Скъпите жилища в София пречат на трудовия пазар

Столицата вече не е така привлекателна за хора от провинцията
23 май 2024 08:54, Анисия Иванова
85
Скъпите жилища в София пречат на трудовия пазар
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За хората, които обмислят да преместят да живеят в София, може да се окаже, че е по-изгодно да останат там, където са или пък да мигрират в друга страна. София вече не е чак толкова привлекателна за хора от провинцията. Това каза доц. Пламен Ненов, член на Съвета за икономически анализи, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.  

София и Пловдив, които са много продуктивни региони с много висока заетост, но при тях мултипликаторите се оказват сравнително ниски, което е малко притеснително, защото по принцип, за да се постигне икономическа ефективност, ако е възможно, е най-добре населението да се прехвърли там, където продуктивността на региона е най-висока. Това, че София и Пловдив имат ниски мултипликатори, показва, че има някакъв ефект на запушването на тези местни пазари на труд и имаме препоръки относно отпушването на тези много продуктивни места, посочи гостът.

"Запушването според нас се дължи на имотния пазар. В София цените вече са главоломно високи, наемите са високи. Някои наши насоки са свързани с имотния пазар".

Разходите за подслон - за жилищен кредит или за наем, са прекалено високи. Това е притеснението. Достъпността на жилищата за хора, които ще бъдат ангажирани в тези индиректни работни места, които са в услугите, достъпността до жилища за тях е доста намалена, допълни той.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
3
 
7
 
! Отговори
Препатил преди 1 месец
Този защо не вземе да се върне от Норвегия и тогава да дава акъл?Много им е лесно на норвежците - най-големият износител на петрол и природен газ след Русия от Европа.
62
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не останаха хора в провинцията. Откъде да дойдат нови тълпи в София? От Германия и Англия ли чакате? Чакайте. Иначе имотният балон е в цялата страна, не само в София.
61
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Във Факултето как вървят жилищата?:Има ли мезонети
60
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Останките от Роби бачкат за Стотинки и едвам кретат, докато политягите ни Грабят Яко! А тия Милиарди Заеми Гепени, няма да има Жив Матрял да ги Изплати. То тва е и Целта де. Само Територията е Важна, без Матраля. Нарича се Геноцид де!
59
3
 
15
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 месец
У България вече, всеки работи "ден-- за ден"--- ЗАЩОТО НЯМА СИГУРНОСТ ЗА ПАРИТЕ, ИМОТА И БИЗНЕСА СИ..../ така е когато гората е пълна с лисици--- а държавата с комунисти и левичари../
58
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Логично е да има отлив. Винаги следвърхове следват спадове, вкл. и на пазарите, че дори и на имотните. София се презасити с хора и жилища, последните станаха свръх скъпи, спекулативно високите цени надвишават тези в редица големи европейски градове при в пъти по-ниски заплати за у нас. Ако ми се наложи да сменям място за живеене, София е последното, в което ще отида, по-скоро ще се преместя в чужбина. Цените на столичните имоти не могат да растат повече, няма на къде повече. Преглътнете го.
57
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами като иската да живеете в София, ще си плащате. Който му е скъпо да си се прибира на село.
56
4
 
12
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 месец
Ами, работодателите да им предоставят БЕЗПЛАТНИ ЖИЛИЩА- на работниците....НАЛИ СА ВСЕ "СОЦИАЛИСТИ"...ХАХАХА....
55
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По провинцията е същата бира.Местни феодали управляват от името и в името на политически партии.Местен феодол със съответните крепостни селяни от ДПС, местен феодал от ГЕРБ със своя контингент крепостни селяни и тн.Феодалите от Партията -Майка БСП намаляха значително, за радостИзриване на цялото това Гюбре...
54
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма държава в Европа с толкова пустееща земя.Хората работят,печелят и пазарите им са пълни с местни стоки.Тук на никой не му се работи такава работа.Всели иска в София,Пловдив или друг голям град,да работи каквото и да е,ако е млад вечер да вършее по дискотеките,вместо на полето и после да плаче,че парите не му стигат.
53
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ниските заплати пречат на трудовия пазар.
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
има и евтини вертепи, това помага ли?
51
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
80 % от богатите хора в София са крадци и мародери.Обвързани като свински черва в обособени мафии.Цялата тая пап лач виси на гърба на народа.С топ не мое ги разбиеш .За 35 години изградиха як фундамент,отработиха перфектни схеми..Нужни са бързи и Драстични действия Дайте Ми власт,за да ви покажа как се правят бързи и ефективни реформи.Ще хвърчат на Вили и мотовили.От Нито един от сегашните псевдополитици мижи турки не чакайте истински реформи.
50
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
София розполага с ЦЕЛИЯ републикански бюджет. В София се намира ЦЯЛАТА държавна администрация,която е едно безчислено войнство.В София се одобряват ВСИЧКИ европроекти.За провинцията каквото остане или ако са приближени на Тиквата се отпусне по нещо.Толкова за "креативността "на софиянци. А цените на жилищата са такива,каквито Пазарът изисква.Не разни чиновници или маргинали...
49
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Алоуу,провинцията,създайте си сами работни места и си работете там,откъдето сте.Да не би държавата да е създала работните места в столицата.Всички фирми са частни.Ама за тая работа си трябва акъл,образование,креативност и трудолюбие.Със седене в кръчмата на ракия и салата,не става.
48
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Излиза, че в София трябва още да вдигнем наемите и цените на жилищата. Това ще помогне за нормализирането на София.
47
6
 
11
 
! Отговори
До 45 преди 1 месец
Защото другите райони са обезлюдени.Кой ще инвестира там,където няма работна ръка?
46
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глупости!В София безработицата е най-ниска,което означава,че високите цени не пречат.Който е образован и получава добри доходи,се справя.
45
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отново ситуацията е насочена в грешна посока. Защо всичко е съсредоточено в два града в страната, а не се инвестира в други райони- налична е достатъчно площ? Страната ни е заприличала на държавите в Южна Америка.
44
2
 
20
 
! Отговори
Ъ преди 1 месец
Този на снимката е експерт колкото аз съм марсианец.