Непалци и индийци искат в България, търсят по-високи заплати и щастие

Поне 2-3 пъти повече получават у нас от същата позиция в Непал
12 юни 2024 17:00, Анисия Иванова
378
Непалци и индийци искат в България, търсят по-високи заплати и щастие
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България съществува липса на кадри в почти всички сектори, което кара компаниите да се обръщат към привличане на кадри от чужбина. Водещото за хората в Непал, желаещи да работят на Запад, е подобрението на стандарта на живот и възможност да издържат семействата си. Търсената заплата е поне 2-3 пъти повече от тази, която биха получавали в Непал на същата позиция. В азиатската страна заплатата за работник в супермаркет е около $100, докато в България на същата позиция те ще получават около $600 възнаграждение, това коментираха Слави Славов, Human Power BG, Сандеш Ариел, собственик на непалска агенция за набиране на кадри и Илиян Станков, The Prime Academy, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Организацията работи с различни сектори, като всеки от тях отчита липса на кадри, което възпрепятства изпълнението на планираната производителност, каза Славов. Това кара много компании да се насоча към привличане на кадри от чужбина, за това Българска търговско-промишлена палата организира бизнес среща на тема „Решения за внос на работници от чужбина“, което цели да информира и да отговори на въпросите на бизнеса. Недостиг на кадри предимно бива отчетен в сектора на производството, транспорта и хотелиерството.

Кадри от различни страни идват в страната, като водещите държави, от които България привлича работници, са Непал, Индия, Бангладеш и в някои случаи Узбекистан и Киргистан. На българската индустрия са нужни ниско и високо квалифицирани кадри, а когато те биват привлечени ги подготвят с уроци по български език.

Административни забавяния съществуват, но процедурите са лесни, като одобрението отнема около 2 месеца, каза Ариел. Той допълни, че ще присъства на бизнес срещата, за да разбере нуждите на бизнесите тук и да подготви кадрите в Непал, след като се прибере. Славов разкри, че работещите кадри от Непал са между 4000 и 5000, но също така има и студенти, учещи и практикуващи у нас.

Водещото за хората в Непал, желаещи да работят на Запад, е подобрението на стандарта на живот и възможност да издържат семействата си. Търсената заплата е поне 2-3 пъти повече от тази, която биха получавали в Непал на същата позиция. Гостът обясни, че в азиатската страна заплатата за работник в супермаркет е около $100, докато в България на същата позиция те ще получават около $600 възнаграждение.

The Prime Academy са изградили платформа, в която чужденците, желаещи да дойдат в България,

минават различни уроци по български език. Те се насочват към най-важните неща, които ще са нужни на работниците, като има специални курсове спрямо професията и областта на работа.

Когато кадрите дойдат в България, те трябва да разполагат с адресна регистрация у нас, обясни Славов.

"Около 3 месеца преди да дойде човекът, ние сме намерили адреса, регистрирали сме го, за да може да подадем документите му и ние им съдействаме с пристигането, настаняването, показваме им градската мрежа и понякога имаме практиката да ги запознаваме със съседите, ако живеят в блок. Истината е, че много добре българите приемат работниците от чужбина.“

Чужденците се чувстват добре у нас, въпреки че им отнема известно време да се впишат в екипа и средата, но когато това се случи те се напасват изключително добре.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


378
Още от Страната
Психичноболен напада хора във Велико Търново
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
271
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Индийци от индия идват по черноморието да обслужват индийци от великобритания
270
6
 
11
 
! Отговори
Обективен преди 2 седмици
Емигранти от Непал и Индия идват по черноморието като работници в хотелите ,за да обслужват емигранти от Украйна.
269
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Полу-ковника ще ги охранва, а Ивелинчо Схемата ще им осигури работа в историческия парк да изпразват джобовете на туристите, за да се вживеят и почувстват като истински бедни хора от миналото.
268
6
 
14
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 седмици
Когато българин отива да бачка на Запад го прави, защото взима мноооого по-голяма заплата от тук, а яденето му е по-евтино там. Парадокс, но е така. Тези дето ще идват и взимали по 100$ там, а тук ще взимат по 600$, дават ли си сметка, че такива заплати се плащат само в София и какво са цените на квартирите, на храната, на ток, вода? Да заповядат, за да се нагушат с пари от нашите дащни работодатели :)))))))))))
267
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Спокойно, сега идва полковник Марков и оправя нещата. Партия Величие е велика. Полковник Марков ще унищожи мафията с войниците на светлината.
266
4
 
21
 
! Отговори
Мхмм... преди 2 седмици
Аз само не разбрах, непалците и индийците ли ще учат български, или ние трябва да почваме да учим непалски и индийски???
265
1
 
7
 
! Отговори
Шварек Карачанов преди 2 седмици
Някой може да станат експерт - анализатори, че има голям недостиг!
264
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хахахаххахахахахаххахахахахахахахабабаб
263
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ще има кюфтета и пълнени чушки от еднорък готвач!
262
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хаха, ще дойде непалецът и ще работи какво? Вие мислите, че тоя непалец става за нещо ли? Хаха, всеки един от Столипиново е академик в сравнение с непалеца. Нямате си идея какво представляват тези непалци. Голям таралеж си вкарваме с тях. Но си заслужаваме съдбата.
261
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Дойдоха ли шерпите (непалски виетнамци) Ми то тука въздуха е много по гъст . Те там на високо са свикнали на по рядък въздух . Да не им стане лошо като дадат тука :)))
260
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Преди 4-5 години пак разказваха как милиони виетнамци щяли да работят за 300 евро. Кво стана сами видяхте. Сега приказките са как милиони непалци ще работят за 300 евро
259
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Отдавна са там! Тук няма кой да бере череши!
258
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Голем смех ще пада като и ор'гиналните съгани почнат да си бият шута след година-две и отидат в Западна Европа. Ще гледаме сеир на тарикатите, дето си мислят, че проблема (те самите) се решава лесно с вносна ръка от 10-тия свят.
257
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Амитаб Бачан е мн популярен в България
256
10
 
2
 
! Отговори
Възрожденец преди 2 седмици
Жалко, че голям брой хора се поддават на неспирната медийна кампания срещу единствената българска партия, но така или иначе родолюбците ще правим, каквото можем, за да спасим нашата мила родина България, пък да става, каквото ще. Да живее България!
255
3
 
4
 
! Отговори
Св. Петър преди 2 седмици
Който търси бай Тошо, лесно може да го намери!
254
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен Ромите във факултето никой не знае колко са
253
1
 
1
 
! Отговори
Ббб преди 2 седмици
Елате повече..
252
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тези дето ехидно се усмихват, че индийците от батковината Индия нямало да останат тук, щото и квартирата и храната струвала пари, очевидно не са живяли сред тях. Тези се тъпчат по 10 в апартамент и си разделят парите за наем и храна, излиза им двуцифрена сума. Няма отърване от тях.