Богомилите. Елате да видите що за гавра се извършва в Българските крепости!
3
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Там френските фашисти правеха ядрени опити и индянците измират от радияция.