Лятото на 2024 г. е най-горещото и едно от най-сухите в България от началото на века

Това сочат данните на Националния институт по метеорология и хидрология
7 сеп 2024 07:37, Елка Василева
51
Лятото на 2024 г. е най-горещото и едно от най-сухите в България от началото на века
Снимка: архив, БГНЕС

Лятото на 2024 г. е най-горещото и едно от най-сухите в България от началото на века, сочат данни на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Тазгодишният юни беше най-топлият от 1930 г. насам, а юли - почти толкова горещ, колкото и този през 2012 г. – най-топлият досега. Август също беше един от най-топлите месеци август, отбелязват от НИМХ.

Това лято средната сезонна температура е над климатичната норма. Средните температури на дневна база през цялото лято също са над нормата с изключение на отделни дни. Най-високата измерена температура в оперативните метеорологични станции на НИМХ в населени места е 42.2 градуса (в гр. Сандански на 16 юли), информират от НИМХ.

Метеорологични факти и явления

Астрономическото лято започна с настъпването на лятното слънцестоене (в 11:51 ч. на 21 юни 2024 г.) и продължава до настъпването на есенното равноденствие (в 9:43 ч. на 23 септември 2024 г.). Метеорологичното лято е календарният тримесечен период от 1 юни до 31 август.

Сезонните количества валеж в по-голямата част от страната са под или около климатичната норма. Най-големи отрицателни отклонения са наблюдавани в Северна България, Източните Родопи, Горнотракийската низина и крайните югоизточни райони на страната.

След хладния и дъждовен месец май 2024 г., юни беше с валежи под нормата, което доведе до ранно засушаване през юли. Сушата е най-силно изразена в Северозападна България и по Черноморското крайбрежие. Тя продължи и през август, като най-тежко засегнати са западната част на Дунавската равнина и Горнотракийската низина. В Североизточна и Югозападна България на места бяха отчетени наднормени валежи. Най-голямото 24-часово количество валеж за сезона беше 113 мм от дъжд и град в Самоков на 10 юни.

Значими метеорологични събития

В периода 12–14 юни северозападната част на Балканите беше под влияние на студен фронт. Създадоха се условия за мощна конвекция и в много райони има краткотрайни интензивни валежи с гръмотевици, градушки и силни пориви на вятъра. На места количествата валеж за часове доближаваха 80% от месечните норми, а големината на градовите зърна варираше от лешник до яйце. От градушките и вятъра бяха нанесени много материални щети, имаше локални наводнения, в отделни общини беше обявено бедствено положение. Особено големи бяха пораженията от градушката на 13 юни в с. Шереметя, Великотърновско.

През юни температурата на морската вода постепенно се повишаваше от 18–20 градуса в началото до 25–26 градуса в края на месеца. В периода 10–11 юни в районите северно от н. Калиакра и южно от н. Галата до Обзор се наблюдаваше явлението upwelling – издигане на дълбоки морски води до брега, водещо до рязко понижение на температурата на морската вода. Явлението се прояви отново в дните от 14 до 16 юни почти по цялото крайбрежие. Upwelling имаше и между 2 и 4 август, отбелязват от НИМХ.

През периода 6–24 юли цялата страна беше обхваната от гореща вълна. Броят на последователните дни с максимална температура на въздуха над 40 градуса в гр. Сандански беше девет (10–18 юли).

В резултат на високите температури и липсата на валежи, както и на човешка небрежност, от 12 юли до края на месеца в страната бушуваха десетки пожари. В отделни общини беше обявено частично бедствено положение, жителите на няколко села - евакуирани. През периода 12–16 юли няколко пожара пламнаха в районите на Хисаря, Карлово и Калояново, където изгоряха над 20 000 дка сухи треви и гори. В с. Отец Паисиево, общ. Калояново, бяха изпепелени 10 къщи. На 14 и 15 юли голям пожар край варненското село Слънчево унищожи около 1500 дка гори и сухи треви. Няколко дни бушуваше огнената стихия в Сакар планина и изпепели над 100 000 дка площи, от които 24 000 дка горски масиви. На 17 юли пожар в с. Воден, общ. Болярово, бяха унищожени 35 къщи и стопански постройки, изгоряха и десетки домашни животни, а по-голямата част от жителите бяха евакуирани. На 26 юли пожарът в планина Славянка, на границата с Гърция, навлизе и на българска територия.

През август рискът от пожари остана висок. Пожари, причинени от мълнии, имаше в горски масиви в планините Пирин, Славянка и Рила. През периода 26–31 август висок циклон с център над Черно море се премести на запад към страната и създаде условия за валежи. Значителни количества валежи бяха измерени през последните два дни от месеца в крайните източни райони, отбелязват от НИМХ.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от Страната
Българите не са тръгнали за Гърция, турските курорти се поизпразват
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
0
 
! Отговори
Лирик преди 1 седмица
Госпожица *** се е объркала малко.Тя не си спомня 2012г.(и2013г.)където не валя 6 месеца в Северна България.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Когато псевдозелените започнат да финансират войни, това се получава.
30
2
 
5
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 седмица
ОТ 30 ГОДИНИ ОТКАКТО ДПС Е В РЪЦЕТЕ НА ДОГАН, ЯЗОВИРИТЕ В БЪЛГАРИЯ ИМАТ ЗАДАЧАТА ДА СА ПРАЗНИ ИЛИ ПОЧТИ ПРАЗНИ.НЕ Е ОТ СУШАТА.ИМАМЕ РЕКИ ИЗВИРАЩИ ОТ НАШИТЕ ПЛАНИНИ , ИМА РЕКИ ИЗВИРАЩИ ОТ ЧУЖДИ ПЛАНИНИ, ЕЗЕРА, ПЪЛНИ СМЕ С ВОДА. НО ГИ ДЪРЖАХА ПРАЗНИ, ВСИЧКИ ЗНАЕМ ЗАЩО.НЕ ВИНЕТЕ ВРЕМЕТО ЗА ГЛУПОСТТА СИ ДА СЛУШАТЕ И ИЗПЪЛНЯВАТЕ НА ДОГАН ПРЪЙДНИТЕ.НЯМАЛО Е КУРАЖЛИИ ДОСЕГА, ВЕДНАГА БСП СДС ГИ УСПОКОЯВАЛИ НАЙ ГОЛЕМИТЕ ПРОДАЖНИЦИ. ОТ ТАМ ИДЕ И РАДЕВ КОКАРДЖАТА.И ТЪЙ НАПЪЛНЕТЕ ЯЗОВИРИТЕ И ВОДА ЩЕ И
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А така,нарязаха и продадоха за скраб поливните системи,създадени от соца и сега глад и суша,заради политическите мародери и крадци
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В България-да. В Исландия обаче още през август облякоха шушлеците.
27
0
 
7
 
! Отговори
Бгг преди 1 седмица
Защо тогава ВЕЦ -овете работят от 18 до към 21 часа? Значи има вода за притежателите им , а за хората няма. Ние сме си виновни за всичко , защото търпим.
26
3
 
1
 
! Отговори
до една, че две, че преди 1 седмица
Нали си даваш сметка, че това е художествена измислица, а не исторически извор? Също както и книгата "Време разделно" писана от наш съвременник, който почина наскоро. Питам, защото много безмозъчни същества вярват, че точно така е било и че са достоверни.
25
0
 
3
 
! Отговори
ЯЯЯ преди 1 седмица
БЪЛГАРИНА изобщо не мисли ама ИЗОБЩО !
24
2
 
8
 
! Отговори
една, че две, че три преди 1 седмица
усилни и паметни години....Да беше мор, да беше, чума...а то градушка ни удари,, порий ни мътен влече, засух беше, слана попари, в Земята зърно се опече.. - 1910г.
23
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
хем пишете от началото на 21 век, хем сравнявате с 20 век да прокарате пропагандата си, ама не знаете че 20 ввк е имало и по високи температури. Най-високата температура в България е измерена в Садово и тя е +45,2 градуса през 1916 г.
22
4
 
4
 
! Отговори
ХЕХЕ 2 преди 1 седмица
ГЛ***УПАВА НАЦИЯ !
21
1
 
7
 
! Отговори
34 г, с вишу, безраб преди 1 седмица
то па един век - 24 г, аз съм по стар от тоя век
20
0
 
3
 
! Отговори
Дайте статия преди 1 седмица
За ДПС Румен Гайтански Доган ББР да анализираме политическата ситуация. На ограбената от ГЕРБ БСП ИТН и Възраждане държава.
19
1
 
3
 
! Отговори
Kупи въже търси клон преди 1 седмица
До 30 Държавата е виновна. . . . . . Трудно е да си глупав и да не ти личи, а още по трудно е да си неграмотен!
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
'Тазгодишният юни беше най-топлият от 1930 г. насам, а юли - почти толкова горещ, колкото и този през 2012' -- туй не прави лято 2024 най топлото, щото няма половин бременна жена. а мъж да е станал жена пък съвсем, освен в кратуните на ойрожендьрите
17
4
 
4
 
! Отговори
ааа 2 преди 1 седмица
глупави коментари на про2сти хорица ....жалко за БГ
16
2
 
5
 
! Отговори
Държавата е виновна преди 1 седмица
Лош касмет бе!Лош касмет е че сме се родили в България.А можеше да се родим в Монако.Дубай или щата Флорида.
15
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Миналото лято беще по-горещо. Защо лъжите?
14
0
 
3
 
! Отговори
до 24 преди 1 седмица
До Българскитеа защо про2стите българета гласуват за тях ?!????
13
4
 
4
 
! Отговори
Спирам да пърдя преди 1 седмица
Спирам да ***, за да спася планетата. Клаус Шв. харесва това. Грета недоклатената също.