Непалци и индийци искат в България, търсят по-високи заплати и щастие

Поне 2-3 пъти повече получават у нас от същата позиция в Непал
12 юни 2024 17:00, Анисия Иванова
378
Непалци и индийци искат в България, търсят по-високи заплати и щастие
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България съществува липса на кадри в почти всички сектори, което кара компаниите да се обръщат към привличане на кадри от чужбина. Водещото за хората в Непал, желаещи да работят на Запад, е подобрението на стандарта на живот и възможност да издържат семействата си. Търсената заплата е поне 2-3 пъти повече от тази, която биха получавали в Непал на същата позиция. В азиатската страна заплатата за работник в супермаркет е около $100, докато в България на същата позиция те ще получават около $600 възнаграждение, това коментираха Слави Славов, Human Power BG, Сандеш Ариел, собственик на непалска агенция за набиране на кадри и Илиян Станков, The Prime Academy, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Организацията работи с различни сектори, като всеки от тях отчита липса на кадри, което възпрепятства изпълнението на планираната производителност, каза Славов. Това кара много компании да се насоча към привличане на кадри от чужбина, за това Българска търговско-промишлена палата организира бизнес среща на тема „Решения за внос на работници от чужбина“, което цели да информира и да отговори на въпросите на бизнеса. Недостиг на кадри предимно бива отчетен в сектора на производството, транспорта и хотелиерството.

Кадри от различни страни идват в страната, като водещите държави, от които България привлича работници, са Непал, Индия, Бангладеш и в някои случаи Узбекистан и Киргистан. На българската индустрия са нужни ниско и високо квалифицирани кадри, а когато те биват привлечени ги подготвят с уроци по български език.

Административни забавяния съществуват, но процедурите са лесни, като одобрението отнема около 2 месеца, каза Ариел. Той допълни, че ще присъства на бизнес срещата, за да разбере нуждите на бизнесите тук и да подготви кадрите в Непал, след като се прибере. Славов разкри, че работещите кадри от Непал са между 4000 и 5000, но също така има и студенти, учещи и практикуващи у нас.

Водещото за хората в Непал, желаещи да работят на Запад, е подобрението на стандарта на живот и възможност да издържат семействата си. Търсената заплата е поне 2-3 пъти повече от тази, която биха получавали в Непал на същата позиция. Гостът обясни, че в азиатската страна заплатата за работник в супермаркет е около $100, докато в България на същата позиция те ще получават около $600 възнаграждение.

The Prime Academy са изградили платформа, в която чужденците, желаещи да дойдат в България,

минават различни уроци по български език. Те се насочват към най-важните неща, които ще са нужни на работниците, като има специални курсове спрямо професията и областта на работа.

Когато кадрите дойдат в България, те трябва да разполагат с адресна регистрация у нас, обясни Славов.

"Около 3 месеца преди да дойде човекът, ние сме намерили адреса, регистрирали сме го, за да може да подадем документите му и ние им съдействаме с пристигането, настаняването, показваме им градската мрежа и понякога имаме практиката да ги запознаваме със съседите, ако живеят в блок. Истината е, че много добре българите приемат работниците от чужбина.“

Чужденците се чувстват добре у нас, въпреки че им отнема известно време да се впишат в екипа и средата, но когато това се случи те се напасват изключително добре.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


378
Още от Страната
Психичноболен напада хора във Велико Търново
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
251
1
 
7
 
! Отговори
морски преди 2 седмици
Млади индийци - строители на утрешна България.
250
3
 
0
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 2 седмици
Всичката Мара втасала, сал ППП си не сресала... Зер бхарати си нямаме, че ще внасяме и пресни-пресни нативни от Индия. Иктери за лекарство няма тука, хич даже, та и непалски иктери ще да проимаме... Тези последните не ги мисля, могат да бъдат натирени под билата и върховете на планините, ще са като у тях си, ама първите - освен при нашите тукашните, тамам ще се сдушат с братовчедите си :).
249
8
 
12
 
! Отговори
парите са в крадците преди 2 седмици
Парите ще продължава да бъдат в крадците. Ще го търсите бай Тошо, но няма да го намерите.
248
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ми нищо не му пречи на Сахиб. Даже ше ни се махне от главата. Къв ти пеоблема?
247
8
 
4
 
! Отговори
Мъдреца преди 2 седмици
Никой няма да плаща на *** по 300 евро. Минималка плюс кеш в пликче до 1500/1700 лв. За тия пари ще си скъсат дтата от бачкане, а нашите мамини тиктокъри се мръщят на толкова дори за първа работа. Това е.
246
2
 
5
 
! Отговори
Пак питам преди 2 седмици
Щом Сахиб получи виза за ЕО/ЕС,кое пречи на Сахиб още щом кацне на Терминала /или на първата заплата да си дигне чукалата и да купи Wiz/Rianair/и да отиде в Германия ,Франция,Белгия.
245
3
 
8
 
! Отговори
С преди 2 седмици
Тая политика скоро никой нема да ви гласува. И подлогата Боко ще го изметат неговите.
244
4
 
13
 
! Отговори
информбюро преди 2 седмици
Гърция се гърчи в адски жеги, 40 градуса от сега. Тая година гръцкото море ви е под въпрос. Даже гърците ще идват тук, защото е по-хладно. Ето защо - да приветстваме прииждащите непалци и индийци, за да ви обслужват по хотелите. Иначе - търсели пари и щастие тук?!?!? Божке, тия хора знаят ли къде точно идват?
243
4
 
9
 
! Отговори
Шопендар преди 2 седмици
Не се търсят начини да се накарат,и да се нсучат нашите индийци да работят,ще вкарват още.в България има недостиг на работници,и кориоза е че има безработни
242
2
 
10
 
! Отговори
бачкотещ бачкер преди 2 седмици
ас сам заваршил унсс сас отличие.имам вишо.и за какво мие като само враскари се дореждат до добрити професии а ас карам баничарката.а сам кадарен сас вишо.
241
6
 
11
 
! Отговори
Ми очевидно преди 2 седмици
Трябва забрана за внос на "непалци" и "индийци" Очевидно местните измамници пак искат да си пълнят джоба като обират труда на работещите
240
10
 
4
 
! Отговори
Софи преди 2 седмици
Ами честно казано ми е все тая кой ще мие чиниите в хотела или ще хвърля ***. Тия хора нито ме обслужват, нито имам допирни точки с тях. Ако хотелът ми предлага същия или по-добър сървис, аз съм ок с това.
239
4
 
4
 
! Отговори
Митко преди 2 седмици
Някой отдолу дето пишат, защо българските момичета или жени взимали араби и др. по тъмнички. Еми това е положението. До толкова им стигат възможностите. Това могат те да предложат и това получават съответно. Например моята годеницата е руса и синеока чехкиня и заедно с нея живеем в Германия.Сега очакваме първото си дете заедно. Имам и приятели българи които са обвързани с рускиня, украинка, полякиня и италианка. А и защо се прави проблем с какви националности се обвързвали българките?
238
3
 
12
 
! Отговори
Мулкано сандъци преди 2 седмици
Добре бе нали Индия е част от БРИКС (по-доброто бъдеще на човечеството), защо се бутат тука при нас , които дори не сме истинска част от прогниля запад , а само изтривалката отпред. Путин тея неща не им ли ги обяснява като са срещат !?
237
4
 
9
 
! Отговори
Финансист преди 2 седмици
Ние сме външн на ЕС безполезни хотелиери Това статия платена от мързеливо безумите тъпоглави и жалки, Налбантовци селки хитреци ,китюци и некадърни бекове ли е.Които грам не разбират от управление и бизнес. Желая успех Индийците са екстремисти за 1 неплатена заплата ще ви изрежат и сготвят главите. Ако не моеш да даваш заплата фалираш просрьо
236
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да заповядат! При всички случаи в пъти по-ценни и кадърни от нашИО бачкотещ бачкер патриархатлен татко без 2лв. в джоба, оправящ държавата с рИкия в ръка. В ИТ сектора е подобно. Българите са толкова некадърни, че недостигът е брутален. Ниските данъци накараха сума млади ИТ спецове с по 20к и нагоре доход да дойдат насам от цяла Европа и да превърнат скъпите планински квартали на София, Банско и всички китни селца в райски хъбове с интелигентни млади хора, до които плебсът няма достъп.
235
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Мъдреца Само 1% от милиардното население на Индия, са горе-долу богати, половин процент знаят добре английски, всичко друго е мизерия, явно не си бил там мен :))) Този половин процент, нема да дойде за 200-300 еврака да работи на нашите робовладелци, ще дойдат такива, дето знаят само индийски и чат-пат 2-3 думи на английски :)) Не знам как ще се разбират с пияните и дрогирани чужденци, както и с шефовете си :)))
234
3
 
20
 
! Отговори
Хм преди 2 седмици
Малко ли индийци си имаме - като гледам как са се разработили...
233
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Българите, дето цял живот гният в тая държава, не намериха по-високи заплати и щастие, но пък непалците и индийците може и да намерят, знае ли човек... За един смет, а за друг злато.
232
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Предателите са ПП 2022г те вкара по хотелите по черноморието хиляди украинци безплатно за 4 месеца ,храна ,ток вода ,спане всичко безплатно ,е такива като ПП предатели няма