Грийнпийс: Газов румънски мегапроект ще е опасност за Черно море и хората

Другият риск са военните действия, които се водят на север
20 май 2024 16:21, Анисия Иванова
22

Газов мегапроект в румънски води застрашава живота в Черно море. За това алармираха от "Грийнпийс" - България.

"Имаме притеснения по няколко точки. Основните са свързани с климатичните промени, но също така и със замърсяването в Черно море. Това е доста крехка и полузатворена екосистема. Трябва много да внимаваме какво правим като човешка дейност там, а пък има доста дейности, които "натискат" екологичното разнообразие в морето. А това води до проблеми в морето", каза директорът на "Грийнпийс" - България Меглена Антонова в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ по този начин животните страдат, както и местообитанията им.

"Това, което може да се случи на българските граждани, беше посочено и от МОСВ, които пратиха писмо към румънските власти. Най-големите заплахи могат да дойдат от замърсяване на водите, което ще повлияе както на хората, които живеят по морето, така и на животните. Едно от големите опасения е, че компанията, която инвестира в проекта, не дава ясни данни какви ще са химическите процеси, които ще се случат", сподели координаторът на кампаниите Мартин Томов за Bulgaria ON AIR.

Антонова сподели, че целта на доклада е, когато бъдат идентифицирани определени рискове, след това да се адресират и да се види дали могат да бъдат намалени до минимум.

"Един от рисковете е изтичването на метан, тъй като ще се добива изкопаем газ от тази платформа. Не просто трябва да се предприемат мерки, за да може това производство да е по-екологично, но и няма смисъл от него, защото Европа е презапасена с газ. Няма да спечели толкова държавата, колкото ще спечели инвеститорът. Има и държавно участие, но това не означава, че ще има икономически ползи за гражданите или институциите", добави тя.

Томов припомни, че другият риск, който има за Черно море, са военните действия, които се водят на север.

"Всяка промяна в средата влияе. В Черно море има 3 вида китоподобни делфини, една морска свиня, те са познати на хората, но са много чувствителни бозайници. Всяка дейност със силен шум би могла да ги притесни и да си променят мястото, на което живеят. А заради военните дейности някои животни трябваше да си изместят изцяло местата, които обитават, има и висока смъртност", подчерта директорът на "Грийнпийс" - България.

В доклада не е описано какъв ще е ефектът върху околната среда в момента, в който газът бъде доставен и се изгори.

"Проектът се намира на 140 км от брега на Румъния, но всъщност е на 30 км от морската ни граница, така че той е изключително близо и според самите изчисления на доклада едно замърсяване би стигнало до Шабла или Каварна, а за 2 седмици ще стигне и до най-южната част. Основните притеснения на хората са, че водата, в която живее рибата, ще се промени. И всичко, което е вътре в рибата, може да е отровно, а така да стигне и до хората", коментира Мартин Томов.

Попитана какво се случи с проекта за перките в Черно море, Антонова отговори: "Има два енергийни проекта - единият е за добив на газ, също е в Черно море. За него все още очакваме какви ще са резултатите от последните изследвания. А пък по отношение на развитието за вятърната енергия в морето, доколкото знаем, проектът е замразен заради политическата обстановка в страната".

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от Видео прогноза
Слънцето се показва утре, в планините ще превали
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да добиват газ и нефт в затворено море е вредно за околните държави. Сигурно проектът е концесия на Западна фирма.
18
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всички жендари еколази да се съберат на един девствен остров по средата на океана и да живеят в хармония с природата.
17
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тоз жендар защо не е с препаска от зелени листа и защо носи изкуствени очила. Разсипал е природата.
16
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен:"За ЕКОЦИДА в Нова Каховка, причинен от руснаците, нещо..." -___- Естествено, че това е хуманно деяние на освободителката на всички по света!
15
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Поредните руски агенти с опити за всяване на паника и раздори!
14
3
 
14
 
! Отговори
Архивите са живи! преди 3 седмици
До Анонимен 7 Ние сами се отказахме да проучваме за наша газ, за да не скършим хатъра на ГаZZпром!
13
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За ЕКОЦИДА в Нова Каховка, причинен от руснаците, нещо да кажат?
12
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
по поречието на Дунав румънските заводи замърсяват от много години, тровят жителите в България чрез въздуха, а водата от Дунав нали в морето отива?...
11
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако ние давама трибуна на такива измуушляци утре в Букурещ ще има конференция за затваряне на лифтовете в България щото планините ни са малки и не са Алпите, където може големи лифтове!
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
От къде ги намирате такива? Черно море е мъртво в дълбините си. Буквално. Освен някоя гадинка да се научила да живее в сероводород. Затова и откриват запазени останки на кораби от преди 2000 години. Ама някой е пропускал уроците по химия и физика в училище, за да пуши разни плевели. Максимална измерена дълбочина 2216 метра. Загадка... ако се спука тая тръба?!?! Кой ще я закърпи? Тоя ясно, че отдолу ще стане слой като лепило на дъното, но кой ще фалира заради една кръпка? Никой нищо няма да прави
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Голяма работа като мрънкат Грийнпийс - България. Все едно не знаем че заради такива в България ни инвеститор нито от ресурсите си ще се възползваме. Защото ако някой е ходил в Румъния скоро ще знае че около градовете им бъка от работещи заводи строят се огромни проекти и икономиката им върви, много по чисто е и инфрастркутурата им е ТОП!
8
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
а за замърсяването с украински мини споменаха ли нещо?
7
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Грийнпийс работят за Холандия и Норвегия за да затапят газа на румънците, но и ние нямаме никаква далавера от румънски добив щото всички сондажи у нас удобно оставиха газа да се точи само от едно място- от Румъния, а за България го омрънкаха нещо, че нямало, а то е ясно, че газовото тяло е едно и е общо. Румънците точат газ и им идват Грийнпийс, а ние имаме Банско и идват швейцарски фондации да спират лифтовете! Няма празно с ценностите!
6
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Според тази организация не трябва да се преви нищо за да "запазим планетата и живота".Да се връщаме в пещерите и да пасем трева, а извинявам се забравих и това не може защото ще отделяме метан като кравите и ще ускорим "климатичните промени - глобалното затопляне".
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На тия по един фотоволтаик в кратуните и да са махат.
4
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И без това Китай владее пазара на зелени енергии от електрокари до вятърни мелници и соларни панели.
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тези искат да ни върнат в тъмните векове с утопиите си.
2
6
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 седмици
Румъния е нормална държава, а не русофилска клоака като България. Грийнпийсаджиите трябва да бъдат наритани и удавени в морето.
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тия пийсове са опасни за хората.