Румен Радев: Трябва да осигурим военна подготовка за младите

Войната в Украйна показа - най-важният фактор остава човешкият
14 юни 2024 13:20, Елка Василева
398
Румен Радев: Трябва да осигурим военна подготовка за младите
Снимка: архив, БГНЕС

Трябва да се осигури някаква начална военна подготовка за младото поколение. Това заяви президентът Румен Радев в Стара Загора, където участва в Четвъртия национален събор на запасното войнство.

Той добави, че съюзниците ни в НАТО вече връщат наборната военна служба и ние трябва да водим дебат за нуждата от това.

В словото си пред запасните воини държавният глава акцентира на днешните геополитически предизвикателства и войната в Украйна, които са показали, че нуждата от личен състав за армията е много по-голяма и от оръжията, и технологиите.

"Войната в Украйна ни върна към реалността и тя ни показа, че каквито и технологии и оръжия да се развиват, най-важният фактор остава човешкият и голямото предизвикателство днес на фронта не е толкова липсата на оръжие и боеприпаси, а на наличен състав - и като количество, и като подготовка, и като мотивация", заяви държавният глава.

"И затова е от огромно значението работата с мобилизационният резерв тук в България", посочи той.

Румен Радев отбеляза, че е нужна елементарна военна подготовка за младите, а формата и способите това да се случи трябва да бъдат подложени на дебат.

"Ние трябва да осигурим най-малкото някаква елементарна начална военна подготовка на младите хора в България. Формата, способите, организацията ще се решат в дебат. Но такава подготовка трябва да има и вие сте хората, които най-ефективно и ефикасно могат да я провеждат", отбеляза държавният глава.

Президентът акцентира, че е въпрос на няколко години решенията от националната сигурност да се вземат от хора, които нямат нищо общо с армията.

"Все по-малко хора са свързани с армията, а скоро ще дойде време, в което такива политици ще вземат решения за националната ни сигурност", каза Радев, цитиран от БНР.

"Скоро ще навършим 20 години, откакто сложихме край на нашата наборна служба. Резултатът го виждаме днес, защото ако преди години всеки дом беше свързан по някакъв начин с армията, днес не е така. Само въпрос на няколко години е, когато в Народното събрание, а да не говорим в изпълнителната власт, ще се броят на пръсти хората, които са имали нещо общо с армията, а те ще трябва да взимат важни решения за нашата национална сигурност. Виждаме, че нашите съюзници от много държави в НАТО връщат наборната военна служба", аргументира се президентът.

Въпреки проливният дъжд десетки организации от цялата страна се събраха в Стара Загора за четвъртия национален събор на запасното войнство. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


398
Още от Политика
Свиленски за ГЕРБ: Като е първа сила, да си намери подкрепа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
378
2
 
1
 
! Отговори
Смешно е преди 1 седмица
Смешното е , че на тоя национален събор Радев застава до хора като Златан Стойков , който закри наборната служба , расипа казармите и полигоните, бракува оръжието и техниката.
377
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Г-н Радев,в качеството си на главнокомандващ БА,естествено да е загрижен за нейното състояние.Млади момчета и момичета,вместо веднаж в месеца да хванат истински боен автомат,те редовно хващат спринцовката,за да си вкарат нужното им "щастие".Ако малко от малко не вземем някакви мерки,ние ще станем подвижни мишени за натовските ни "скъпи" и прескъпи "братя"!
376
2
 
2
 
! Отговори
Паган преди 1 седмица
Нямам търпение да се бия за страната на мутрите и руските агенти.
375
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
продавам путин н трупно месо
374
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
рундю от къде ще намерим 150 000 долара за годишната издръшка и подготовка на един боец като хората който след 2 години си и заминава понеже набора му свършва ....бояджий на бордюри тип негодната за нищо бна не ни трябват
373
1
 
0
 
! Отговори
само факти преди 1 седмица
първо трябва да се създаде кадрова професионална армия с прилежсштия и резерф и техника и доктрини и тогава изобщо да се мисли за масов пълнеж от три месе4ни мобилизанти с базова подготовка инак няма смисал ще се разпаднат при първия сблъсък ... така или инак наборниците са пълнеж пълноцени бойци от тях трудно става ако ще и 2 години да ги държиш в казарма ПРОСТО Е СКЪПО 20 000 патрона за година на калпак минимум за пример какво тябва а рова е най малкото от нещата
372
0
 
6
 
! Отговори
С простаци като преди 1 седмица
пРезидента, няма кой да се върже за армията
371
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ДРУГАРЮ РАДЕВ, ЖИВЕЙ СИ С МИНАЛОТО,ЗАЕДНО С ВСИЧКИТЕ ГЕНЕРАЛИ!НАШАТА АРМИЯ Е ПРИЮТ ЗА МЛАДИ ПЕНСИОНЕРИ С ПАГОНИ!НЕКАДЪРНИЦИ КОИТО МОГАТ САМО ИНТРИГИ И КРАЖБИ ДА ИЗМИСЛЯТ!ТИ СИ НЕКАДЪРНИК СЪСИПВАШ ДЪРЖАВАТА ВЕЧЕ ТРИ ГОДИНИ! КОМУНИСТИТЕ ГЕНЕРАЛИ НЯМАТ ДОСТОЙНСТВО И РОДОЛЮБИЕ НА ЦАРСКИТЕ ГЕНЕРАЛИ! РУСКИ АГЕНТИ
370
0
 
8
 
! Отговори
Оффф преди 1 седмица
Тоя е болен мозък.
369
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Младите искат да маршируват за да се дисциплинират. Да ги вкарват в арест за да ги възпитават и да се подиграват на мечтите им хора без ценности.
368
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма не мога няма недей. Едни ще се гърчат в армията да ви пазят, а други ще си шмъркат на воля. Марш в казармата, а след това - доброволци в Украйна.
367
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами като искат хора за военни, да се въведе в горните класове дисциплина по военно обучение. Така хората, на които им допада военния живот, ще могат да се ориентират към него и след завършване, по свое желание да постъпят в платената армия и да се обучават там.
366
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Требва да се воюва. марш в казармата, наркоманчета. Там ще ви направят истински мъже и жени и каквото там решат.
365
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Рано ,или късно ,Радев ще бъде съден ,за държавна измяна ,в полза на държавата - kochina Русия !!!
364
5
 
1
 
! Отговори
Накратко : преди 1 седмица
Евроатланшитлибера3тията не харесва това!!!
363
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мъже, които пишат и говорят само за това, че са ходили в казарма, не са мъже, а вариант 1) нереализирани мутри и серийни убийци, щастливи, че са попаднали в одобряваща поведението им среда, 2) комплексари с ниска култура и патриотарски манталитета в стил Димитър Общи, получили повод за вдигане с ракета носител на самочувствието и 3) гейове, щастливи че са само сред мъже, ясно защо.
362
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Цитат:Войната в Украйна ни върна към реалността и тя ни показа, че каквито и технологии и оръжия да се развиват, най-важният фактор остава човешкият и голямото предизвикателство днес на фронта не е толкова липсата на оръжие и боеприпаси, а на наличен състав - и като количество, и като подготовка, и като мотивация", заяви държавният глава."И затова е от огромно значението работата с мобилизационният резерв тук в България", посочи той.
361
3
 
21
 
! Отговори
Армията преди 1 седмица
Напълно загубена година от моя живот
360
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво очаквате от един кух фа тмак.
359
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Колко искат да си пратят децата в казарма, колко деца искат да ходят в казарма.:))