БЛС: Без лимити за броя на клинични легла в педиатрията!

Да се увеличат цените на медицинските ценности, настояват още
24 апр 2019 20:08, Петя Славова
3
БЛС: Без лимити за броя на клинични легла в педиатрията!
Снимка: Reuters

Българският лекарски съюз /БЛС/ настоява в спешен порядък да отпаднат лимитите за броя легла по клиники в педиатрията. Ограничението да е общо за броя легла за педиатричните болници и отделения. Това се посочва в позиция, приета на заседание на Управителния съвет на БЛС днес, съобщиха от Съюза.

Още по темата

БЛС настоява за увеличаване на цените на медицинските дейности /особено за педиатричните пътеки/ още в рамките на сега действащия Анекс към НРД 2018, като за тази цел се използва резерва на НЗОК.

От лекарската организация искат още изплащане на т. нар. "надлимитна дейност" на болниците на стойност 153 млн. лв. с икономии реализирани от бюджета за болничната помощ за 2019.

Съсловната организация настоява да бъде въведена потребителска такса за преглед на дете, която да бъде поета от държавата. БЛС настоява за достойно заплащане на всички, работещи в здравния сектор, което да се реализира чрез реално остойностяване на труда на медицинските специалисти

Според БЛС през последните месеци сме свидетели на поредица от протести - тези на професионалистите по здравни грижи от страната, а от началото на април и на педиатрите от Специализираната болница по детски болести "Проф. д-р Иван Митев".

БЛС е категоричен, че не това е начинът да се реши задълбочаващият се с години проблем за остойностяване на труда на здравните специалисти, са посочили от Съюза и са допълнили, че единственият начин за публично финансиране на здравеопазването в България е през НЗОК, а финансирането на отдалечените региони е отговорност на Министерство на здравеопазването чрез програмата за лечебните заведения, работещи в неблагоприятни условия.

БЛС се солидализира с изказаните от педиатрите от Специализираната болница по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" проблеми. Те има възможност и трябва да бъдат решени чрез повишаване на цените на КП в болничната помощ и чрез повишаване на цените на медицинските дейности и капитацията в извънболничната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако друго не ни накара да се надигнем, това е темата, която трябва да ни обедини. Здравеопазването, децата ни! Убиват ни бавно и мъчително, лекарите се превръщат в чиновници и броят пътеки с нас. безобразно е, стига вече, бе, стига!