Непалци и индийци искат в България, търсят по-високи заплати и щастие

Поне 2-3 пъти повече получават у нас от същата позиция в Непал
12 юни 2024 17:00, Анисия Иванова
378
Непалци и индийци искат в България, търсят по-високи заплати и щастие
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България съществува липса на кадри в почти всички сектори, което кара компаниите да се обръщат към привличане на кадри от чужбина. Водещото за хората в Непал, желаещи да работят на Запад, е подобрението на стандарта на живот и възможност да издържат семействата си. Търсената заплата е поне 2-3 пъти повече от тази, която биха получавали в Непал на същата позиция. В азиатската страна заплатата за работник в супермаркет е около $100, докато в България на същата позиция те ще получават около $600 възнаграждение, това коментираха Слави Славов, Human Power BG, Сандеш Ариел, собственик на непалска агенция за набиране на кадри и Илиян Станков, The Prime Academy, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Организацията работи с различни сектори, като всеки от тях отчита липса на кадри, което възпрепятства изпълнението на планираната производителност, каза Славов. Това кара много компании да се насоча към привличане на кадри от чужбина, за това Българска търговско-промишлена палата организира бизнес среща на тема „Решения за внос на работници от чужбина“, което цели да информира и да отговори на въпросите на бизнеса. Недостиг на кадри предимно бива отчетен в сектора на производството, транспорта и хотелиерството.

Кадри от различни страни идват в страната, като водещите държави, от които България привлича работници, са Непал, Индия, Бангладеш и в някои случаи Узбекистан и Киргистан. На българската индустрия са нужни ниско и високо квалифицирани кадри, а когато те биват привлечени ги подготвят с уроци по български език.

Административни забавяния съществуват, но процедурите са лесни, като одобрението отнема около 2 месеца, каза Ариел. Той допълни, че ще присъства на бизнес срещата, за да разбере нуждите на бизнесите тук и да подготви кадрите в Непал, след като се прибере. Славов разкри, че работещите кадри от Непал са между 4000 и 5000, но също така има и студенти, учещи и практикуващи у нас.

Водещото за хората в Непал, желаещи да работят на Запад, е подобрението на стандарта на живот и възможност да издържат семействата си. Търсената заплата е поне 2-3 пъти повече от тази, която биха получавали в Непал на същата позиция. Гостът обясни, че в азиатската страна заплатата за работник в супермаркет е около $100, докато в България на същата позиция те ще получават около $600 възнаграждение.

The Prime Academy са изградили платформа, в която чужденците, желаещи да дойдат в България,

минават различни уроци по български език. Те се насочват към най-важните неща, които ще са нужни на работниците, като има специални курсове спрямо професията и областта на работа.

Когато кадрите дойдат в България, те трябва да разполагат с адресна регистрация у нас, обясни Славов.

"Около 3 месеца преди да дойде човекът, ние сме намерили адреса, регистрирали сме го, за да може да подадем документите му и ние им съдействаме с пристигането, настаняването, показваме им градската мрежа и понякога имаме практиката да ги запознаваме със съседите, ако живеят в блок. Истината е, че много добре българите приемат работниците от чужбина.“

Чужденците се чувстват добре у нас, въпреки че им отнема известно време да се впишат в екипа и средата, но когато това се случи те се напасват изключително добре.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


378
Още от Страната
Психичноболен напада хора във Велико Търново
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
331
1
 
4
 
! Отговори
АРИЙСКИЯ КХМЕР преди 4 дни
да идват Непалки и Индийки уникално красиви жени са
330
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Целта е да се унищожават българите без значение средствата И начините, всичко това е дело на посолството от Америка
329
1
 
5
 
! Отговори
Христо преди 4 дни
Толкова много българи има, а ние ще вкараме най - голямата зараза на света през парадният вход на България..Тези скотове нямат ешемнтарни хигиенни навици, да не говорим за възпитание..
328
2
 
0
 
! Отговори
Еврогейец преди 4 дни
Българина трябва да работи за минимална заплата -724 чисто а непалеца за 1000 евро чисто на месец.
327
3
 
4
 
! Отговори
Търсят по добър преди 5 дни
Живот в най бедната страна от Европейския съюз а не в проспериращия техен Брикс . Това преведено на логическо мислене какво означава другари ?
326
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
само мошенгери , елементарна справка в Гугъл показва, че минималното заплащане за такава дейност в Непал е 220 долара , а не 100 ! И това е стартово, касиерът взима около 600 долара! Ше дойде някой да ви работи за 600 долара на май*ната си в пробитата дупка наречена БГ Територия....Единствено това го смятат като евентуален трамплин към западна Европа.
325
1
 
4
 
! Отговори
231 преди 5 дни
Чудесно! Вземете ги да "работят" за вас и да видим с колко процента ще ви се увеличат липсите, загубите, кражбите или по-скоро присвояванията... Алчност и тъпотия!
324
0
 
4
 
! Отговори
Матрял преди 5 дни
Обезателно трябват и афганистанци,много добри сервитьори са
323
1
 
3
 
! Отговори
Google map преди 5 дни
Объркали са адреса.
322
1
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 5 дни
То нормални заплати няма, те за високи мечтаят,а за щастието -да забравят.
321
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Вече има такива и то не само в столицата, a даже и по разни провинциални градчета. Обикновено живеят в гетата или около гетата. Работя такава професия при която ми се налага да пътувам в цялата страна. Виждам ги.
320
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Понякога се чудя дали някой плаща на тези хора за да говорят така. Това категорично не е вярно, че нямало кадри. Кадри има и те дори са много добре подготвени и за почти всеки бизнес. Просто хората се хващат да се занимават с нещо друго или ходят в чужбина, защото им дават обидно ниски заплати и не им се занимава с Гаанчовци шефове.
319
0
 
13
 
! Отговори
Колю преди 5 дни
РОМИ НАШИ НЯМА ЛИ ТУКА,ЧЕ ЩЕ СИ ВНЕСЕТЕ
318
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
"Мисия Туран" на Алек Попов може да им е настолната клик на нашите политици ;))
317
0
 
18
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 5 дни
Изглежда не ни стигат емигрантите,които идват,че ще докарваме и тези в България,които ще се наплодят като зайци и ще имаме проблемите на Америка с черните.
316
4
 
11
 
! Отговори
Проблемът преди 5 дни
Е,че няма професионални училища, със съответната материално-техническа база които да подготвят кадри У НАС, така както би трябвало да бъде в една НОРМАЛНА ЕВРОПЕЙСКА държава.Или ако ги има са нещо като "Бялата лястовица".Почти всички училища насочени към индустрията НЕ ФУНКЦИОНИРАТ, а "бизнесът" лежи на стари лаври, не се развива, изцежда наследеното и никой не мисли за УТРЕ! За утре, когато ще имаме ТРАЙНО неграмотни и непригодни за нищо младежи, а съответно и световния бизнес ще бяга от нас!
315
2
 
0
 
! Отговори
Демократа с роклята преди 5 дни
Важно е да са "активни", да идват
314
0
 
15
 
! Отговори
End преди 5 дни
Индийци си имаме, да идват непалниците хахаха
313
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Мързеливи и мръсни и с начални хигиенни навици. По-смотани от тези няма. После идва обфрижването със соц.помощи и плоденето им. Целта е подмяна на етноса и населението в България, с възможно най-смотаниге и разхождащите се.
312
1
 
11
 
! Отговори
Чорбаджия преди 5 дни
Верно ли спяли по 2 часа на денонощие само, а другото време работят? Щото така са ми обещали