Зеленски: Русия не се интересува от мира

Замразяването на конфликта в Украйна не е отговор, а рецепта за бъдещи войни, заяви Фон дер Лайен
16 юни 2024 07:30, Красимир Ангелов
373
Зеленски: Русия не се интересува от мира
Снимка: БГНЕС

"Участниците в днешната среща трябва да решат заедно как да постигнат мир в Украйна по наистина траен начин съгласно Устава на ООН", заяви украинският президент Володимир Зеленски в речта си при откриването на Срещата на върха за мир в Украйна, която се провежда край град Люцерн в Швейцария.

Зеленски каза, че Русия не се интересува от мира и че участниците в срещата трябва да решат заедно как да постигнат мир "по наистина траен начин" съгласно Устава на ООН.

Още по темата
"Когато планът за действие е на масата, съгласуван от всички и прозрачен за народите, тогава той ще бъде съобщен на представителите на Русия. Така че на втората среща на върха за мир да можем да фиксираме истинския край на войната", подчерта украинският президент.

Зеленски заяви, че Русия не е била поканена на срещата на върха, тъй като Москва не се интересува от мира. Според украинският лидер срещата на върха ще се съсредоточи върху три точки: ядрената безопасност, продоволствената сигурност и освобождаването на затворници и депортирани.

Той отбеляза, че срещата ще докаже, че мирът и сигурността са възможни, и ще предостави "реален план", за да се гарантира, че всяка стъпка към мира работи.

Зеленски подчерта, че правилата на Устава на ООН трябва да бъдат приложени и че Киев и участниците в срещата на върха трябва да решат как страните ще си сътрудничат и кои ще бъдат съводещи за изпълнението на плана за действие, отбеляза БГНЕС.

„Дълготраен мир не може да бъде постигнат с капитулация на Украйна“, заяви категорично  френският президент Еманюел Макрон по време на участието си в Срещата на върха за мир в Украйна, която се провежда в Швейцария, предаде АФП.

"Всички ние сме решени да изградим устойчив мир. Такъв мир не може да бъде украинска капитулация. Има един агресор и една жертва", добави Макрон.

Замразяването на конфликта в Украйна не е отговор, а рецепта за бъдещи войни на агресия, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на срещата на върха.

"Вместо това трябва да подкрепим всеобхватен, справедлив и устойчив мир за Украйна. Такъв, който възстановява суверенитета на Украйна и нейната териториална цялост", добави Фон дер Лайен.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис от своя страна също отхвърли условията на руския президент Владимир Путин за мирни преговори с Украйна и ги нарече абсурдни, предаде ДПА.

"Трябва да говорим истината. Той не призовава към преговори, а към капитулация", заяви Харис на мирната конференция в Швейцария. "Америка застава на страната на Украйна не от милосърдие, а защото това е в наш стратегически интерес", добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


373
Още от Русия
Ким изпратил на Русия контейнери с близо 5 млн. артилерийски снаряда
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
318
0
 
3
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 6 дни
А Зеля много иска мир, отказа се от мирните преговори с РФ понеже много копнее за мир. Зеля, швейцарския луксозен курорт хареса ли на г-жа Зеленска? Ходите на безсмислени срещи, за да може войната да си тече, балъците сте ги набутали по окопите да умират геройски.
317
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
E като не иска мир, тогава какще я принуди? Не може и вълка сит и агнето цяло!
316
0
 
3
 
! Отговори
ей преди 6 дни
този е като ковида -както се появи така и ще изчезне -въпреки пропагандата и милиардите наливани в сащ за въоръжение на Украйна за сметка на тъпите еврог е йски чиновници и тяхните *** ценности ,
315
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Какво ми се прави на украински патриот този, като всъщност е рускоговорящ евреин? Украинския го научи зорлем, след като стана президент. А стана, защото обеща мир, ..но избра войната!
314
1
 
6
 
! Отговори
защо ми се струва, преди 6 дни
че не Путин, а натовците и марионетката Зеленски са тия, които не искат мир? Защото в момента ако спре войната те ще изгубят властта си още същия следобед. Един ден, загубата на войната срещу РФ ще стане очевидна, тия същите ще кажат "Еми, направихме каквото можахме, ние не сме виновни, не гледайте към нас...", а Зеленски от своя страна ще каже "Запада е виновен, защото не даде всичко, което ни трябваше, за да победим", а после ще го гръмнат бандеровците, преди те самите да се самоотровят.
313
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Путин не се интересува от мира И мира не се интересува от Путин.
312
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Айде бееее Зеленски, чакаме те да се махаш вече, изтрепа славяните и съсипа държавите ни!
311
0
 
7
 
! Отговори
ТАРАС БУЛЬБА преди 6 дни
15 СТРАНИ::Армения, Бахрейн, Бразилия, Ватикан, Ирак, Индия, Индонезия, Йордания, Колумбия, Либия, Мексико, ОАЕ, Саудитска Арабия, Тайланд и ЮАР НЕ СА ПОДПИСАЛИ ЗАКЛЮЧТЕЛНОТО КОМЮНИКЕ ОТ ШВЕЙЦАРСКАТА КОНФЕРЕНЦИЯ,А ДНЕС ИРАК и ЙОРДАНИЯ?? СА ОТТЕГЛИЛИ ПОДПИСИТЕ ПОД КОМЮНИКЕТО,ВЪПРЕКИ ЧЕ ТО Е КАТО ХАРТИЙКА НА ВЯТЪРА...
310
1
 
8
 
! Отговори
История преди 6 дни
Този да чете за съдбата на Петлюра...
309
1
 
15
 
! Отговори
BILD преди 6 дни
НА КОНЦЕРТА НА БРИТАНСКАТА ПОП ЗВЕЕЗДА РОД СТЮАРТ В ЛАЙПЦИГ ПУБЛИКАТА ПОСРЕЩНА ВИДЕОПОРТРЕТА НА ЗЕЛЕТО С БУРНИ ОСВИРКВАНИЯ!!...
308
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
За Ленд-Лиз много обичате да си спомняте, но не искате да си спомняте статията на А. Сахаров по случай 20 г. от ВСВ какво казва за Ленд-Лиза и златото с което е платен! Не ви оттърва!!! А Сахаров беше обичан от Запада!!!
307
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Следващите условия за сключване на мирно споразумение за Украйна ще бъдат по-сложни и по-трудни, ако те отхвърлят предложението, представено от руския президент Владимир Путин. Това заяви директорът на руската Служба за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин."Следващите условия, при които може да се постигне мир и да се подпише някакво мирно споразумение, ще бъдат по-трудни и по-тежки за Украйна", каза той на въпрос какво ще се случи с Украйна, ако тя отхвърли новото предложение за мир.
306
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До 301 Куку: Историятя я започни по рано /1863/ как Александър II праща ескадри / адмирал Попов и адмирал Лесовски/ по американските брегове и как са посрещнати от американците борещи се за независимост!
305
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Писна ми от Русия! Да се прибират у тях, че и без това територията им е голяма и трябва да се пази
304
3
 
20
 
! Отговори
СТИГА ВЕЧЕ преди 6 дни
Писна ми от Украйна! Да става руска, както Крим е руски! Фащ да се прибира в Америка, европейците да престанат с едерастията, света да заработи нормално!!!
303
1
 
17
 
! Отговори
а този преди 6 дни
зеленски като какъв се явява -вече не е президент на Украйна и т.н.инвеститори в УКРАЙНА НЕ РАЗБРАХА ЛИ ЧЕ ЩЕ ЗАГУБЯТ ИНВЕСТИЦИИТЕ СИ
302
2
 
19
 
! Отговори
Горящ Абрамс преди 6 дни
До колкото си спомням, зелката си беше само-забранила с указ, да преговаря с русия. От къде на къде, този диктатор тогава твърди, че русия не се интересува от мир, след като самата диктаторска зелка е забранила преговорите за мир ?
301
0
 
5
 
! Отговори
САТЕЛИТНО НАБЛЮДЕНИЕ преди 6 дни
КАМАЛА ХАРИС ВЧЕРА 16.06.2024 ПО ПЛАДНЕ Е НАПУСНАЛА ШВЕЙЦАРСКАТА КОНФЕРЕНЦИЯ,БЕЗ ДА ДОЧАКА НЕЙНИЯТ КРАЙ. ТОВА ПОСТАВЯ ВЪПРОСА,НЯМА ЛИ СЛЕД ТРИ ДНИ ДА ПОСРЕЩНЕМ НОВИЯТ US ПРЕЗИДЕНТ - КАМАЛА ХАРИС??!!!...
300
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Защото се интересува от капитулацията на Зеленски.
299
11
 
4
 
! Отговори
Куку преди 1 седмица
Още малко история-в края на 1800година в Рашка започва глад и САЩ спасяват положението с храна и лекарства,след това 1920-1930 страшен глад-Гладомор,САЩ отново-храна и лекарства,след това идва 1941-Ленд Лииз-милиони тонове оръжие,храна,лекарства,стомана,гориво.След това идва перестройката и чудо,отново няма храна и лекарства и започва поредното спасение на Рашка.Няма такива неблагодарници!