Родилка с хронично заболяване и бебето й са спасени в "Майчин дом"

Жената е докарана по спешност от Плевен в София
Обновена: 14 юни 2024 14:29 | 14 юни 2024 14:10, Инна Ангелова
4
Родилка с хронично заболяване и бебето й са спасени в "Майчин дом"
Снимка: БГНЕС

Жена на 30-годии от Угърчин в изключително тежко състояние беше транспортирана по спешност от Университетската болница в Плевен в СБАЛАГ „Майчин дом“.

Родилката има хронично заболяване панцитопения, свързано с намалено производство на всички кръвни клетки – еритроцити, левкоцити и тромбоцити, съответно и с невъзможност за кръвосъсирване, съобщиха от болницата.

Бъдещата майка е диагностицирана със заболяването през  2012 г. и е било причина за един спонтанен аборт и няколко поредни абразии поради кървене и влошаване на състоянието на бременната, съобщават от bTV.
В “Майчин дом” пациентката пристига в контракции и началоно разктитие.


"Веднага направихме консултация с хематолог. Тромбоцитите ѝ бяха с критично ниво 40 и с препоръчително поне 80. При нея кръвните клетки са с много кратък живот, дори след вливането на кръвните продукти, в рамките на 10-12 ч. организмът отново ги унищожава. А ние не можем да вливаме непрекъснато. Все пак успяхме да вдигнем тромбоцитите до някакво ниво и да ги задържим. И тъй като раждането беше вече в ход и поради седалищно предлежание, трябваше да бъдем максимално бързи в изваждането на бебето“, разказа д-р Любомир Джеров, извършил родоразрешаването.

Докторът обясни, че гестационният период - 34 г.с. и завършената кортикостероидна профиолактика за белите дробове на бебето, са благоприятствали родоразрешаването.

Новороденото е с тегло 2 кг и за него се грижат неонатолозите в Клиниката по неонатология в „Майчин дом“. Майката е в Послеродово отделение и се чувства добре.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: заболяванебеберодилка
Още от Страната
Аварийният ремонт на Дунав мост при Русе приключи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До sherlock - Иннчето редовно ни смайва с езиковите си постижения.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Детето ще страда ли от същото хронично заболяване? Майката какво знае относно заболяването си? Медицината какво казва, препоръчва ли на такива жени да имат деца?
2
0
 
1
 
! Отговори
sherlock преди 1 седмица
..."контракции и началоно разктитие(?????!!!!)"..
1
0
 
11
 
! Отговори
Руси преди 1 седмица
Затова им се плаща ,иначе браво ! Има читави доктори все още !