Скъпите жилища в София пречат на трудовия пазар

Столицата вече не е така привлекателна за хора от провинцията
23 май 2024 08:54, Анисия Иванова
85
Скъпите жилища в София пречат на трудовия пазар
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За хората, които обмислят да преместят да живеят в София, може да се окаже, че е по-изгодно да останат там, където са или пък да мигрират в друга страна. София вече не е чак толкова привлекателна за хора от провинцията. Това каза доц. Пламен Ненов, член на Съвета за икономически анализи, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.  

София и Пловдив, които са много продуктивни региони с много висока заетост, но при тях мултипликаторите се оказват сравнително ниски, което е малко притеснително, защото по принцип, за да се постигне икономическа ефективност, ако е възможно, е най-добре населението да се прехвърли там, където продуктивността на региона е най-висока. Това, че София и Пловдив имат ниски мултипликатори, показва, че има някакъв ефект на запушването на тези местни пазари на труд и имаме препоръки относно отпушването на тези много продуктивни места, посочи гостът.

"Запушването според нас се дължи на имотния пазар. В София цените вече са главоломно високи, наемите са високи. Някои наши насоки са свързани с имотния пазар".

Разходите за подслон - за жилищен кредит или за наем, са прекалено високи. Това е притеснението. Достъпността на жилищата за хора, които ще бъдат ангажирани в тези индиректни работни места, които са в услугите, достъпността до жилища за тях е доста намалена, допълни той.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от София
Довеждащият транспорт в столицата с мистериозен график
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
2
 
! Отговори
Шишо преди 3 седмици
През последните тридесет години целенасочено икономиката на страната беше концентрирана в София. Сега берем плодовете на това безумие. Никой не може да ме убеди, че голяма част от офисите със служители на високи заплати не могат да бъдат преместени в далеч по-нормални за живеене градове в провинцията. Самите им служители биха били по-щастливи.
82
0
 
2
 
! Отговори
НЯМА " РОБСКИ Т преди 3 седмици
ИМАШЕ'-- " БРИГАДА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКИ ТРУД"!!!!
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ БЕЗПЛАТЕН РОБСКИ ТРУД"---е решението на всички проблеми в столицата....ХАХАХАААА
80
0
 
3
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 3 седмици
Направете " трудови конц- лагери:"--- за работници в София...ХАХАХАААА... ЕДИН РУСКИ " ГУЛАГ" ЩЕ ВИ ДОЙДЕ ДОБРИ. БЕ....
79
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Крайно време е отново да се въведе софийско жителство
78
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
450 000 лева плюс искат за нова къща без обзавеждане на 20 километра от Пловдив. 200 000 евро къща на километър от плажа. Мега неадекватни цени, заплати и закони. Какви хора какъв трудов пазар. Този е *** от класа.
77
0
 
12
 
! Отговори
... преди 3 седмици
Тоя човек не знае къде се намира. Почти няма населено място, където да има излишък от работна ръка. Просто, при строително- монтажните работи, земеделието и дърводобива, легалната заетост е под 10%. В този смисъл, провинцията вече няма какво да прати на София.
76
3
 
13
 
! Отговори
Хмм преди 3 седмици
Задължително ли е всеки от обезлюдялата провинция да се премести в София, за да може някакъв пишман-икономист да се прави на голяма работа. София си е взела своето. Даже повече, отколкото ѝ се полага. Много ми е смешно, когато новоизлюпени софиянци се оплакват, че няма детски градини за децата им. Има детски градини. Просто не са в предназначеното за вас населено място.
75
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
200 декара на полето и вила на морето - това е живота. Ще ме закарате в София, ама на кукуво лято...
74
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Трудовия пазар може и да е дистанционна работа. Това че много са задръстени, помага на умните...
73
8
 
3
 
! Отговори
ИТ преди 3 седмици
Не искам да ви плаша, но хоум офиса приключи безславно. Защо ще питате,нали е уин-уин? Защото най-скъпото на тая земя е недвижимото имущество.Собствениците на пустеещите офиси (а реално тези хора са много по-малко отколкото ни се иска да вярваме),просто се обаждат на вашето СЕО (онзи същия дето през деня облича костюма и се прави на важен,а през нощта е драг-кралица) и му казват да пусне едно мейлче, че от понеделник ви иска всички под строй в офиса.
72
0
 
8
 
! Отговори
Я преди 3 седмици
В България е пълно с хора, които се правят на нещо, което не са. Та и този на снимката така. Момче хапни една баничка и се успокой, от икономика разбираш много малко.
71
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
тристаен Леверкузен,празен,без кухня 1000евро,с 4 месечен депозит.съвсем нормален наем дългосрочен.след осн.ремонт.
70
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Алекс: Наемите в чужбина определено не са най-ниските :-) Европа не е това, което беше. Ако си Митко Бербатов - да, защо не. Той и Роналдо "емигрира" така да се каже в Саудитска Арабия. Обаче ако имаш една нормална, обикновена работа, трудно е в Европа. В последните 10-15 години милиони хора от близкия изток, от Африка, а сега и от Украйна се преместиха в Европа. Разбира се това поставя под натиск цялата система - безработица, жилища, болници, детски градини, криминалност на средата...
69
6
 
6
 
! Отговори
дедо поп преди 3 седмици
Той баланса в София ще го оправи оня горе като тръсне едно 7 по Рихтер. Тогава всичко ще си дойде на мястото и баланса ще ви се намести..
68
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Един Българин: 300 хил.евро е безумие, съгласен. Подкрепям разсъжденията ти, така е, както го пишеш, но ако нямаш семейство. Ако си женен / омъжена и щом дойдат децата (детска стая, приятелчета от квартала, ясла, детска градина, училища и т.н.) сметката става съвсем различна. Като добавим, че България не е Европа в смисъл, че пазарът на наеми (а и законодателството ни) не е развит на нивото на Европа, то нещата съвсем отиват в посока купуване, а не наемане. Та така.
67
0
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 3 седмици
Имам колега от Севрозапада.Там има апартамент,който е празен.В София изплаща ипотека.И въпреки ипотеката казва,че му е много по-изгодно да работи в София.А наемите в чужбина не са от най-ниските.Студио в Антверпен/Белгия е 800 евро/месец.
66
2
 
14
 
! Отговори
Един Българин преди 3 седмици
Под наем си "мобилен" - ако искаш хоум офис можеш да се прибереш където имаш имот, а дадеш ли 300 000 евра за бетон си се "бетонирал" в София. Както се писа по долу София е един претоварен град със задръствания, нерви, без паркоместа (и съответно градинки) и колкото и да не обичам комунизма няма нищо общо с това, което беше преди 34г. Бетонирайки се с 300 000 ти се бетонираш за 50г, а с лихвите и таксите 100 години. Е хубаво ама за това време блокът я оцелее я не. Наемът е безгрижие.
65
1
 
12
 
! Отговори
Един Българин преди 3 седмици
Презастрои се София и с това главоломно намаляващо население цените на жилищата , както и заплатите на "майсторите" ще се сринат. Не е нормално една миниатюрна баня да струва 8000лв! Имам колеги с огромни заплати и банките се избиват да им дават кредити. На скоро с един от Шумен си говорихме , че нямал имот в София. Казах му че няма и смисъл да има. Наемите са прекалено ниски за да се купуват жилища, които да ги мислиш.
64
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Извън София вирее само местнотоиндийсконародонаселение, българите са на доизживяване или се местят в чужбина, ако някой остава тук е от далавера някаква