Непалци и индийци искат в България, търсят по-високи заплати и щастие

Поне 2-3 пъти повече получават у нас от същата позиция в Непал
12 юни 2024 17:00, Анисия Иванова
378
Непалци и индийци искат в България, търсят по-високи заплати и щастие
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България съществува липса на кадри в почти всички сектори, което кара компаниите да се обръщат към привличане на кадри от чужбина. Водещото за хората в Непал, желаещи да работят на Запад, е подобрението на стандарта на живот и възможност да издържат семействата си. Търсената заплата е поне 2-3 пъти повече от тази, която биха получавали в Непал на същата позиция. В азиатската страна заплатата за работник в супермаркет е около $100, докато в България на същата позиция те ще получават около $600 възнаграждение, това коментираха Слави Славов, Human Power BG, Сандеш Ариел, собственик на непалска агенция за набиране на кадри и Илиян Станков, The Prime Academy, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Организацията работи с различни сектори, като всеки от тях отчита липса на кадри, което възпрепятства изпълнението на планираната производителност, каза Славов. Това кара много компании да се насоча към привличане на кадри от чужбина, за това Българска търговско-промишлена палата организира бизнес среща на тема „Решения за внос на работници от чужбина“, което цели да информира и да отговори на въпросите на бизнеса. Недостиг на кадри предимно бива отчетен в сектора на производството, транспорта и хотелиерството.

Кадри от различни страни идват в страната, като водещите държави, от които България привлича работници, са Непал, Индия, Бангладеш и в някои случаи Узбекистан и Киргистан. На българската индустрия са нужни ниско и високо квалифицирани кадри, а когато те биват привлечени ги подготвят с уроци по български език.

Административни забавяния съществуват, но процедурите са лесни, като одобрението отнема около 2 месеца, каза Ариел. Той допълни, че ще присъства на бизнес срещата, за да разбере нуждите на бизнесите тук и да подготви кадрите в Непал, след като се прибере. Славов разкри, че работещите кадри от Непал са между 4000 и 5000, но също така има и студенти, учещи и практикуващи у нас.

Водещото за хората в Непал, желаещи да работят на Запад, е подобрението на стандарта на живот и възможност да издържат семействата си. Търсената заплата е поне 2-3 пъти повече от тази, която биха получавали в Непал на същата позиция. Гостът обясни, че в азиатската страна заплатата за работник в супермаркет е около $100, докато в България на същата позиция те ще получават около $600 възнаграждение.

The Prime Academy са изградили платформа, в която чужденците, желаещи да дойдат в България,

минават различни уроци по български език. Те се насочват към най-важните неща, които ще са нужни на работниците, като има специални курсове спрямо професията и областта на работа.

Когато кадрите дойдат в България, те трябва да разполагат с адресна регистрация у нас, обясни Славов.

"Около 3 месеца преди да дойде човекът, ние сме намерили адреса, регистрирали сме го, за да може да подадем документите му и ние им съдействаме с пристигането, настаняването, показваме им градската мрежа и понякога имаме практиката да ги запознаваме със съседите, ако живеят в блок. Истината е, че много добре българите приемат работниците от чужбина.“

Чужденците се чувстват добре у нас, въпреки че им отнема известно време да се впишат в екипа и средата, но когато това се случи те се напасват изключително добре.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


378
Още от Страната
Психичноболен напада хора във Велико Търново
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
291
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Tърсят ги на грешно място.
290
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да успокоя тревожещите се за тези гастарбайтери: 1. Хотелите имат стаи за персонала. Не се плаща. 2. В Индия и Непал се изповядва хиндуизмът, който е мнооооооого далече от мюсюлманството. Християнството е най-близко до мюсюлманските тези, поне що се отнася до Божите заповеди. Не се различават много от нашите. Но по Корана си имат една съществена, която не се отнася за нас, християните. Пък и кой би я спазвал? Тя гласи: "Не се възгордявай!" Плюс в България е, че само ултрасите бият друговерци.
289
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да пази Господ.
288
6
 
6
 
! Отговори
Гатанка преди 1 седмица
Защо не искат в Русия, която "бъка от пари и щастие" според путинистите? Отг. Путин ги мобилизира за фронта. Като африканците.
287
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За сведение: индийците са с почти най-високия коефициент на интелигентност. Те са сред Топ 5 при математиците на планетата. В НАСА работят изключително голям брой индийци. Малко са мързели заради топлия влажен климат в Индия (подобно грък по пладне), но на студ са активни.
286
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Гледате индийски филми, пък плюете индийците. Странно.
285
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В България и сега има много индийци. Не пречат. Непалците не са като непалския тигър. Не ядат хора. Руснаците са ядяли обаче. Налагало се е. И генът им такъв, променлив. Категорично везните са в полза на непалци пред путинисти.
284
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Малиии,тия като се омешат с нашите индийци ще станат повече от нас.
283
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пазете дъщерите си!
282
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако мислят , че тука ще намерят по-добър живот... Както са дошли така и ще си тръгнат и то много бързо. Един малък процент ще останат тука, кой с брак, кой няма да има пари за обратен билет...
281
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Търсят и високи заплати и щастие?!Майко мила!Само те ни липсваха!
280
4
 
6
 
! Отговори
Кръговра идиотика преди 1 седмица
Каква е ползата за икономиката и природата. Тези ще пращат заплатите в Индия ,а самолетите ще горят десетки тонове гориво...
279
2
 
11
 
! Отговори
десните леви преди 1 седмица
В Англия след Брекзида идват по 600 хиляди нелегални мигранта от Африка и Индия.
278
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ще им дадат 600 долара, ама не се ли замислят че поне 2/3 от тази сума ще им отиде за наем, сметки, храна и данъци? Колко точно ще пратят в Непал?
277
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Работил съм в Англия с непалци. Да са ви честити! Сами ще си ги разберете.
276
2
 
12
 
! Отговори
Преход преди 2 седмици
Зеления преход се оказа лилав преход. Ще возим миячи от другия край на планетата -много еко бе. Иначе избиват кравичките оти пръцкали ...
275
2
 
1
 
! Отговори
Детелини преди 2 седмици
Както дай малко щтастие тази вечер.
274
0
 
14
 
! Отговори
История даге преди 2 седмици
Комунистите след 1948г бяха събрали всички роми на Балканите в България за да борят бржуазния ген, сега капиталистите играят на едро от извора ще ги внасят да борят високите заплати.
273
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Aйge нeмa нyжga...
272
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ами да ви пожелаем успех тогава.