Тръмп обичаше Ню Йорк, но сега Ню Йорк го изрита

Колекция от санкции на обща стойност най-малко $443,5 милиона ще направи дупки в портфейла на бившия президент
18 фев 2024 21:20, Красимир Ангелов
52
Тръмп обичаше Ню Йорк, но сега Ню Йорк го изрита
Снимка: БГНЕС

Доналд Тръмп натрупа своето състояние и наследство в Ню Йорк. И Ню Йорк му каза, че трябва да напусне за няколко години - и да се лиши от поне 355 милиона долара, когато излезе от вратата.

Артър Енгорон, съдия от Ню Йорк, наложи глобата и времето за изгнание в окончателното си решение от 92 страници по дело за гражданска измама, което главният прокурор на щата Ню Йорк Летиция Джеймс заведе срещу бившия президент през 2022 г. Джеймс обвини Тръмп във фалшиво завишаване на стойността от своите притежания, за да измами заемодателите и Енгорон се съгласи. Тръмп има активи, които може да продаде, за да плати финансовата санкция, но това ще натовари наличните му парични резерви. Той вече беше осъден да плати на писателката Е. Джийн Карол 88,5 милиона долара, след като беше признат за виновен в сексуално насилие и клевета срещу нея.

Колекция от санкции на обща стойност най-малко 443,5 милиона долара ще направи дупки в портфейла на Тръмп, независимо от това как ги плаща. По-голямата част от богатството му е свързано с шепа неликвидни градски имоти и някои голф игрища. Той може да разполага с няколкостотин милиона долара в брой и други ликвидни активи, но с Тръмп човек никога не може да бъде сигурен. Той има 30 дни, за да предаде средствата или да внесе гаранция по решението на Ню Йорк, така че часовникът тиктака, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Той може да обжалва решението, но все пак ще почувства дълбоко и трайно ужилване от него, независимо от това как е разрешено то. Въпреки че може да живее в Ню Йорк, той не може да управлява бизнес там три години. Това е много по-щадящо наказание, отколкото Тръмп можеше да получи; Енгорон имаше властта да забрани завинаги на Тръмп да прави бизнес в Ню Йорк и избра по-лека санкция. Двамата най-големи синове на Тръмп, Дон младши и Ерик, нямат право да правят бизнес в Ню Йорк за по-кратки периоди и също така са осъдени да платят по 4 милиона долара всеки. Назначен от съда наблюдател сега наблюдава операциите на Trump Organization.

Всичко това представлява сериозен шамар за Тръмп, който, докато не стана президент през 2016 г., се изявяваше като импресарио и магнат в Ню Йорк.

Ню Йорк беше мястото, където бащата на Тръмп събра богатства от имоти, които дадоха на сина му трамплин в бизнеса и достатъчна защита срещу безбройните му грешки. Откакто се изкачи в Белия дом, Тръмп се зае с други неща, разбира се. Той се дипломира от телевизионна знаменитост и карикатурен бизнесмен от Манхатън до истинска историческа личност, вземайки Републиканската партия за заложници, отравяйки обществения диалог и опитвайки се да подпали демокрацията. Това е доста спиращо дъха.

Ню Йорк обаче беше мястото, където семейството на Тръмп пусна своите корени. Прекарайте някакво време с него, разпитвайте го за миналото му и никога не му отнема много време, за да започне да върти приказки – някои верни, други неверни, винаги трудни за проверяване – за Куинс, Бруклин и Манхатън. Той следеше с удоволствие спортните отбори на Ню Йорк, политиците, бизнес титаните, знаменитостите и силуета на града. Той се смяташе за нюйоркчанин, открай докрай.

Копнееше да бъде приет от елитните предприемачи на недвижими имоти, които го презираха, и познавачите, които му се усмихваха. Той имаше по-малко проблеми да спечели нюйоркчаните от работническата класа, особено тези в Стейтън Айлънд или Лонг Айлънд, защото той беше тяхната представа за това кои биха били, ако спечелят от лотарията. Той въплъти американската мечта за тях: триплекс апартамент, декориран като Caesars Palace; частен самолет с неговото име; мадами на всяка ръка; голяма коса; голяма вратовръзка; голяма уста.

Тръмп беше щастлив, че работниците го обожават. Той изгради притежанията си в казиното и президентството си върху идеята, че предоставя нещо ценно на обикновените хора, докато просто бърка в джобовете им. Имаше нужда от тях и ги ухажваше. Но той наистина жадуваше за одобрението на елита. Той разказваше басни за това как всеки известен нюйоркчанин искал да купи някой от имотите му, да спи с една от жените му или да лети с него в неговия самолет, за да се опита да докаже, че е най-добрият нюйоркчанин.

Нека не бъркаме Тръмп с автентични американски политически династии като Адамс, Рузвелт, Кенеди или дори Буш. Нека също така не ги бъркаме с бизнес династии като Вандербилт, Рокфелер, Мелън или Форд. Наследството на семейство Тръмп е безобидна версия на тези истории. Все пак Тръмп полага големи усилия, за да изработи своите и възприятията на другите за своето наследство, а разказът започва в щата, който току-що го изрита.

Сигурно е бил готов за това, което предстои. Енгорон вече беше постановил, че Тръмп е действал измамно. Решението от петък само установи тежестта на наказанието му.

Джеймс заведе делото си срещу бившия президент по Закона на Мартин, щатски закон, приет през 20-те години на миналия век, за да улесни наказателното преследване на измамни фирми за ценни книжа, които мамеха дребни инвеститори. Законът дава на прокурорите широки правомощия да преследват фирми в Ню Йорк, заподозрени в неправомерни действия. Критиците казват, че Законът на Мартин дава на прокуратурата твърде много правомощия, но държавните съдилища традиционно спазват неговите параметри - което може да означава, че Тръмп има слаби изгледи да отмени решението на Енгорон при обжалване.

Бързането да намери парите, за да плати глобите и тарифите на адвокатите, е неудобно и стресиращо, но не мисля, че това е единствената част от решението от петък, която ще го измъчи. Това, което наистина ще тежи, е, че поне като бизнесмен той е бездомен в град, който някога е жадувал.

Защото на Ню Йорк не му харесва Тръмп да е наоколо - поне засега.

Тимъти Л. О'Брайън е старши изпълнителен редактор на Bloomberg Opinion. Бивш редактор и репортер в New York Times, той е автор на "TrumpNation: Изкуството да бъдеш Доналд".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тръмп е много превъзбуден хлопа му дъската
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тръмп не е комунист, затова и зелените ислямисти хич не го обичат.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Tpъмп натрупа богатството си в Канада, а не в Ню Йорк.
27
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ню Йорк и него обичаше.
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да обжалва в.Московския съд! Там със сигуеност ще спечели!!:)):))
25
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен, к.34 Въпросът кой ще е следващият президент ще го решават гражданите на САЩ, не ние. Ние стоим и чакаме какъв ще бъде резултатът. То затова пишман академикът иска да бъде външен министър, чунким някой ще обърне внимание на Киро и Кокорчо и тези около тях. Или на Тодева, дето се напъва Червен Васко да спечели червени точки, иначе чистачка в ресторант.
24
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До др0гаре плоскоземи Откога смени политическата насоченост на президент Байдън? Та той и сега си драпа за военна помощ за Украйна, но войските на Зеленски се пропукаха и камарата на представителите вече не дават оръжие и боеприпаси. А и наближават президентските избори и Байдън даде заден ход. Тук русофобите и русофилите никой не ги слуша,те нямат думата, господа и другаре.
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 33 Виждам че си съвсем наясно че без Тръмп Путин и Русия са две кръгли нули застанали една до друга. Избора на Тръмп е въпрос на живот и смъpт за Русия.
22
7
 
1
 
! Отговори
СВОЙ преди 2 месеца
До Пияницата,да не всички имат таланта на Байдън,честно демократично,да икарат мрд от най некорумпираната държава в Света,наречена Украйна.На всички либерали или атлантици или каквито и да ви наричат, Сова ви е изпила мозъка!
21
9
 
11
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 месеца
"Ню Йорк беше мястото, където бащата на Тръмп събра богатства от имоти, които дадоха на сина му трамплин в бизнеса и достатъчна защита срещу безбройните му грешки." === Както съм писал тук поне 100 пъти, че Тръмпанара е един кух плондер и нищо не е постигнал сам в този живот, много хора, предимно пyтин0питeци не ми вярваха. Всичко му е наследство, което той си харчи и постоянно губи, понеже е мега TЪПАНАP. То му личи по приказките и поведението, типичен реднек. Наай-малoyмният президент на САЩ
20
10
 
7
 
! Отговори
СВОЙ преди 2 месеца
Глобалистите,Дълбоката Държава,както ги нарича Тръмп,толкова се страхуват,ако станае президент,че са готови на всичко.На 22.11.1963 лишиха САЩ от своят президент.2020г лишиха САЩ от истински избраният президент и сложиха послушен старец за такъв.
19
12
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 2 месеца
Ню Йорк пак ще го заобича,когато спечели изборите.
18
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Демократичната кауза продължава да набира нови фенове, подлагайки на репресии и политическо преследване алтернативния кандидат.
17
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дони обратното на острото обича само себе си (до обяд) и парите, които някои балъци му даваха. Сега и това май не му остана. И това беше предвидено много отдавна. Хора, като него, губят връзка с реалността, когато се видят с власт. Е, той направо се ос*а.
16
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И у ФАЩ имат някой Нотариус - дето командва кадиите - 8-те джуджета :)))
15
0
 
4
 
! Отговори
100% Бай Ганьо преди 2 месеца
Ледения Стив Остин преди да му направи зашеметил каза че има 8 милиарда долара.След туй го просна на земята.Как тъй 500 милиона глоби ще му направят дупка в портофела?
14
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бай Дони като стане Президент пак - ше изрита кадията - кошаревец на Бай Дън :)))
13
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
няма право , няма морално право , този изкукал тип , нахлул в капитолия , да се кандидатира - няма право ! *** американци как ще гласувате за този бе ? та той е врата на путин за европа
12
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Попитаха Путин кое ръководствое ще е по добре за Русия при Тръм или при Байдън.Путин тактично назова Байдън.Пакги постави в шах.Другия ход ще е мат
11
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дъртакът много обичаше навремето източно европейски мурвенца! Осигуряваха му ги червените дъртаци, станали "бизнесмени" за една нощ!