Скъпите жилища в София пречат на трудовия пазар

Столицата вече не е така привлекателна за хора от провинцията
23 май 2024 08:54, Анисия Иванова
85
Скъпите жилища в София пречат на трудовия пазар
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За хората, които обмислят да преместят да живеят в София, може да се окаже, че е по-изгодно да останат там, където са или пък да мигрират в друга страна. София вече не е чак толкова привлекателна за хора от провинцията. Това каза доц. Пламен Ненов, член на Съвета за икономически анализи, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.  

София и Пловдив, които са много продуктивни региони с много висока заетост, но при тях мултипликаторите се оказват сравнително ниски, което е малко притеснително, защото по принцип, за да се постигне икономическа ефективност, ако е възможно, е най-добре населението да се прехвърли там, където продуктивността на региона е най-висока. Това, че София и Пловдив имат ниски мултипликатори, показва, че има някакъв ефект на запушването на тези местни пазари на труд и имаме препоръки относно отпушването на тези много продуктивни места, посочи гостът.

"Запушването според нас се дължи на имотния пазар. В София цените вече са главоломно високи, наемите са високи. Някои наши насоки са свързани с имотния пазар".

Разходите за подслон - за жилищен кредит или за наем, са прекалено високи. Това е притеснението. Достъпността на жилищата за хора, които ще бъдат ангажирани в тези индиректни работни места, които са в услугите, достъпността до жилища за тях е доста намалена, допълни той.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
28
 
! Отговори
Zks преди 1 месец
Лека полека няма да има кой да работи най обикновенните професии и тогава ще зацикли всичко... на никой не мунсе робува за без пари... при условие че имашмварианти за чужбина
22
9
 
21
 
! Отговори
хахах преди 1 месец
е такива са ни "експертите", София е последна в ЕС че и даже Белград е преди София по цена на наема спрямо средната заплата, демек тука е най-евтино да живееш под наем. със покупката е същото положението, с най-малко средни заплати купуваш жилище. Всеки който има желание може да провери, но трябва четене с разбиране.....от друга страна пък стига толко ceляци в София то вече не се живее
21
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спокойно. И цените ще паднат, ама и трудовия пазар ще залинее. Няма идеална ситуация на тая земя. Раят е "на небето".
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те си живеят под наем, не се загробват със заеми и могат да мигрират в чужбина по всяко време сами се сетете защо.
19
14
 
14
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 1 месец
Шопите се пазарят като евреи за цена нощувка. Не идвайте в градчето с разглезените си хлапета. Космическите ви претенции - другаде!
18
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ааа,Добър ден! София не е само ИТ-та и Кол центрове.Трябват готвачи,чистачи,хора работещи в производството,и за тях по изгодно е да си стоят по родните места.
17
15
 
18
 
! Отговори
Йо преди 1 месец
Айде стига сте ревали какво било в София. Не можели прозорците да си отворят... Факт е, че се доближава до всяка друга европейска столица. Има своите минуси, но има и много предимства, спрямо другите столици. Няма как в такъв град, с толкова хора наемът да е нисък. Навсякъде е така!
16
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При Фандъкова жилищата бяха евтини и много българи от провинцията си купиха апартаменти в София. Като дойде Терзиев ги увеличи.
15
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Факт...а защо БСП, Възраждане, пп не напълнят София да гласуват за нея?!
14
4
 
13
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
в люлин новото строителство е на наи мръсните и шумни кръстовища да дадете250 000 евро и да не можете да си отворите прозорците ни денем ни нощемсега гледам два плаката на балкони че се продават купили са ги на зелено видялиса за какво става въпрос и първите 2 тристаини апартамента излизат на пазараами новия блок срещу тунела от зап парк отдолу е метрото шок и ужас
13
9
 
14
 
! Отговори
Х преди 1 месец
Ами това е нормално да са високи цените там където доходите са високи. В Ню Йорк заплатите са много големи, затова наемите са много големи. В София заплатите са прилични за бг стандарта, затова и наемите са съобразени с този стандарт.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А дано ама надали!
11
7
 
20
 
! Отговори
Да преди 1 месец
Провинциалистите убиват София
10
5
 
32
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Селяните продават ниви и животни и идват в София, къде те не може вече да се диша от простотия и селения... София загива.
9
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕРБ напълниха София със селяни да гласуват за Борисов и протежето му Фандъкова.
8
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ахх софия, толкова е хубаво там...като има национален празник си го празнувам по паркингите, пътищата, третоарите и едно кръгово. А ако валне малко, задължително гумените ботушки че да не ме хлопне някоя третоарна водна мина....
7
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами намалете ги тогава.
6
11
 
32
 
! Отговори
Ели преди 1 месец
То оставаше и на безценица да идват да живеят тук. Сега става задръстване ежедневно, няма места в детските градини, няма къде да се паркира и т.н. Ако започнат да живеят тук за 400 лв наем,както искат представяте ли си какъв маймунарник ще стане. Високите цени са един вид филтър. Пък и най-големите oтpепляци не идват.
5
3
 
13
 
! Отговори
От 2 преди 1 месец
Дано не съм лош пророк, но шестото ми чувство подсказва, че следващите ще са САП. На немския инженер заплатата е сходна с тази на българския програмист-рентиер.
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А кой ше копа на село у ТКЗС-то :)))