—кандал в —офи€: Ћилков срещу Ѕорисов за "нациста" инж.»ван »ванов

ѕреди да клеветиш тр€бва да четеш, написа инициаторът за паметник на кмета
5 апр 2024 20:20, ѕетър Ѕойчев
143
—кандал в —офи€: Ћилков срещу Ѕорисов за "нациста" инж.»ван »ванов
—нимка Ѕ√Ќ≈—

ѕолитически скандал предизвика в —офи€ из€влението на Ѕойко Ѕорисов, че легендарни€т кмет инж. »ван »ванов е бил нацист и не заслужава да има паметник в столицата. “ой призова вчера своите общинари да гласуват против такова решение.

ћонументът се предлага да бъде издигнат до метростанци€ "—тадион ¬асил Ћевски" по инициатива на общински€ съветник ¬или Ћилков. јвтор на паметника е великотърновски€т скулптор Ѕорис Ѕорисов, а избраното м€сто не е случайно - там е бликнала водата от –илски€ водопровод, който именно инж. »ванов е проектирал.

»зказването на Ѕорисов дойде на среща с еврейски организации, на ко€то участва и ƒаниел Ћорер от "ѕродължаваме пром€ната".

»ван »ванов не е съден за нацистка или антисемитска дейност от 7-ми състав на народни€ съд, а от 4-ти състав, който съди военни лица, поправи го общински€т съветник от "—ин€ —офи€" проф. ¬или Ћилков.

"ƒо г-н Ѕойко Ѕорисов, който обвин€ва инж. »ван »ванов в нацистка дейност. ѕодчертавам, че не е съден за нацистка или антисемитска дейност от 7-ми състав на народни€ съд, а от 4-ти състав, който съди военни лица. ѕреди да клеветиш тр€бва да четеш", написа Ћилков в сво€ фейсбук профил.

"ѕо време на разговора подчертах, че езикът на омразата н€ма м€сто в българското общество. ¬ тази връзка изразих и категоричното ни притеснение от използването на антисемитска реторика в български€ парламент и опитите за политическа злоупотреба с темата за спас€ването на българските евреи", написа вчера лидерът на √≈–Ѕ.

ќт сво€ страна Ћилков публикува  документ на ƒ— от 1945 г. във връзка със съдебни€ процес срещу инж. »ван »ванов. ¬ него €сно се вижда, че бивши€т кмет н€ма нищо общо с националсоциализма на ’итлер.

"»стината срещу лъжата, срещу заблудите с документи", допълва Ћилков.

»нж. »ван »ванов е кмет на —офи€ от 25 май 1934 г. до 9 септември 1944 г. и се счита за най-успешни€ кмет.
 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


143
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
126
4
 
0
 
! ќтговори
уникален проект! преди 1 месец
¬се едно в Ѕерлин да издигнат паметник на јЋЅ≈–“ Ўѕ≈≈–. “ой е уникален немски архитект с когото »ванов не може да се мери. ƒори на малки€ му пръст. »згражда уникални сгради в Ѕерлин и ц€ла √ермани€.  оето не пречи след войната да бъде осъден в Ќюрнберг и вкаран в затвора за десетина години.
125
0
 
2
 
! ќтговори
“улуп с 200 преди 1 месец
ѕак изригнах
124
1
 
4
 
! ќтговори
ќт  ратун ¬елики преди 1 месец
 во очаквате
123
0
 
7
 
! ќтговори
Ћюбомир ÷онев преди 1 месец
“ова във "¬инету" не го пише. :))))
122
0
 
8
 
! ќтговори
ѕрофесионалист преди 1 месец
ј главната мутра,ко€то оглозга народа и унищожи всички ценности в държавата не тр€бва ли да бъде съден?
121
0
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
Ѕоко ако не излъже,н€ма да е Ѕоко.Ћъжата е втората му природа.
120
4
 
4
 
! ќтговори
ƒо 125 преди 1 месец
ѕо време на война, легитимни цели са войски и военни обекти. Ќе мирното население и граждански обекти. ÷ентърът на —офи€ е унищожен напълно без да има необходимост от това. »злишъкът от бомби е хвърл€н върху малки градчета в околностите пак без причина.
119
4
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
Ѕългари€ е об€вила война на јмерика и нейната територи€ е легитимна цел дали ви харесва е друг въпрос стига с ти€ летци вече. ј Ѕорисов е бил член на комунистическата парти€ което по същество е същото като националсоциализма и фашизма.
118
0
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
’ахаха гербави гледате ли го бойко надупен на евреите хахахахахах.
117
8
 
3
 
! ќтговори
Ѕунгар преди 1 месец
Ќа всички тези дрънканици и празни приказки професора им вика доказателства.јман от лъжци на истори€ в Ѕългари€.ƒа четеш лъжи и измислици не те прави грамотен по истори€,а напротив.Ќ€ма по измислена от българската истори€ на Ѕалканите.
116
0
 
10
 
! ќтговори
ƒончо преди 1 месец
Ѕаце писател, не читател! “о€ е обида за ц€лата държава ...
115
0
 
14
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ѕрофесоре, имай предвид, че ЅЅ е завършил ¬исшата ћилиционерска школа - —имеоново, а там са ги учили не да четат книги, а да откриват противниците на властта и по подход€щ начин да ги респектират. Ѕоце е прочел старите си записки по лекциите много преди 10 ноември и ето го резултатът. ј във ¬инету не пише за тръбопровода с –илска вода.
114
0
 
10
 
! ќтговори
ћазно “у  афе преди 1 месец
Ѕойко “олупа “иквенски в «ј“¬ќ–ј! ћафи€та ¬ЏЌ!
113
4
 
10
 
! ќтговори
 ат€ преди 1 месец
ѕрав е ЅЅ!  ъде ще сравн€ваш инж. »ван »ванов с доблестните американски летци, бомбардирали без никаква причина —офи€ или с –ейгън, който едва ли знаеше къде е Ѕългари€, но направи много за не€ (нищо, че никой не може да каже какво точно е направил)!
112
1
 
4
 
! ќтговори
malgiorno a tutti преди 1 месец
Ќ€ма лошо, нека да има паметник. Ќе е зле да се помисли и за такива на академиците проф. д-р ј. ÷анков, д.и.н., и проф. д-р Ѕ. ‘илов, д.и.н., що не на празното м€сто в кн€жевската градина. Ќ€ма да имам и нищо против заседани€та да започват с "Die Fahne hoch! Die Reihen fest geschlossen! ...".
111
3
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
»нж. »ван »ванов ще го търкал€т за предсто€щите избори и след това ще го забрав€т
110
3
 
18
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
»нж. »ван »ванов е заслужил да има паметник в —офи€ най-малкото заради това, че благодарение на него столицата ни има предостатъчно вода. ј една малцинствена група да престане да капризничи и да об€в€ва за престъпник всеки, който не приема покорно претенци€та им да бъдат признати за "аристократите на света"!
109
3
 
5
 
! ќтговори
ƒо 93 преди 1 месец
 ак се допуска да работи в ЅјЌ през 50-те години на 20-и век и как се става старши научен сътрудник там през 60-те години?  ак се дава там титлата "академик", включително и до ден днешен? ќсобено когато лицето е сестра и съпруга на хора, изб€гали на «апад по времето на соца. Ќе коментираме научните приноси на ¬ера ћутафчиева. Ќо досието й на агент на ƒ— беше огласено отдавна.  акво очакваш да напише в мемоарите си, за да € направ€т зам.председател на ЅјЌ, където социализмът и днес не си е отишъл
108
12
 
4
 
! ќтговори
6 преди 1 месец
Ћилков,не си никакъв професор,а езикът на омразата го натрапихте вие "ƒемокралите"!Ќацистите н€мат м€сто в нова Ѕългари€ , па макар и с паметници!
107
4
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
"ћоже би, но едва ли" да си купи един екземпл€р от "»стори€ на българската литература", да се информира там относно леви€ периодичен печат и да си поръча в н€ко€ библиотека тези вестници от времето, когато √ермани€ и ———– са съюзници. “ова е началото на ¬тората св.война. »ма си хас през този период комунистите да не велича€т ’итлер. Ќо н€кой €вно не е внимавал в час по истори€ и сега иска да му дадат знани€ наготово. »нформаци€та е най-ценната стока днес, да си € набави сам, ако знае как.