Ще поскъпне ли градският транспорт в София?

Откъде ще се намерят пари за мащабната модернизация?
14 юни 2024 13:40, Инна Ангелова
87

Наскоро кметът на София Васил Терзиев представи амбициозния си план за модернизация на градкия транспорт за следващите няколко години. Предвижда се закупуването на нови трамваи, тролейбуси, електробуси и автобуси.

"Това зависи от добрата воля на общинските съветници от всички групи. Всички те би трябвало да носят отговорност пред софиянци за добруването на нашия град. Тази седмица представихме заедно с кмета Терзиев най-амбициозната програма за обновяване возилата на градския транспорт, правена някога в историята на София. Става въпрос за една инвестиция за следващите 5 г. от около 1 млрд. лв. и закупуването на около 500 нови превозни средства, от които 150 трамвая, 280 автобуса и 75 тролейбуса, които ще са по най-нова технология, изключително модерни, комфортни", заяви общинският съветник от ПП-ДБ-СС Андрей Зографски в "България сутрин".

По думите на общинския съветник, новият проект за градския транспорт ще се финансира от няколко източника. Пари ще има и от бюджета на столицата, други ще са от европейските програми.

Новият градски транспорт ще се финансира от няколко източника, посочи общинският съветник.
"Бюджетът на самия градски транспорт е бюджет за ежедневното му съществуване. Ние като град сме кандидатствали за NetZeroCities, където има няколко милиарда евро възможни. Тепърва ще трябва да представим този план в Европейската комисия и в Европейската инвестиционна банка, както и заем. Имаме да строим няколко детски градини, които ще отнемат поне 2 години. Тази нестабилна политическа ситуация се отразява негативно", коментира Зографски пред Bulgaria ON AIR.

Общинският съветник каза, че не се предвижда поскъпване цените на градския транспорт. В момента той се намира в добра финансова кондиция.

"Вече имаме над 1,1 млн. среднодневно пътувания. Успяваме да привличаме нови и нови пътници. Плащането през карта, годишната карта от 365 лв. - направена е максимално достъпна за софиянци. Проблемът е, че е бавен и понякога нередовен", каза още Зографски.

По негови думи има проблем с недостига на шофьори, както и с частите на автобусите.

"Спрян е отливът на шофьори. Имаме сериозен недостиг. Намерихме 6 млн. лв. от увеличени приходи на Столична община, които ще покрият стари дългове на системата, генерирани в предишните мандати и ще се инвестират в по-добро състояние на подвижния състав. Голям е проблемът с частите на автобусите", добави Зографски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от София
Пореден автомобил "кацна" на трамвайните релси в София
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
ОСТАВКА! преди 4 дни
"няколко детски градини..." Има 3000 деца извън градина. Май май не са няколко, а стотици. Колко е капацитета на една ясла/градина? Кадри от къде, подготвяш ли бюджети за обучение? Училища предяввидил ли си? Щото липсата на градини се прехвърля към училищата. Не е само да се построи б а с т у н.
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Андрей Зографски ПП,ДБ,СС, ха,ха,ха! Не ни разсмивайте.
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
София си има общинар на висок пост в общината, който е северномакедонец и българин, в същото време. Такъв си го заслужава. Честито!
74
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На този от снимката майка му Солза Грчева е отявлена българомразка и води митинги против договора между България и РСМ. Възползвал се от възможността да следва безплатно в СУ, за целта си извадил български паспорт. Живее в София от 10 години. Говори се, че летящият старт в политиката получи, след като заживява с Бонев, на съпружески начала.
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е оня ден Фъндъчкъта го удигна! Стига толкос!
72
1
 
1
 
! Отговори
Риторично : преди 1 седмица
Пендедружката Зоопорнографски някога качвал0 ли се е в градски транспорт или само се е возил0 на биг сайз диLLд0,велосипед без седалка и на евроатлантическите ценности на мис Бони?!?!?
71
1
 
2
 
! Отговори
Мунчо преди 1 седмица
Вчера автобус N85 в София беше след 28 минути...
70
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Добре си беше преди 1989 година - билетче по 6 стотинки, хората усмихнати, а не намръщени като сега, автобусите, трамваите и тролеите бяха 5-10 пъти по-начесто и доста по-удобни.
69
1
 
9
 
! Отговори
Спрете се преди 1 седмица
Скоро вдигнахте местни данъци и такси. Здравни. Ток, вода. Инфлация над 60% храни.Услуги. Елементарни козметики със сто процента. Ние не сме си увеличили сами заплатите с 300%. Не спряхте с това пълнене на гуши и цифровизация. Хората няма какво да ядат, те искат такси електромери, такси водомери. ПОКУПАТЕЛНАТА СПОСОБНОСТ намаля драстично. Спрете дрането, НЕПОНОСИМО Е! ЗАЩО НЕ Е НА РАЗСТОЯНИЕ БИЛЕТЪТ, ЗАЩО! ПАРНО ВОДА - ЦЕНИте кога ще Намалеят. Кога ще миете Улици ВСЕКИ ДЕН.
68
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Имало карта за една година за 365 лева. Пътуваш веднъж в годината с тази карта и едно пътуване ти струва 365 лева, евтиния. Пътуваш 100 пъти в годината и едно пътуване ти струва 3,65 лева, пак евтиния. С еднократните превозни документи пак яко плащаш. За какво да пътувам над 2 часа с градски транспорт и да платя доста, когато мога да го направя с кола за 40 минути и два пъти по-евтино.
67
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В градския транспорт се возят ученици, пенсионери и едни миришещи лошо. Доста разреден е, доста е скъп и хората предпочитат да пътуват с кола. На практика не можеш да си свършиш работата с градския транспорт, особено ако си с багаж, или не ти достига времето.
66
9
 
2
 
! Отговори
ДА ПОСКЪПНЕ....! преди 1 седмица
СОФИЯ Е ЗА БАРОВЦИТЕ---КОЙТО НЕ МУ ХАРЕСВА ДА СИ ХОДИ НА СЕЛО НА ЕФТИНДЖОС!
65
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Градският транспорт за пореден път ме убеждава , че доста се е подобрил в София и цялото мрънкане на огромна част от"гражданите " е с цел да не би да трябва за малко да има слезнат д***та от автомобилите. Предпочитат да седят в задръствания , но не да изполват ГТ. Метрото е супер , на няколко пъти ползвам автобус до Панчарево от 4Км , ползвам автобус до Симеоново от Семинарията. Ами много са добри . Редовни , чакал съм не повече от 4, 6 минути , с климатик и чисти . Винаги има място з сядане .
64
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Билетът за градски транспорт е 2 лв. във Варна. След като в столицата заплатите са по 2 в сравнение с повечето градове, в т.ч. и сравнено с морската столица, значи и всички, които са се втурнали да стават столичани трябва да плащат 2 пъти по-скъпо за транспорт. Логично е, нали? Само дето градският транспорт е за най-бедните в България. Новоизлюпените баровци и кифлите им никога няма да придобият европейска култура да си смъкнат зад..ците от колите и да се качат на автобус.Това е за простолюдието
63
0
 
4
 
! Отговори
до 58 преди 1 седмица
Зависи на какво миришат.....
62
3
 
17
 
! Отговори
митко преди 1 седмица
Конфискувайте парите на Боко Тиквата,свинята Пеевски и сие.Става въпрос за откраднати милиарди.Само това е изхода пред България.
61
1
 
13
 
! Отговори
Крундел преди 1 седмица
от една страна сме против задръстваният с коли и ги борим по всякакви начини, като ги правим по-големи с цел да качим хората в градският транспорт, от друга страна разреждаме градският транспорт и му вдигаме цената... много неумни хора... вместо да смъкнат цената на 1/2 от сегашната и затегнат контрола...ще имат сигурно 4х приходите на сегашните.
60
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"...които ще са по най-нова технология, изключително модерни, комфортни" - цъфнали сме и сме вързали за комфортни превозни стредства. Колкото са по-нови и комфортни, толкова са по-скъпи и толкова е по-скъпа поддръжката им! Най-вероятно отново се касае за прилапшване на комисионни, но всички които го правят ще отговарят един ден пред Бога. Пред народа е кристално ясно, че няма да отговарят.
59
1
 
13
 
! Отговори
Аз преди 1 седмица
Вчера през деня (не вечер, не уикенд) автобус 102 беше след 18 минути според таблото. Сериозно ли мислите, че нормален човек, който цени времето си ще чака толкова време, за да се качи в миризлив автобус, който никога не се чисти и вътре е пълно знаете с какви (знаете през какъв квартал минава тази линия).
58
3
 
6
 
! Отговори
Х преди 1 седмица
Ще има ли контрол да не се качват заразно болни хора, както и такива, които миришат силно?