Как Русия използва национализма в Европа, за да скара Украйна със съседите й?

Доклад на базирания във Вашингтон "Институт за изследване на войната“
Обновена: 30 яну 2024 13:52 | 30 яну 2024 13:00, Петър Бойчев
241
Как Русия използва национализма в Европа, за да скара Украйна със съседите й?
Снимка БГНЕС

Русия подклажда и използва неоимпериалистически и националистически настроения в Европа, за да вбие клин между Украйна и нейните западни съседи. Това се казва в последния доклад на базирания във Вашингтон "Институт за изследване на войната“ (ISW), предава "Украинская правда“.

Анализаторите на института припомнят, че десният унгарски политик и лидер на партията "Нашата родина“ Ласло Торочкай заяви на 27 януари, че Унгария трябва да предяви претенции към Закарпатската област на Украйна в случай на поражение на Украйна във войната, съобщава Фокус.

В същото време румънският десен политик и лидер на партията Съюз на румънците Клаудиу Тарзиу подчерта на 29 януари, че Румъния трябва да "реинтегрира“ териториите на Украйна, съседни на Румъния, където живее румънското население, за да запази суверенитет.

Експерти смятат, че руските източници са втвърдили изявленията на Тороцкай и Тарзиу и са подчертали тези ултранационалистически претенции на Румъния и Унгария към украинска територия. Преди това, преди пълномащабно нахлуване, Русия предложи идеята за "разпределяне на Украйна" между Русия и Запада.

Руският президент Владимир Путин и други високопоставени руски служители възродиха този разказ през декември 2023 г., като казаха, че Украйна има исторически "териториални спорове“ с Полша, Румъния и Унгария, но може да запази своя "суверенитет“, ако цялата страна е съставена от границите на Лвовска област.

Военни анализатори смятат, че ултранационалистическата концепция на Русия за "руския свят“ изглежда е придобила популярност сред европейските националистически фракции и техните собствени националистически идеологии. Актьори в руското информационно пространство вероятно се стремят да използват тази идеологическа склонност, за да вбият клин между Украйна и нейните европейски съседи, пише ISW.

Украйна и Унгария са заинтересовани лидерите на двете страни да се срещнат възможно най-скоро, заяви Андрий Ермак, началник на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски, след като вчера разговаря с унгарския външен министър Петер Сиярто, предаде Ройтерс.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, който също участва в консултациите, заяви, цитиран от украинското издание "Европейска правда", че двете страни са се договорили да сформират комисия, натоварена със задачата да изготви предложения за правата на етническото унгарско малцинство в Украйна, съобщи БТА.

Будапеща и Киев имат разногласия по този въпрос, а унгарският премиер Виктор Орбан запази топли отношения с Русия въпреки започналата преди близо две години инвазия на Москва в Украйна, коментира Ройтерс.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
45 освен това французина ти каза че натото е в мозъчна кома. И всеки вижда Байдън.
44
8
 
7
 
! Отговори
До 36 преди 8 месеца
Русофилите се чувстват окупирани от българите, България, ЕС и НАТО. Всеки ден се молят Путин да дойде да ги асвабади. Това съм разбрал от коментарите им. Та те дори си затварят очите, че живеят в ЕС, възприемат съюза като нещо чуждо и далечно.
43
6
 
14
 
! Отговори
Спокоен преди 8 месеца
Звучи парадоксално, но единствения начин Украйна да запази териториите си е да влезе в състава на руската федерация. Наистина ли "зелените глави" не успяват да го проумеят?
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
45 казах ти бягай на фронта. Крайна не е нито в ес нито в нато. Хващай си там онзи тъмничкият Мирчев (не Ахмед, другиятот ППДБ)и бегом на фронта.
41
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не Русия а по-точно наглостта на украинците кара съседите им да ги намразват
40
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
По гадн...и и долн......и същества от наще русофили няма те защитават ислямски групировки и въртят едни и същи коментари като счупена грамофонна плоча на лили иванова, другари годината е 2024 г. не сме на пленума на бкп да слушаме бай тошо, я кажете сега как долара ще фалира до 18.00 часа днес, а ЕС и НАТО ще се разпаднат до 17.00 часа, а и бананите и тоалетната хартия
39
8
 
3
 
! Отговори
Русия няма да победи преди 8 месеца
Тя просто ще приложи древната мъдрост на асирийците отпреди 10 000 години - Бий, за да те уважават!
38
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Гангстерът на Европа Русия трябва да бъде озаптен и позорно набит за да не смее следващите 100 години да напада никого. Предполагам че 100 години ще са достатъчно руския народ да се излекува от огромния си шовинизъм и фалшиво чуство за величие.
37
2
 
9
 
! Отговори
Диана преди 8 месеца
До Анонимен33 Къде ги видя тези хора, които се борят за свобода и независимост, значи? Путин не заплашва тяхната свобода и независимост, но те не могат да минат през руснаците по пътя към каквито и да е идеали, особено толкова фалшиви, колкото им набива в главите Зеленски. Не защото някога са били зависими от руснаците, а защото те самите са руснаци - не можеш да се избавиш от себе си, където и да си..Не може свободата и независимостта за едни да означава насилие и зависимост за други!...
36
9
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 8 месеца
"Руски свят"?!? Ааааахахахаааа. Никой не го е еня за руския свят на мизерия и пpocтoтия. Всички дето говорят за руски свят са си пратили децата и внуците в "прогнилия запад". Ай сиктир!!!
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
36 бягай на фронта че току виж си пропуснал че крайна не е в ес.
34
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сериозно ли все още има хора за които Русия е виновна за всичко?!?!? Не е истина колко слепци има и не виждат, че всичко е заради либералното и супер некадърно управление на ЕС!!! Както и в САЩ между другото. Вече сте смехотворни с такива статии за които постоянно някой друг ни е виновен...
33
4
 
15
 
! Отговори
стига бе преди 8 месеца
Да бе пак Русия ви е виновна. Ние като си искаме беломорието и Охрид, пак ли Русия подклажда тези искания? Погледнете как е формирана територията на Украйна, от царска Русия та до СССР когато Хрусчов им дава Крим. Те не са водили нито една битка за територии. подарявани са им от Русия, Ленин, Сталин след ВСВ и накрая Крим. Унгария след ПСВ е най-ощетена от към територии и население, дадени на други страни.
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Външното министерство на Унгария реагира остро след първите прояви на насилие спрямо унгарското малцинство в западната част на Украйна, извършени от членове на крайнодясната група Десен сектор".От Франс прес" изтъкнаха, че до предупреждението се е стигнало, след като украински националисти са прекъснали заседание на общинския съвет в разположения на запад град Берегово, където около половината от населението е унгарско.
31
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
тука коментиращите имам усещането, че не живеят в Европа, а в спиртосаната рушландия, защитават чужда държава с интереси, които не са наши т.е. европейски, има някаква форма на шизофрения у русофилите
30
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тия съвсем изплискаха легена... сигурно утре ако слънцете не изгрее пак Русия ще е виновна.
29
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 30 Не бъркай желанието с претенции. Аз може да имам претенции към жена ти но тя ако няма желание нещата могат да се случат само насилствено както действа Русия.
28
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
абе другаре, защо такава злоба към хора и държава, които се борят за свободата и независимостта си? задавали ли сте си този въпрос, всички имат място под слънцето, дори и блатная рушландия
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 27. А па ти си много умен изглежда.
26
4
 
8
 
! Отговори
Диана преди 8 месеца
Това ще постигне Зеленски с късогледството си! Той практически изобщо не се вълнува за страната - за него е важно да е близо до Запада...Ако Зеленски се вразуми и поеме към преговори, може и да спаси по-голям район от Лвовския, но такова чудо не се очертава на хоризонта - или всичко или нищо, явно...Независимо дали ще има световна война, дали ще се изпепели цяла Украйна - какво му пука от такива подробности, значи?!...