Ще има ли проблем с доставките на хляба от юли?

Надценката от 15% не дава гаранция за ново поскъпване
18 юни 2024 10:00, Инна Ангелова
21
Ще има ли проблем с доставките на хляба от юли?
Снимка: БГНЕС

С началото на новия месец може да има и голям проблем с доставките на хляба. За това съобщават представители на големите търговски вериги, пише "Труд”. Причината - последните промени в Закона за ДДС, според които от 1 юли до 31 декември 2024 г. максималната надценка при продажбата на бял хляб, хляб “Добруджа” и типов хляб е 15%. Това е общият размер на надценката, която може да слагат доставчици и търговци на дребно върху цената на производителя или вносителя.

Доника Ризова, шеф “Комуникации” на Сдружението за модерна търговия споделя, че въвеждането на максимален размер на надценка само за трите вида хляб може да доведе до изчезването им от рафтовете в някои от по-малките магазинчета.

Големите търговски вериги печелят предимно от оборота в продажбите. Освен това продават голямо разнообразие от стоки и максималната надценка при продажбата на някои видове хляб може да бъде компенсирана при продажбите на други стоки. Но при малките търговци ситуацията не е такава и не могат да си позволят да продават някой от артикулите си на загуба.

Ограничението за надценката до 15% ще важи само за бял хляб, хляб “Добруджа” и типов хляб. Това означава, че е достатъчно на опаковката на хляба да не пишат, че е бял, типов или “Добруджа” и ограничението няма да бъде прилагано. Това може да доведе до промяна на опаковките без съществена промяна на съдържанието.

В същото време за последните две години пшеницата е поевтиняла средно с 45%. Парадоксално крайната цена на хляба в магазините продължава да поскъпва. Това показват данни на Министерство на земеделието и на НСИ. В началото на юни 2022 г., по време на инфлацията, цената на хлебната пшеница беше 716 лв. за тон без ДДС. В началото на месец юни тази година цената на пшеницата е 390 лв. за тон. Това представлява поевтиняване с 45,5%.

Същевременно има и промяна в предпочитанията на потребителите - търсенето на традиционни видове хляб постепенно намалява за сметка на такива със семена, хляб с квас или ръжени. Причината за това е желанието на много хора да водят по-здравословен живот. Цените на по-специалните видове хляб са по-високи и хората с ограничен бюджет купуват традиционните бял хляб, “Добруджа” и типов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от Снимка на деня
Жега до края на месеца, на морето като през август
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
1
 
! Отговори
до 2 преди 1 седмица
До Анонимен,ами че народа доста добре се храни,даже преяжда с луканка всеки ден,а що се отнася до хляба,никой българин не купува хляб,дават ти брашно от рентите на земите и си правиш в къщи или го даваш в кварталната фурна и ти дават хляб с купончета според количествоот брашно
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Доставките са ясни ..)че увеличат хляба с 30 %
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Парадоксално крайната цена на хляба в магазините продължава да поскъпва." __ О,МИЛА РОДНА КАДЪРНОСТ, САМО ТИ МОЖЕШ ДА СЪТВОРИШ НЕЛЕПИЦА КАТО "ЦЕНАТА ПОСКЪПВА"!!!...
17
1
 
4
 
! Отговори
Мда преди 1 седмица
Бьлгарският и чужд търгаш е свикнал да продава на най бедните в -ес с-100% надценка
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Наскоро един от едрите зърнари, бе попитан по телевизията, колко трябва да струва един хляб - 1 кг. Той отговори: при цена на житото 35 ст/кг , заедно с изработката му и печалбата, на клиента трябва да се предлага за 78/80 ст. Да сте виждали такава цена някъде? Не ти ДДС, не ти ограничени надценки - всичко е спекула и обир на народа!
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
реклама на лидл :)))
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Поредната административна *** потия, ДА РАБОТЯТ!!! Писна ми от хора нищоправци. Да работят и ще имат пари, като чакат на мама, тате, Ной и той няма да имат. Народй е мъдър и ще шунтира тая тъ по тшия.
13
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Национализация ще реши проблема
12
8
 
3
 
! Отговори
Работодател преди 1 седмица
1. Хлябът трябва да стане 1 евро, както е навсякъде.2.Грешка е отпадането на ДДС, просто трябваше да го връщат на хлебопроизводителите! Така колкото повече печалба поставя търговеца, толкова по голямо ДДС връща.
11
1
 
11
 
! Отговори
RIP КЗП преди 1 седмица
Значи, ще може официално да ни лъжат, че е пълносърнест хляба (по опаковка), пък той - типов (((
10
4
 
2
 
! Отговори
# преди 1 седмица
До:@. ТИ КОЛКО МАГАЗИНЧЕТА ИМАШ,КЛЕСО, СЕГА ЩЕ СЪЗДАДЕМЕ ДЕФИЦИТ,ПА СИ МЕСИ У ВАС
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Капитализмът е за правилните хора, вие тука не сте. Ноо, като не ставате, ще ви сменим, какъв е проблемът. Или ще се научите, или чао, просто и ясно решение
8
15
 
1
 
! Отговори
Хлебаров преди 1 седмица
Хляба в Бг. е евтин и трябва да достигне цените в Европа
7
2
 
21
 
! Отговори
@ преди 1 седмица
Хляба с 15% надценка им идва неизгоден на магазинчетата, но цигарите с 5% печалба на кутия ги има във всяко магазинче дори то да е 2 квадратни метра. Приоритети.... Не се наядохте и вие
6
2
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 1 седмица
Това го гласуваха БСП и ППДБ. Ай сиктир!!!
5
1
 
20
 
! Отговори
Нане преди 1 седмица
Докато няма овесени търговци по клони и стълбове... Тъй, ще са нещата... Спекула яка... ===))) кат се овесят, трябва да висят там до пълно изсъхване и след това се изгарят...
4
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пшеницата ще поевтинява . Китай ще въведе големи мита в отговор на европейските защото пшеницата е субсидиран продукт . Около 20 % от пшеницата на ЕС се изнася за Китай а сега ще си я врът там дет слънце не огрява евроатлантиците . Нищууу поне пшеницата ще е евтина .
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В малкото магазинче ако не мога да си купя и хляб, то няма и да вляза в него. Нека да спрат да продават хляб.
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Изхранването на народа трябва да е приоритет на държавата. Вземат се някакви мерки в правилна посока и вече капиталиста е измислил как да я прескочи, да смени опаковките и вече ограниченията отпадат. Това е капитализъма максимални печалби. Да го ухат бедните.
1
1
 
26
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 седмица
Логиката е тип "Мечо Пух". Колкото повече, толкова повече. Свалят ти ДДС-то на хляба, ти го вдигаш. Качват ти ДДС-то, ти пак го вдигаш. Има ли неразбрали? :))))