Защо руският изтребител Су-57 носи крилати ракети външно

Су-57 са били разположени в райони с висока концентрация на ВСУ
21 окт 2024 18:00, Гергана Попова
159
Защо руският изтребител Су-57 носи крилати ракети външно
Снимка: БГНЕС/ EPA

Кадри, показват изтребител Су-57 от пето поколение на руските военновъздушни сили, носещ външно нещо, което изглежда като две крилати ракети Kh-59, докато този клас изтребители продължава да участва в операции срещу украинските и съюзническите западни сили, пише military watch magazine.

Необичайната конфигурация повдигна редица въпроси по отношение на това как се управляват Су-57, тъй като изтребителите от пето поколение са проектирани с намалено радарно напречно сечение, за да се подобри жизнеспособността, докато външното носене на ракети, както е показано на кадрите, увеличава тези напречни сечения до подобни нива вижда се на четвърто поколение нестелт самолети. Конфигурацията, която се вижда в последните кадри, отрича едно от основните предимства на Су-57 пред изтребителите от предишното поколение като Су-30 и Су-35 - въпреки че дори без стелт Су-57 има далеч по-висока издръжливост, по-мощни сензори и превъзходни авиониката и полетните характеристики все още го правят много по-способен самолет.

Още по темата

Изданието пише още, че вероятно обяснение за външното носене на ракети Х-59 е, че руските ВВС се стремят да увеличат максимално бойните действия, използвайки новите изтребители. Повече операции позволяват на по-широк набор от персонал да натрупа опит в летенето и поддръжката на самолета по-бързо, което е особено важно, тъй като годишните доставки нарастват бързо. Доставките достигнаха  12 изтребителя през 2023 г. и се очаква да достигнат 20 изтребителя тази година.

Ракетите, подходящи за вътрешно превозване от Су-57, като Kh-59MK2, са значително по-скъпи от по-старите крилати миси с по-голям диаметър, като същевременно предлагат сравнително малко предимства в украинския театър, където заплахата за самолетите е ограничена. Тъй като украинската военновъздушна мощ беше значително намалена и нейната противовъздушна отбрана сериозно ерозирала, разполагането на по-евтини по-стари ракети Х-59 позволява на единиците Су-57 да поддържат висок темп на операции при значително по-ниски разходи за ВВС. Той също така позволява доставките на новия Kh-59MK2, съвместим със стелт конфигурацията на изтребителя, да бъдат запазени за потенциални конфликти с много по-способни противници - а именно членовете на НАТО. Скоростта, с която нараства флотът на Су-57, може да направи запазването на ракетите особено важно.

Су-57 са били разположени в райони с висока концентрация на украинска противовъздушна отбрана в миналото, най-вече в началото на октомври, когато един от самолетите беше използван за сваляне на руски прототип на безпилотен самолет S-70, който изглеждаше готов да се разбие в контролирани от Украйна или територия на НАТО. Смята се обаче, че по-голямата част от операциите не са извършени на дистанции, които излагат изтребителите на риск, което означава, че компрометирането на стелт способностите далеч не е сериозен проблем. При такива обстоятелства разполагането на по-евтини външни ракети остава по-рентабилно средство за използване на Су-57, пише още MWM.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още по темата: войнаУкрайнаРусияСу-57
Още от Русия
Вдовицата на Навални се зарече да стане президент на Русия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
0
 
1
 
! Отговори
haha преди 28 минути
Айропланчето на картинката е стар френски Мираж. СУ 57 е с два двигателя, две сопла. И с отклоняем вектор на тяга .
151
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 28 минути
Това са макарите на пилота.
150
0
 
3
 
! Отговори
Anon преди 38 минути
На едно място сте решила, г-жо Попова, да проявите твърчество - да подмените снимковия материал към статията спрямо оригинала. Ама нещо не сте уцелили модела, да не кажа държавата-производител - френски Dassault Mirage 2000 изтипосан на статия за руски изтребител... За любопитните - първоизточника, в оригинал - https://militarywatchmagazine/article/su57-fighter-cruise-missiles-externally. Чудя се някой въобще проверява ли съдържанието на това, което се публикува в dnes.bg?...
149
1
 
0
 
! Отговори
до 144 преди 45 минути
да две години мачка всичко , като че предимно с два метра на месец.
148
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 58 минути
Защото е рушистка кочинка и е копипейстнат вариант, всичката им техника е ***, погледнете им моторите, резачките, сушоарите, пералните..., нищо не става от тия
147
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Защото е поколение 4++, а не поколение 5. Общо произведени: 6. Два от нулевата /тестова/ серия и четири редовни. Има още 4 в процес на производство, но процесът е спрян, щото трябват западни части.
146
2
 
2
 
! Отговори
крундел преди 1 час
1. наличието на външно закачени боеприпаси, а не във вътрешността му казва всичко за това колко е "стелт";2. самите руснаци казват, че заради липса на електронни компоненти(явно китайските не се броят) и авионика, тази година я направят 1-2 я не;3. сваленият "охотник" го свали су30, има кадри в интернет, вижда се съвсем ясно, а и той е "стелт" та го прихвана с обикновена ракета въздух-въздух;малко руска пропаганда в стил соловьов?
145
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
На снимката е Миг-23 от 1969 г.
144
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
НатовскитеЕвропедерунгел Либерали стават адски смешни....истината е, че пропагандата тип Рамбо печели само пред *** ЛГБТ-атлантици, но на бойното поле Русия мачка всичко а цялото нато дори не може да смогва да захранва с железа дрогираната НАЦИ армия...а защо не може е ясно...НАТО абрамси, леопарди, страйкари при среша с Руска техника стават на скрап. НАТО железата са Хай-тек само пред клавиатурните воини - дори Оркоинската *** предпочита Руско оръжие! За това Зеленият проси от нас!
143
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Това на снимката е Мираж2000 , а СУ-то не се вижда щото е стелт
142
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Су-57 "участва" само в пропагандни клипчета на руското Министерство на агресията (което погрешно се нарича "на отбраната"). Той за друго не става.
141
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
защо по дяволите този самолет не е стелт?! всички си задаваха този въпрос и тогава един американски военен авио инжинер коментира - защото този самолет създаден за ловуване, ловец и преследвач, на който не му трябва да бъде стелт, притежава висока маневраност и бързина, с унищожителна мощ
140
1
 
7
 
! Отговори
А защо да не носи преди 1 час
явно щом ги носи значи са предвидли, че може да потрябва такава функция.
139
8
 
7
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 2 часа
Tези една шепа изтребители са толкова СТЕЛТ и пето поколение колкото Румен Радев не е комунист
138
6
 
8
 
! Отговори
блата и алкаши преди 2 часа
От безславната кончина на гордостта на руския флот - крайцера Москва, по-добра реклама за тоталната изостаналост и немощ на рашиската армия и техника - няма !
137
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До поредния самовар "Войната показа..." ------- войната показа, че отан е само едно плашило! Не само, че великите "хай-тек" оръжия се оказаха велики само срещу тарамбуки с джапанки, но и лъсна голият з...ик на отановския ВПК, който не може да смогне не на "хай-тек" оръжия, а на "аналоговите" артилерийски снаряди!
136
9
 
8
 
! Отговори
поредния самовар преди 2 часа
Войната показа, че без западните технологии, на мужиците от московските блата веднага им лъснаха голите за.....и ! Единствено в което са и останаха ненадминати е пропагандата, мародерството и алкохолизма !!!
135
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
''както е показано на кадрите'' не е СУ-57 ! Много ви е проста пропагандата
134
4
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 часа
що руснаците се надяваха индийците да платат масрафа и да осигурят западна технология, ама чето непалачилас
133
2
 
4
 
! Отговори
Who Cares преди 3 часа
Tova na snimkata mi prilicha na MIG 23, NO mozhe i da niakakvo antikvarno SU. SU57 ima syvsem drug profil i 2 dvigatelia, za razlika naprimer of prehvaleniia F16.