Експерти: Борисов здраво държи юздите в ГЕРБ

Ако се тръгне по рулетката на раздадените мандати, няма кой да го реализира
14 юни 2024 17:30, Инна Ангелова
83
Експерти: Борисов здраво държи юздите в ГЕРБ
Снимка: Bulgaria ON AIR

Вчера на пресконференция лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че партията ще излъчи контролна група, която да проведе преговори с останалите партии за съставяне на правителство. Борисов изрично подчерта, че той няма да е министър-председател, но за да има правителство, бъдещият премиер трябва да е представител на ГЕРБ.

Правилна ли е стратегията на Борисов и ще намери ли подкрепа - отговорите ще се опитат да дадат Ружа Райчева, Марио Русинов и Кристиян Стефанов в студиото на “България сутрин”.
 
"Явно в настоящата ситуация, това е правилната стратегия. Доста директно каза Борисов какво иска, отстрани себе си от играта, което беше основният въпрос, но това не значи, че той няма да управлява, ако стане премиер някой от ГЕРБ. Както ни е ясно, там юздите се държат здраво”, комнтира политоголът Ружа Райчева.

Тя допълни, че въпросът тук е каква ще бъде ракцията на Пеевски, той е определящият фактор, а не Борисов, въпреки победата на ГЕРБ. “Пеевски е много сложна фигура за приемане от българските избиратели, независимо коя партия са избрали", коментира политологът.

Не се изключва възможността Борисов да търси подкрепа за правителство от БСП или ИТН.

Във вчерашната пресконференция Борисов заяви, че правителство може да се постигне само с първия мандат или отиваме на избори през септември.

"Ако се тръгне по рулетката на раздадените мандати, няма кой да го реализира. Ако ДПС започне да реализира мандат, те са в пълна политическа изолация и много малко вероятно е те да направят нещо. А пък при кого може да отиде третият? Радев обича да дава на БСП последния мандат, принципно го дава на тях, а те показват, че не могат да го направят. Първият мандат изглежда ключов за това дали ще има правителство, или не", заяви политологът Марио Русинов пред Bulgaria ON AIR.

Преговорите ще бъдат в понеделник, а в преговорния екип ще участват Теменужка Петкова, Рая Назарян и Деница Сачева.

Според политолога Кристиян Стефанов това е имитация на демократична форма, а Борисов обича да прави това. Всичко е една илючия за пред хората, а решенията зад кулисите се взимат еднолично от него.

"Тези дами са част от медийния оборот и част от образа на ГЕРБ. Наистина ГЕРБ ще състави кабинет с първия мандат, заедно с ДПС и вероятно с "Има такъв народ". Той ще търси подкрепа и от "Величие", и от БСП, които са склонни да се формира кабинет в рамките на този парламент", каза  Стефанов.

По негови думи политическата логика клони към това министерствата да се разпределят между ГЕРБ, ДПС и една от партиите, която ще ги подкрепи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от Избори 2024
Пеевски, Борисов, Петков... 28 депутати ще решават от кой район да влязат
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
2
 
! Отговори
Дам... преди 4 дни
Двамата размагнитени държат не само юздите, ами и бичът с който налагат населението в територията.Боко и Шишо вече са се разбрали в подялбата, а ролята на трите ханъми е да осигурят на обръча Герб-Дпс нужната им патерица! Ако успеят, ще има редовен кабинет, който дори може да изкара цял мандат.
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Да. Борисов само държи юздите, ала камшикът е в ръцете на Шиши Сарайски.
74
1
 
1
 
! Отговори
до 74-ти, Помниш ли преди 5 дни
скеча "Цял живот бачкам, за да може сестра ти да учи и кът разбрах какво е бачкала..."?
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
И затова ли учи 6 години?
72
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Pravitelstvo njma da ima s tij kradzi I lyszi na isbori sme pak
71
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Обществена тайна!
70
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 69 Сърахотен си!!
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Джерусалем е Сердика, Средец - Средата и Сърцето на Света. Храмът е разтурен от римските навлеци, а с квадрите са си направили стадион за гладиаторски борби. Стадионът сега може да се види в основите на хотел "Арена ди Сердика" в Момента фундаментите на Храмът се избушват от метрото и ще започне възстановяването на Храма. Като се построи Храмът наново, ще дойде отново Сина. Ако в и за Изисъ Хоръ Исти и Йерус+Алемъ, йеро+глифите питатй, де е Овтша Купелъ, ами Кръсто"
68
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пачки, кюлчета, пищак. В спалнята лежи юнак. Кърти къркан. Фото щтрак. А народът в батак. Инструмента му в мрак. Няма помен, няма знак. Всред мисирките на крак. Трулю-трулю ще крякат пак.
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Отишли трима но закъснели. Единият представител на другия беглец, с гръмовно име "боец".
66
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Попитали един прoрок /било то нявга в древността/, какво той смята на света за най-опасния пoрок: предaтелството, клевeтата, убийството или рaзврата? Набърчил своя древен лик - и сякаш тоз въпрос е чакал - отвърнал мъдрия стaрик: "Властта в ръцете на пpoстaкa! Христо Радевски 1937 г.
65
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Основно правило на Каракудата преди Рибарят да дръпне въдицата е: Когато си в дълбоки ЛайЛайЛайна завряна в тинята, гледай направо напред, *** куката, дръж си МутМутрата затворена и не казвай нищо.
64
1
 
10
 
! Отговори
спицийи преди 1 седмица
единственото и най-важно нещо в момента е всички български институции да станат електронни трябва да се избавим от така наречените обръчи на фирми които се оказаха българските институции от които се крадат милиарди български данъци и второто най-важно е ДПС да бъде махната от министерство на земеделието. най-големият проблем на България са българските институции в които има хиляди невежи и безсмислени професии които смучат българските данъци и рекетират малкия и среден бизнес в България..
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Знаете ли, че - Мислите са като косата. У някого са тъмни, у някого са светли, у някого са мръсни..... а у някого - липсват, както при тиквите, понеже там дайстват задните мисли, като косъм растящ на обратно и боцка.
62
2
 
9
 
! Отговори
мдаа преди 1 седмица
А Пеевски здраво държи юздите на Тиквата , факт !
61
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Буци държи здраво юздите на семейство Райчеви. Дъртият кон Андрей все по-често е заместван от младата кобила Ружа.
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Преди дни соча на един приятел едно място, на което има голямо имане и му казах да ходи и вземе колкото си иска богатства. Срещам го днеска - пак опърпан, болен и унил ходи. Питам го взе ли от имането бееее, той мънка: "Ами не видях къде е, защото гледах върха на пръста ти тогава"....
59
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Автобус, пътуващ в Бургас, посока "Меден Рудник" Възрастна баба внезапно започва да рецитира Омировата "Илиада": "О, музо възпей оня гибелен гняв на Атила Пеллев...: и тъй нататък. И млъква десетина минути. Спира да рецитира чак на третата спирка в комплекса и всички пътници избухват в аплодисменти. Тогава бабата се усмихва смутено и казва: - Ей на, това го помня, ама зашо съм в тоз реис и къде отивам - убийте ***, не знам! Оооо спомних си - да гласувам за партията БКП ?????!
58
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Толкова " здраво" ги държи,та със 180 000 гласа за ГЕРБ по Малко!-:) Борисов може и да държи " юздите" на своите избиратели,но в държавата която се кани да " управлява" пак след почти 4 години ,ще му е Трудно без подкрепата на Опозицията! Мисля че Пак Няма да му позволят да се " върне на бял кон"!-:)))) Беше тя Беше!!!
57
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
- Защо политиците не емигрират от България? - Защото от България има изтичане на мозъци, а не на шкeмбaци!